Για την Ιστορία, θα σημειώσω ορισμένα από τα κυριότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα το διάστημα αυτό.
- Πρόταση δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την κύρωση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
- Στην σύνοδο κορυφής των G20 στις Κάννες, καθίσταται σαφές ότι δεν δύναται να υπάρξει δημοψήφισμα περί της Συμφωνίας, αλλά μόνο περί της παραμονής μας ή όχι στο ευρώ.
- Αρση του θέματος περί του δημοψηφίσματος.
- Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου λαμβάνει από την Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.
- Παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων (ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Ν.Δ.- ΛΑ.Ο.Σ). Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Η νέα κυβέρνηση απαριθμεί 49 μέλη.
- Αποστολή της νέας κυβέρνησης (πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού): "Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".
- Μεγάλη πίεση στα Ιταλικά ομόλογα. Ο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει ότι ενδέχεται να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ.
- Μεγάλη πίεση στα Ισπανικά και Γαλλικά ομόλογα.
- Η Ουγγαρία ζητά την ενίσχυση του ΔΝΤ.
- Παραίτηση Σύλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο κ. Μάριο Μόντι.
- Απαίτηση της Κομισιόν, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, η αποστολή ενυπόγραφων επιστολών των αρχηγών των δύο κομμάτων με ρητές δεσμεύσεις για την αποδοχή και υλοποίηση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Οι επιστολές αποστέλλονται.
-Η Γερμανία σχεδίαζε έκδοση ομολόγων ύψους 6 δις ευρώ και αντλεί μόνο 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%.
- Σύσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί για την πορεία της Ευρωζώνης. Πρόταση για αναθεώρηση της Συμφωνίας της Λισαβόνας και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προς την κατεύθυνση της άμεσης εποπτείας των προϋπολογισμών των κρατών-μελών από τις Βρυξέλλες. Η Γερμανία συνδέει την έκδοση ευρωομολόγου με την κύρωση της νέας Συμφωνίας.
- Η Ιρλανδική κυβέρνηση καταθέτει στην Γερμανία τον προϋπολογισμό του 2011, προτού τον καταθέσει στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο.
- Επίσημη πρώτη χθες 28/11/2011 για την εφεδρεία: εκτός δημοσίου 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι.
- Σημερινή (29/11) συνεδρίαση του Eurogroup για την απόφαση εκταμίευσης της 6ης δόσης. Το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση του τμήματος των 5,8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε οριστικοποίηση της ημερομηνίας για την έγκριση του υπολοίπου τμήματος των 2,2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και στην εκταμίευση των χρημάτων και από τις δύο πλευρές πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. «Η έκτη δόση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φύγει αμέσως σε εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου» διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Ακολουθεί η αξιολόγηση από την τρόικα (EE-EKT-ΔΝΤ) για την επόμενη δόση, ύψους 89 δισ. ευρώ (από το νέο πρόγραμμα και την 7η δόση του υπάρχοντος) η οποία αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου του 2012. μέσως μετά την έγκριση της 6ης δόσης από το Eurogroup αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την ουσιαστική ενεργοποίηση του PSI και την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Η δόση που πρέπει να καταβληθεί από το νέο πρόγραμμα πριν το PSI μέχρι τέλη Φεβρουαρίου είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Και επειδή πρέπει να καταβληθούν μαζί και 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το παλαιό πρόγραμμα που έχουν περισσέψει, είναι 89 δισ. ευρώ» σημείωσε την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Και επειδή πρέπει να δοθεί και μια προσωρινή εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του PSI, της ανταλλαγής των ομολόγων, η οποία βεβαίως θα δοθεί και στη συνέχεια θ' αποσυρθεί γιατί θα έχει εκπληρώσει το σκοπό της, και αυτή είναι 35 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, σ' αυτά τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου που σας είπα, πρέπει να προσθέσω άλλα 35. Είναι 125 τα δισεκατομμύρια ευρώ της όγδοης δόσης, άμεσα ή έμμεσα, πραγματικό χρήμα ή εγγυήσεις».
- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες κατόχους Ελληνικών ομολόγων για το "κούρεμα" του χρέους, σύμφωνα με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Η Fitch, η Moody's και ορισμένες τράπεζες θέτουν θέμα πιστωτικού γεγονότος (credit event).- Εκτόξευση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, στις τρεις δημοπρασίες που πραγματοποιήθησαν σήμερα 29/11 (2,5 δις ευρώ στα δεκαετή με 7,56% από 6,06% στην προηγούμενη έκδοση - 3,5 δις ευρώ στα τριετή με 7,89%, από 4,93% - 1,499 δισ. ευρώ στα εννιαετή με 7,28% από 5,47%).
Σε επόμενες αναρτήσεις θα προβούμε σε ανάλυση ορισμένων από τα προαναφερόμενα γεγονότα. Η παρούσα ανάρτηση κλείνει με τους στίχους του Βύρωνα Λεοντάρη:
"Είμαστε μεσοπόλεμος, σου λέω, ανίατα μεσοπόλεμος"