Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κεφάλαια διάσωσης Ιρλανδίας



(Iδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα 17,5 δις της ίδιας της Ιρλανδίας: θα χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου. Σημειωτέον ότι, μέχρι πρόσφατα, η χρήση των αποθεμάτων αυτών για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών ήταν παράνομη, βάσει τόσο της Eυρωπαϊκής, όσο και της Iρλανδικής νομοθεσίας).

Η ρευστότητα ως αιτία της κρίσης

Γράφει, σε άρθρο του στο Reuters (αναδημοσίευση στην "Ναυτεμπορική") ο κ. Ούγκο Ντίξον (Hugo Dixon):

"Τα προβλήματα ρευστότητας προκαλούν τις κρίσεις

Η εξάντληση των ρευστών διαθεσίμων -και όχι η αφερεγγυότητα- είναι αυτή που προκαλεί τις οικονομικές κρίσεις -όπως αυτή στην ευρωζώνη. Και όμως, οι προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας και όχι της χρηματοδότησης. Εάν δεν αλλάξει αυτό, ο πλανήτης θα ταλαντεύεται από την κρίση στη διάσωση και τούμπαλιν.

Η τραπεζική κρίση στην Ιρλανδία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς -φαινομενικά- φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού επειδή δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν. Δεν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που η Allied Irish bank και η Bank of Ireland πέρασαν με επιτυχία τα επίσημα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια αδυναμία των συγκεκριμένων τεστ, η οποία αναμένεται να διαρθρωθεί τον επόμενο χρόνο, ήταν ότι εξέταζαν μόνο τη φερεγγυότητα και όχι τη ρευστότητα.

Οι ιρλανδικές τράπεζες δεν έχουν αρκετά μεγάλη βάση ιδιωτικών καταθέσεων. Οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις της Allied Irish Bank και της Bank of Ireland υπερβαίνουν ελάχιστα το 160%, γεγονός που σημαίνει ότι εξαρτώνται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση των κεφαλαιαγορών. Όταν αυτή στέρεψε, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όταν άρχισε, όμως, η μαζική εκροή των επιχειρηματικών καταθέσεων, έπρεπε να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Δυστυχώς, αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Το 2008, η αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών που βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής ήταν πάλι η χρηματοδότηση. Αντίστοιχα, οι Lehman Brothers, Northern Rock, Washington Mutual, Royal Bank of Scotland και Fortis είχαν ανεπαρκές μετοχικό κεφάλαιο. Ο θάνατος λόγω αφερεγγυότητας, όμως, είναι αργός, ενώ ο θάνατος -ή το ψυχορράγημα- λόγω ανεπαρκούς ρευστότητας είναι γρήγορος.

Εάν η θύελλα σαρώσει και τις πορτογαλικές τράπεζες, η πέτρα του σκανδάλου θα είναι ξανά η χρηματοδότηση. Η Banca Espirito Santo και η Millennium έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις υπερβαίνει και εδώ το 160%.

Για τις κυβερνήσεις η κατάσταση διαφέρει ελαφρώς, καθώς τα κράτη δεν χρηματοδοτούνται μέσω καταθέσεων. Ωστόσο, πρέπει να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους και να χρηματοδοτούν τα καινούργια ελλείμματα. Όσο πιο σταθερές είναι οι πηγές χρηματοδότησης -συνήθως ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας που ξεχειλίζει από ρευστότητα- τόσο το καλύτερο.

Η έλλειψη σταθερών πόρων χρηματοδότησης είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ευάλωτο το ισπανικό κράτος. Ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 63% -κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όμως, ανέρχεται στο 4,4% επί του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα εξαρτάται από την προσέλκυση υψηλών κεφαλαιακών ροών κάθε χρόνο από το εξωτερικό. Η καθιερωμένη αυτοχρηματοδότηση της κυβέρνησης μέσω της έκδοσης σχετικά βραχυπρόθεσμων τίτλων -το 2011 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 149 δισ. ευρώ- ενισχύει τη διαπίστωση ότι βρίσκεται στο έλεος των αγορών.

Η έλλειψη σταθερών πόρων χρηματοδότησης δεν είναι μόνο η βασική αιτία των κρίσεων, αλλά και η αιτία των διασώσεων. Το να αφεθεί μια τράπεζα (ή κυβέρνηση) να καταρρεύσει θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς οι πιστωτές που πλήττονται θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες (ή τις κυβερνήσεις) με παρόμοιο προφίλ χρηματοδοτήσεων. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Lehman. Αυτό, επίσης, το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μην υποστούν οι πιστωτές υψηλής εξασφάλισης των ιρλανδικών τραπεζών μείωση της ονομαστικής τιμής των τίτλων τους (haircut). Σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον, ακόμη και αυτά τα σχετικά μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζονται ως «πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν».

Δεδομένου του κινδύνου που εμπεριέχει η έλλειψη σταθερών πόρων χρηματοδότησης, θα περίμενε κανείς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν κάτι για αυτό. Η αλήθεια είναι ότι κάτι έκαναν: το πρόβλημα αντιμετωπίζει η νέα Βασιλεία ΙΙΙ (η οποία είναι καλύτερη από τη Βασιλεία ΙΙ που ούτε καν το ανέφερε). Ωστόσο, δεν προβλέπεται καμία ενέργεια πριν το 2018 (καλά διαβάσατε, το 2018 δεν είναι τυπογραφικό λάθος).

Ομοίως, ορισμένες κυβερνήσεις -κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία- σχεδιάζουν να επιβάλλουν υψηλότερη φορολογία στις τράπεζες οι οποίες εξαρτώνται από βραχυπρόθεσμα «καυτά» κεφάλαια. Η αποτελεσματικότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, όμως, μετριάζεται από το γεγονός ότι δεν είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Στις ΗΠΑ, το σχέδιο του Μπάρακ Ομπάμα να επιβάλλει ανάλογο φόρο θάφτηκε στο Κογκρέσο.

Εν τω μεταξύ, έπονται νέες κρίσεις και διασώσεις. Και οι τράπεζες, οι κυβερνήσεις και οι πιστωτές θα καταλήξουν στο λογικό συμπέρασμα ότι «η βλακεία ανταμείβεται».


Μια παρατήρηση: είναι άλλο ζήτημα να ανακύψει πρόβλημα ρευστότητας (liquidity problem) και άλλης τάξεως ζήτημα να ανακύψει πρόβλημα αφερεγγυότητας ως προς την ικανότητα εκπλήρωσης των όρων δανεισμού από τον δανειζόμενο (οπότε, έχουμε την ποιοτική εξέλιξη του liquidity problem σε insolvency problem). Προσωπικά, διατηρώ έντονες επιφυλάξεις ως προς το ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε ανάγεται σε θέμα ρευστότητας. Αναμένω τις δικές σας παρατηρήσεις και σχόλια επί του ζητήματος.

Η εξωστέφεια ως μέσο ανάπτυξης

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Η εξωστρέφεια σώζει

Την εικόνα μίας οικονομίας σε βαθύτατη ύφεση αποτυπώνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων για το εννεάμηνο.

Αν και η ολοκληρωμένη συνθετική εικόνα από τα αποτελέσματα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, τα συμπεράσματα είναι ήδη σαφή: Ο επιχειρηματικός τομέας της οικονομίας υφίσταται όλο και περισσότερο τις δραματικές επιπτώσεις μιας βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια οικονομία που έχει σταματήσει να κινείται, εξαντλεί τα περιθώρια αντοχής του και αντιμετωπίζει το μέλλον με αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή παρά τις εξαγγελίες και τις κάποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία δεν επαρκούν, ενώ οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν ούτε το 2011.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων προκύπτει και ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: Πολλές επιχειρήσεις που δείχνουν να αντέχουν και να επιτυγχάνουν και αύξηση τζίρου έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Είναι επιχειρήσεις εξωστρεφείς που είτε εξάγουν είτε αναπτύσσουν δραστηριότητα και εκτός Ελλάδος.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν εξαρτώνται καθοριστικά από τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία και άρα δεν έχουν συνθλιβεί από την καταρρέουσα ζήτηση. Αντίθετα, πολλές εξ αυτών εμφανίζουν και αύξηση δραστηριότητας καθώς ακριβώς λόγω της κρίσης δίνουν έμφαση στην επέκτασή τους εκτός Ελλάδος. Μεταξύ αυτών σημαντική είναι η παρουσία των τραπεζών που, όπως αποδεικνύεται, αντλούν ένα όλο και αυξανόμενο τμήμα της κερδοφορίας τους από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, κάτι που δικαιώνει σημαντικές στρατηγικές επιλογές που έγιναν έγκαιρα αν και ενίοτε αμφισβητήθηκαν έντονα.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται να στηρίξουν με εμφατικό τρόπο τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η διέξοδος για την ελληνική οικονομία και η ανάπτυξη μπορούν μόνο να προέλθουν μέσα από την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, την αύξηση των εξαγωγών, την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.

Παρά την ένταση της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουν τον προσανατολισμό τους και να χαράξουν μία διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Και αυτό να το κάνουν σήμερα διότι το αύριο είναι δραματικά αβέβαιο".


Επί του θέματος (της εξωστρέφειας) θα ασχοληθούμε εκτενώς και στο μέλλον, καθότι αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για την Ελληνική οικονομία.

Καμπύλη ζήτησης

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Η κρίση μειώνει την κατανάλωση ρεύματος

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

Για πρώτη φορά μετά από μήνες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας σημείωσε πτώση, Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είχε μείωση 1,69% φθάνοντας τα 4.034 εκατομμύρια Μεγαβατώρες.(MWg).

Σύμφωνα με στοιχεία, στα νοικοκυριά η μείωση φθάνει το 3%, ενώ στη βιομηχανία η μείωση είναι της τάξεως του 5,3%. Μικρότερη είναι η μείωση στην εμπορική κατανάλωση".


Στην προκειμένη περίπτωση, η μείωση είναι αποτέλεσμα τόσο της ελαστικότητας ζήτησης ως προς την τιμή (να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ αύξησε την τιμή KW) και της εισοδηματικής ελαστικότητας -όπως γίνεται αντιληπτό στην μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών-, όσο και της μείωσης των εκροών από τις βιομηχανίες, με ταυτόχρονη μειωμένη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Βεβαίως, όπως έχουμε αναφέρει εντός του Τμήματος, προκειμένου να έχουμε συνολική και τεκμηριωμένη αντίληψη, θα πρέπει να υπολογίσουμε το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα επί τοις εκατό και πόσο αυξήθηκε η τιμή της κιλοβατώρας επί τοις εκατό.

Ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Πλαφόν άντλησης κεφαλαίων από ΕΚΤ

Της Ελένης Κομίνη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, στη χθεσινή συνάντησή του με τους τραπεζίτες, συζήτησε τις δυσμενείς επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από το πλαφόν άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, συστήνοντάς τους παράλληλα, να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης «ακόμα και εάν αυτές είναι πιο ακριβές», θέλοντας -όπως είναι προφανές- να προλάβει τις εξελίξεις.

Ο κ. Προβόπουλος συζήτησε επίσης με τους τραπεζίτες το υπέρογκο κόστος που δημιουργούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς ωστόσο να εξευρεθεί ή να ειπωθεί κάποια ενδεχόμενη λύση, καθώς η φυγή των καταθέσεων επιβάλλει την πολιτική αυτή στις τράπεζες. Η ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς μέσω της χορήγησης των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλά και τα σενάρια προσομοίωσης των stress tests που επίκεινται ήταν δύο ακόμη καυτά θέματα της ίδιας συνάντησης.

Ομόλογα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε στους τραπεζίτες ενδελεχώς το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους όλες οι κατηγορίες των επενδυτών, 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κατέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η απόφαση του πώς θα λειτουργήσει η επιμήκυνση του χρέους, είναι σε άμεση συνάρτηση του πώς θα δοθεί η 4η δόση, καθώς αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να δείξει μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα, καθώς τα κριτήρια για τη χορήγηση θα είναι πιο αυστηρά από εκείνα των τριών προηγούμενων δόσεων.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Νότο, και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια έναντι των χωρών αυτών, ενδέχεται να «αγοράσουν» λίγο ακόμα χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα μας έχει αρχίσει, λένε αναλυτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους τραπεζίτες τι σημαίνει έμπρακτα το «collective action clause» (συμμετοχή ιδιωτών στο χρέος).

Ο υπουργός εξήγησε στους τραπεζίτες, ότι το «collective action clause» προβλέπει ότι η συμφωνία για επιμήκυνση ή haircut, κ.λπ., ενός κράτους - μέλους που έχει πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της, με το 75% των κατόχων των κρατικών της ομολόγων, συνεπάγεται, τη συμμόρφωση και ακολουθία και του υπόλοιπου 25% των κατόχων των ομολόγων με τα συμφωνηθέντα. Η τρόικα θα κρίνει, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν η χώρα έχει πρόβλημα «ρευστότητας», περίπτωση κατά την οποία θα ζητηθεί διακράτηση των ομολόγων, ή «επάρκειας», περίπτωση κατά την οποία θα αποφασιστεί haircut, επιμήκυνση, κ.λπ.

Stress Test
Οι αντοχές των έξι μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα αποτυπωθούν στα εγχώρια stress test που θα διενεργηθούν το Δεκέμβριο από την ΤτΕ και την τρόικα, αλλά και τα ευρωπαϊκά που θα γίνουν την ερχόμενη άνοιξη και θα είναι πιο απαιτητικά από τα προηγούμενα (εστιασμένα στη ρευστότητα).

Τα συμπεράσματα των εγχώριων τεστ κοπώσεως δεν θα δημοσιοποιηθούν είπε ο κ. Προβόπουλος, κατά την ίδια λογική που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και μία σειρά stress test που έχει κάνει η ΤτΕ, περίπου ανά δίμηνο, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνάντηση.

Επεξήγηση
Στη συνάντηση υπήρξε παρέμβαση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε στους τραπεζίτες ενδελεχώς το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους όλες οι κατηγορίες των επενδυτών, 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων κατέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους τραπεζίτες τι σημαίνει έμπρακτα το «collective action clause» (συμμετοχή ιδιωτών στο χρέος).

Το «collective action clause» προβλέπει ότι η συμφωνία για επιμήκυνση ή haircut, κ.λπ., ενός κράτους - μέλους που έχει πρόβλημα με την αποπληρωμή χρέους, με το 75% των κατόχων των κρατικών της ομολόγων, συνεπάγεται, τη συμμόρφωση και ακολουθία και του υπόλοιπου 25% των κατόχων των ομολόγων με τα συμφωνηθέντα".


Ταυτόχρονα, όπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Διπλασίασε τις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδόν διπλασίασε την περασμένη εβδομάδα τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση με το ιρλανδικό χρέος. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και αυτήν την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα αξίας 1,348 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα στα 67 δισ. ευρώ από την αρχή του σχετικού προγράμματος, τον Μάιο.

Το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων είχε τεθεί σε λειτουργία με αφορμή την ελληνική κρίση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών ομολόγων.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είχαν επιβραδυνθεί μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα ενώ εντείνονταν οι συζητήσεις εντός της Τράπεζας περί απόσυρσης των έκτακτων μέτρων , αλλά επανενεργοποιήθηκε λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η κρίση στην Ιρλανδία και την αλυσιδωτή αντίδραση στο κόστος δανεισμού των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα".

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το απόθεμα τροφής εξαρτάται από την πείνα των ανώτερων θηρευτών

Μια υποσημείωση για την Ιρλανδία: όλα όσα γίνονται, συμβαίνουν παρά το ότι η Ιρλανδία είχε προβλέψει την δημιουργία αποθέματος δανειακών κεφαλαίων (το είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο post: "Των φρονίμων τα παιδιά").

Παραβολή (εν αναμονή αναδιάρθρωσης του χρέους και της αναπροσαρμογής του Μνημονίου)


Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.


Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.

Κ.Π. Καβάφης

Ιρλανδία: πακέτο στήριξης

Κυρίαρχο σε όλα τα Μ.Μ.Ε. το ζήτημα του πακέτου στήριξης της Ιρλανδίας από την Τρόϊκα (Δ.Ν.Τ. - Ε.Κ.Τ. - Χώρες Ευρωζώνης).

Διαβάζουμε στο "Βήμα":

"85 δισ. ευρώ βοήθεια με 5,8% - Στα 11 χρόνια και η αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής 28/11/2010 το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη για την Ελλάδα αλλά και με υψηλότερο επιτόκιο.

Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο θα καταλήξει στους όρους για το δικό του πακέτο μετά την ψήφιση του ιρλανδικού προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του πακέτου θα βρίσκεται στο 5,8%, υψηλότερα του ελληνικού.

Το επιτόκιο της συνεισφοράς από το ΔΝΤ (η οποία θα κυμαίνεται στα 22 δισ. ευρώ) αναμένεται να είναι χαμηλότερο της ευρωπαϊκής, και να βρίσκεται κοντά στο 4,5%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν επίσης διμερή δάνεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στο Δουβλίνο θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος και άλλα 25 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας θα διατεθούν 50 δισ. ευρώ προς χρήση όπως κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε περιθώριο ενός επιπλέον έτους στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.

Tέλος, η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει πως το Δουβλίνο θα διακόψει τη δική του συνεισφορά στο μηχανισμό για την Ελλάδα, που θα έφτανε συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Ο Κλοντ Γιούγκερ που έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις έκανε αναφορά και στην Ελλάδα και στην ανάγκη εναρμόνισης της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ με αυτό της Ιρλανδίας".

Φυσικά, όπως ήδη γνωρίζουμε, there's no such thing as a free lunch. Αρα, η βοήθεια (στήριξη κατ' ορισμένους, "σωτηρία" -bailout- κατ' άλλους) δεν πηγαίνει μόνη της. Οπως διαβάζουμε στο επόμενο άρθρο του "Βήματος":

"Λιτότητα €15 δισ. α λα ιρλανδικά
Μειώσεις δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν

Oι πρώτες αντιδράσεις των Ιρλανδών στα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν κατεγράφησαν χθες στο Δουβλίνο και σε άλλες πόλεις της Ιρλανδίας. Φωνές και διαδηλώσεις για την τιμή των όπλων, σημειώνουν πολλά ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, αφού η πορεία της χώρας προς την (ακόμη μεγαλύτερη) λιτότητα είναι προδιαγεγραμμένη. Και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Διότι από τις συνομιλίες της κυβέρνησης του κυανοπράσινου συνδυασμού με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αποκρυσταλλωθεί το περιβόητο «μνημόνιο». Η ιρλανδική εκδοχή, δηλαδή, των κανόνων, των πρακτικών και των στόχων για την υπέρβαση της βαθύτερης κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η κάποτε κραταιά «κέλτικη τίγρη» τις τελευταίες δεκαετίες. Στις αρχές της εβδομάδας οι ιρλανδοί πολίτες θα διαμορφώσουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του μέλλοντός τους. Είναι ακόμη νωρίς για να προείπει κάποιος πώς θα αντιδράσουν, καθώς βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε μια κατάσταση σοκ. Διότι το φθινόπωρο που διανύουμε αντελήφθησαν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστη η χώρα τους. Η καταστροφή, βεβαίως, δεν ξεκίνησε εφέτος. Πριν από μια διετία άρχισε η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση. Το 2008 άρχισε η κρίση στην αγορά ακινήτων. Το 2008 άρχισαν να κλείνουν οι επιχειρήσεις- κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα-, να σταματούν τις πιστώσεις οι τράπεζες, να επιδεινώνεται το επίπεδο ζωής των πολιτών. Κοντολογίς, το 2008 τερματίστηκε μια περίοδος εκπληκτικής ανάπτυξης της χώρας που, χάρη στη χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, στην υψηλή επαγγελματική και τεχνολογική κατάρτιση του πληθυσμού της, αλλά και της αγγλικής γλώσσας που μιλούν οι πολίτες της και του γεγονότος ότι η απόσταση Νέας Υόρκης- Δουβλίνου με αεροπλάνο είναι μόλις τέσσερις ώρες, είχε μετατραπεί σε προγεφύρωμα των αμερικανικών επιχειρή σεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αν η μετατροπή της Ιρλανδίας από φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ευεργετείτο, ως γνωστόν, από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της δεκαετίας του ΄80...) σε μια σύγχρονη, εξαγωγική οικονομία (ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της ήταν 6% ετησίως τα χρόνια της ανάπτυξης) και σε έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη ήταν εντυπωσιακή, η κατακρήμνισή της στη μιζέρια της τρόικας είναι ιλιγγιώδης. Ηδη το σημαντικότερο, ίσως, συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, οι εξαιρετικά χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης, εξανεμίζεται. Η αδήριτη ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων για να καλυφθούν οι τεράστιες δημοσιονομικές «τρύπες» που άφησαν τα αλλεπάλληλα «πακέτα» στήριξης του καταρρέοντος τραπεζικού τομέα της χώρας, επιβάλλει τη σημαντική αύξηση των φόρων. Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων ύψους συνολικά 15 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο Αμερικανικό Επιμελητήριο με αφορμή την εορτή των Ευχαριστιών διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι ο συντελεστής της φορολόγησης επιχειρήσεων 12,5% (ο μικρότερος στην ευρωζώνη) δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν άλλη αντίληψη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται τα τερματιστούν οι συνθήκες που είχαν μετατρέψει τη νησιωτική χώρα σε έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Μόλις πέρυσι, μεσούσης της κρίσης δηλαδή, και μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, το Facebook άνοιξε γραφεία στο Δουβλίνο προσλαμβάνοντας 200 υπαλλήλους. Ιρλανδούς βεβαίως! Η επίσης αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Αctivision Βlizzard προσέλαβε 800 εργαζομένους. Εφέτος τα πράγματα πήραν δραματική τροπή. Ακόμη και το εκτάσεως 3.600 στρεμμάτων Κέντρο Κατασκευαστικού Αριστείου της Ευρώπης που ανήγειρε η Ιntel δαπανώντας 7 δισ. ευρώ έχει αρχίσει να... αδειάζει, τρόπον τινά. Από την αρχή του έτους έχει γίνει ευδιάκριτη μια τάση... αναχωρητισμού της νεολαίας της χώρας.

Η επιχειρηματική ερημοποίηση βρίσκεται προ των πυλών της Ιρλανδίας, απειλώντας τη χώρα με μιαν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος.

Ο θρίαμβος του... κρατικισμού!

Προς την πλήρη κρατικοποίηση οδεύει ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας. Οπως σημειώνει σε άρθρο της η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Εchos», έχοντας απορροφήσει ήδη 46 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία, οι ιρλανδικές τράπεζες ετοιμάζονται να δεχθούν μια ακόμη ένεση κεφαλαίων, που θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δανειακή βοήθεια των 85 δισ. ευρώ τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τον τραπεζικό τομέα. Και επειδή πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν εξελιχθεί σε... πίθο των Δαναΐδων, εκτιμούν ότι πιθανώς να απορροφήσουν έως και 40 δισ. ευρώ. Κάθε έγχυση κρατικών κεφαλαίων στο ενεργητικό των τραπεζών, αυξάνει βεβαίως και την εξάρτησή τους από την κυβέρνηση. Η Αnglo Ιrish Βank είναι από τις αρχές του 2009 κατά 100% κρατική. Η συμμετοχή του κράτους στην Αllied Ιrish Βank είναι 18%, αλλά αναμένεται να φθάσει στο 90%. Στην Βank of Ιreland είναι 34% και θα ξεπεράσει το 50%. Η ΕΒS και η ΙΝΒS είναι ήδη κατά 51% κρατικές. Μόνο η Ιrish Life & Ρermanent λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια!".


Ενα από τα κύρια ζητήματα είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στον μηχανισμό διάσωσης. Περί αυτού του θέματος, διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":


"Ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της Ευρωζώνης και μετά τη δραματική παρέμβαση τεσσάρων ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων, η Γερμανία εγκαταλείπει την ακραία θέση της περί εμπλοκής των ιδιωτών επενδυτών σε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι, από τις 29 Οκτωβρίου που γνωστοποιήθηκε η γερμανική θέση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ κινούνται σε επίπεδα - ρεκόρ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας την υποστήριξη και της γαλλικής, ζητούσε, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013, να υποχρεούνται οι ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.), αλλά και μικροί επενδυτές να αποδέχονται, όταν αγοράζουν ομόλογα μιας χώρας, ότι μπορεί μια μέρα να κληθούν να συμμετάσχουν στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους της. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μαζική φυγή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα, αφού κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά του".

Επί του ζητήματος αυτού και η "Καθημερινή":


" ΕΕ: Συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης

Oι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.


Σε γραπτή δήλωσή του, το Eurogroup αναφέρεται στο μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε μία αυστηρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους του κράτους αυτού. Την ανάλυση αυτή θα εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Με βάση αυτές τις εκθέσεις οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις για την παροχή της βοήθειας.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνονται να διατηρούν την κάλυψή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην αναπάντεχη περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί ότι μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ.

Το ανακοινωθέν συνεχίζει λέγοντας ότι εφόσον κριθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα μέτρα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια. Τονίζει, επίσης, ότι προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία θα συμπεριληφθούν ρήτρες με τρόπο που θα διασφαλίζεται η ρευστότητα στις αγορές, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις όλων των νέων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013.

Οι ρήτρες αυτές θα είναι συμβατές με τις ρήτρες που προβλέπονται στις νομοθεσίες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στους πιστωτές να αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία, μία νομικά δεσμευτική αλλαγή για τους όρους πληρωμών, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η συνολική αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα εξεταστεί το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Στη δήλωση του Γιουρογκρουπ επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2013.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πως η πρότασή του για περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντανακλά τη σημερινή απόφαση.

Προηγήθηκε Γαλλο-γερμανική συμφωνία

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, ενώ τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα, ανέφερε πηγή της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες για έκτακτες συνομιλίες προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ιρλανδία. Αξιωματούχοι ανέφεραν ακόμη ότι θα συζητηθούν ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μία συμφωνία έχει επιτευχθεί» ανέφερε πηγή της ΕΕ".

Αν και δεν έχει ακόμη υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ιρανδίας και Τρόϊκας, τα κύρια σημεία της έχουν ήδη προεξοφληθεί. Οπως αναφέρει η "Ημερησία":


"Στήριξη της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ


του Χάρφη Σαββίδη

Σε μία έκτακτη σύνοδο του EcoFin στις Βρυξέλλες, που διήρκεσε 7 ώρες (!), συμφωνήθηκε το Δουβλίνο να λάβει δάνειο 22,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 5 δισ. ευρώ από Βρετανία, Σουηδία και Δανία, και 40 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό Στήριξης. Κατά μέσο όρο το επιτόκιο θα είναι περί του 6%, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν (το Δουβλίνο κάνει λόγο για μέσο επιτόκιο 5,8%). Στα κεφάλαια αυτά η Ιρλανδία θα προσθέσει 17,5 δισ. ευρώ (το ήμισυ της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τις τράπεζες) τα οποία θα αντλήσει από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της.

Το συνολικό «πακέτο» βοήθειας θα φτάσει δηλαδή τα 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν άμεσα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούν να υπολογίζουν σε άλλα 25 δισ. ευρώ του «πακέτου», ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν στο ιρλανδικό δημόσιο προκειμένου να μην χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές το προσεχές διάστημα.

Την Παρασκευή το επιτόκιο δανεισμού για την Ιρλανδία στην αγορά ήταν πάνω από 9,5%, ενώ όλα δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού από το Μηχανισμό δεν θα ξεπεράσει το 6%. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο επίτροπος Ρεν, «θα υιοθετήσουμε τη μέθοδο τιμολόγησης του ΔΝΤ, ακριβώς όπως κάναμε και με την Ελλάδα». Το επιτόκιο αυτό αξιολογείται καταρχήν θετικά, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχε φημολογία ότι το κόστος δανεισμού ίσως «αγγίξει» το 7%.

Ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής για την Ιρλανδία αποτέλεσε και η επιμήκυνση κατά ένα χρόνο (το 2015 και όχι το 2014) της προθεσμίας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Απόφαση που αιτιολογήθηκε στις χαμηλότερες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ιρλανδικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Διάψευση
Σχετικά με τις φήμες αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, ο επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για το δημόσιο χρέος ή για τα προνομιούχα τραπεζικά ομόλογα (senior debt). Αντιθέτως, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τις προθέσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγραφές αξιών σε δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης (subordinate debt). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η Sunday Independent, το 57% των Ιρλανδών επιθυμεί μέρος του κόστους διάσωσης να επωμιστούν οι δανειστές των ιρλανδικών τραπεζών.

Οι χθεσινές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο προσεχές Eurogroup (6/12) και EcoFin (7/12), ενώ και το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου για να δώσει την επίσημη έγκριση. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όλες αυτές οι ημερομηνίες έπονται της ψήφισης του ιρλανδικού προϋπολογισμού (στα τέλη αυτής της εβδομάδας), η οποία θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση των δανείων. Μετά την ήττα στις επαναληπτικές εκλογές της Πέμπτης, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί στις έδρες μόλις 2 ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Στηρίζει
Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «υψηλό» το επιτόκιο δανεισμού. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, όμως, υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, ο οποίος μετά τη νίκη του κόμματός του στις επαναληπτικές εκλογές έθεσε ως στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.

Αμεση στήριξη
Από το συνολικό ποσό των 85 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν άμεσα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Τα υπόλοιπα χρήματα
Οι τράπεζες στη συνέχεια θα μπορούν να υπολογίζουν σε άλλα 25 δισ. ευρώ του «πακέτου», ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν στο ιρλανδικό δημόσιο προκειμένου να μην χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές το προσεχές διάστημα.

Επιτόκιο
Την Παρασκευή το επιτόκιο δανεισμού για την Ιρλανδία στην αγορά ήταν πάνω από 9,5%, ενώ όλα δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού από το Μηχανισμό δεν θα ξεπεράσει το 6%".


Φυσικό και επόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις στην Ιρλανδία. Οπως αναφέρει η "Καθημερινή":


" Ιρλανδία: Για «ξεπούλημα» της χώρας μιλά ο Τύπος

Το σχέδιο διάσωσης είναι σκληρό αλλά αναγκαίο, σύμφωνα με άλλες εφημερίδες.


Ο ιρλανδικός Τύπος χαρακτηρίζει υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο το πρόγραμμα παροχής διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την άντληση πόρων από το ταμείο συντάξεων, η οποία ισοδυναμεί με «ξεπούλημα» της χώρας.

«Στον υπόνομο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας», το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. «Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει», γράφει η εφημερίδα.

«Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα», γράφει η Irish Daily Mirror.

Το σχέδιο «μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος», γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). «Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο».

«Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως», είναι ο τίτλος της Irish Examiner. «Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει».

Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης «απογοητευτικό» το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει».

«Η άντληση 12 δισεκ. ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα», παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι «ουσιαστικής σημασίας». Θα είναι «δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας

Οπως διαβάζουμε:

" Mεγάλη μείωση κατά 40,9% του ελλείμματος τον Σεπτέμβριο

Νέα μεγάλη μείωση, κατά 40,9%, σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Σεπτέμβριο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του εννεαμήνου το εμπορικό έλλειμμα να έχει συρρικνωθεί κατά 33,8%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας, οφείλεται στην, έστω και μικρή, ανάκαμψη των εξαγωγών και στη σημαντική πτώση, λόγω του περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, των εισαγωγών.

Πάντως, τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες, λόγω κυρίως των προβλημάτων στις οδικές μεταφορές.

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων τον Σεπτέμβριο εφέτος ανήλθε στο ποσό των 2.896,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.253,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 31,9%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών τον Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.152,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.299,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 11,4%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε 1.744,4 εκατ. ευρώ έναντι 2.953,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 40,9%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου εφέτος ανήλθε στο ποσό των 26.560,4 εκατ. ευρώ έναντι 34.213,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 22,4%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 ανήλθε στο ποσό των 11.164,9 εκατ. ευρώ έναντι 10.971,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 ανήλθε σε 15.395,4 εκατ. ευρώ έναντι 23.241,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 33,8%".

Και πάλι για τις ισοτιμίες

Γράφει σε άρθρο του ο κ. Ρ. Σκιντέλσκι

"Αναβιώνει ο εφιάλτης του '30;

Η τελευταία σύνοδος του G20 στη Σεούλ ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί καμία συμφωνία για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή το εμπόριο. Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν κατηγορίες για χειραγώγηση των νομισμάτων τους με στόχο το εμπορικό τους πλεονέκτημα. Οι συνομιλίες του Γύρου της Ντόχα για το διεθνές εμπόριο βάλτωσαν εν μέσω συζητήσεων για τους «κινδύνους» που επιφέρουν οι νέοι συναλλαγματικοί ή εμπορικοί πόλεμοι, την ώρα που οι πόλεμοι αυτοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Και όμως, παρά τις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών για το αντίθετο, φαίνεται να αναβιώνει ο εφιαλτικός προστατευτισμός της δεκαετίας 1930. Ο εμπορικός πόλεμος εκείνης της εποχής ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την επιβολή δασμών στο πλαίσιο του νόμου Σμουτ-Χόλεϊ. Οι Βρετανοί ανταπέδωσαν θεσπίζοντας τον Νόμο περί Δασμών επί των Εισαγωγών του 1932, τον οποίο διαδέχθηκε το Προνομιακό Δασμολόγιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το παγκόσμιο εμπόριο κατέληξε να είναι «δρόμος μετ' εμποδίων».

Την πρώτη βολή στον εμπορικό πόλεμο της δεκαετίας του 1930 την έριξε η Βρετανία τον Σεπτέμβριο 1931, όταν εγκατέλειψε τον χρυσό κανόνα. Τα πυρά ανταπέδωσαν οι ΗΠΑ εγκαταλείποντας και αυτές τον χρυσό κανόνα τον Απρίλιο 1933. Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου και με τη σειρά του το δολάριο υποχώρησε έναντι της στερλίνας.

Τα δύο ισχυρότερα νομίσματα εκείνης της εποχής άντεξαν τον πόλεμο, ενώ η Γαλλία ηγήθηκε μιας ομάδας κρατών που έμειναν πιστές στον κανόνα του ευρώ (gold block). Τα νομίσματα, όμως, των κρατών αυτών υπερτιμούνταν διαρκώς έναντι των δύο μεγαλύτερων, μέχρις ότου η ομάδα διαλύθηκε το 1936.

Εάν αντικαταστήσουμε τη Βρετανία της δεκαετίας του 1930 με τη σημερινή Κίνα και την ομάδα «gold bloc» με την ευρωζώνη, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική.

Η αμερικανική Fed προτείνει την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας με το τύπωμα νέου χρήματος, εγκαινιάζοντας έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) ύψους 600 δισ. δολαρίων. Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να θυμάται ότι ακριβώς το ίδιο προσπάθησε να κάνει το 1933 ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οι τιμές είχαν αρχίσει να πέφτουν, μετά από μια σύντομη άνθηση του τομέα των εμπορευμάτων. Ο Τζορτζ Φ. Γουόρεν, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κόρνελ, είχε συμβουλεύσει τον Ρούσβελτ ότι για να αυξήσει τις τιμές έπρεπε να μειώσει την αξία του δολαρίου σε χρυσό.

Σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού, το δολάριο μετατρέπονταν σε χρυσό βάσει της σταθερής τιμής των 20,67 δολαρίων/ουγγιά. Για σταθεροποίηση του επιπέδου τιμών, ο οικονομολόγος Ίρβινγκ Φίσερ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο «αντισταθμισμένου δολαρίου», σύμφωνα με το οποίο η αξία του δολαρίου σε χρυσό θα μεταβαλλόταν προκειμένου να αντισταθμίζεται η αύξηση ή μείωση των τιμών, επιτρέποντας έτσι στη Fed να τυπώνει περισσότερο ή λιγότερο χρήμα ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

Για τις πληθωριστικές πιέσεις, το σχέδιο του Φίσερ έδινε στις τράπεζες τη δυνατότητα να μειώνουν τα αποθεματικά τους και, ως εκ τούτου, να αυξάνουν το δανεισμό τους (ή να δημιουργούν καταθέσεις). Η αύξηση των δαπανών θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Φίσερ αντιπρότεινε μια νέα λογική στην υφιστάμενη πρακτική της χρήσης ευτελέστερων μετάλλων για την κατασκευή κερμάτων, το λεγόμενο «εκδοτικό προνόμιο» (seignorage).

Η εναλλακτική λύση που πρότεινε ο Γουόρεν - την οποία εφάρμοσε τελικά ο Ρούσβελτ το 1933- προέβλεπε την αύξηση της τιμής στην οποία η κυβέρνηση αγόραζε τον χρυσό από το νομισματοκοπείο. Η άνοδος τιμών θα σήμαινε ότι κάθε δολάριο θα στοίχιζε λιγότερο σε όρους χρυσού και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με το σχέδιο του Φίσερ. Οι εγχώριες τιμές θα αυξάνονταν τονώνοντας την αγροτική παραγωγή, ενώ η εξωτερική αξία του δολαρίου θα μειώνονταν ευνοώντας τους εξαγωγείς.

Από την 25η Οκτωβρίου 1933, όταν εφαρμόστηκε το σχέδιο, ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Μοργκεντάου, και ο επικεφαλής της Χρηματοδοτικής Εταιρείας για την Ανασυγκρότηση, Τζέσε Τζόουνς, είχαν συνάντηση κάθε πρωί στην κρεβατοκάμαρα του Ρούσβελτ για να καθορίσουν την τιμή του χρυσού. Μια μέρα, μάλιστα, αύξησαν την τιμή του χρυσού κατά 21 σεντ γιατί θεωρούσαν το 21 τυχερό αριθμό. Στην αρχή αγόραζαν μόνο νεόκοπο χρυσό από τις ΗΠΑ αλλά αργότερα αγόραζαν και αποθέματα χρυσού από το εξωτερικό.

Η πολιτική αγοράς χρυσού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της επίσημης τιμής του χρυσού από 20,67 δολάρια/ουγγιά τον Οκτώβριο 1933 σε 35 δολάρια/ουγγιά τον Ιανουάριο 1934 όπου το πείραμα έπρεπε να διακοπεί. Σε αυτό το διάστημα, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια είχαν διοχετευτεί στο τραπεζικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν απογοητευτικά. Μπορεί με την αγορά ξένου χρυσού να πέτυχαν υποτίμηση του δολαρίου σε όρους χρυσού, αλλά οι εγχώριες τιμές συνέχιζαν να πέφτουν καθ' όλη τη διάρκεια των τριών μηνών που διήρκησε η ξέφρενη αγορά χρυσού.

Εξίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των - πιο ορθόδοξων- προσπαθειών της Fed για ποσοτική χαλάρωση. O Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ έγραφε ότι «είτε εξαιτίας της έλλειψης δανειοληπτών, είτε της απροθυμίας για δανεισμό είτε της πρωταρχικής δίψας για ρευστότητα - σίγουρα ήταν και τα τρία - οι τράπεζες συσσώρευσαν περισσότερα αποθεματικά από τα απαιτούμενα. Τα αποθεματικά των τραπεζών-μελών της Fed ξεπερνούσαν κατά 256 δισ. δολάρια τα υποχρεωτικά επίπεδα του 1932, κατά 529 δισ. δολάρια τα υποχρεωτικά επίπεδα του 1933, κατά 1,6 δισ. δολάρια τα επίπεδα του 1936 και κατά 2,6 δισ. δολάρια τα επίπεδα του 1936».

Το λάθος στην πολιτική της Fed είναι η λεγόμενη «ποσοτική θεωρία του χρήματος» στην οποία στηρίζεται. Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά χρήματος σε σχέση με την ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται προς πώληση. Το χρήμα, όμως, περιλαμβάνει και τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες εξαρτώνται από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Εκείνη την εποχή, ο Κέυνς έγραφε: «Κάποιοι φαίνεται να συμπεραίνουν ότι η παραγωγή και το εισόδημα μπορούν να ενισχυθούν μέσω της αύξησης στην ποσότητα του χρήματος. Είναι σαν να προσπαθείς να παχύνεις αγοράζοντας μεγαλύτερο ζωνάρι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, το ζωνάρι είναι πολύ πιο μεγάλο από τη μέση... ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι η ποσότητα του χρήματος αλλά το ύψος των δαπανών».

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ακριβώς το ίδιο στηριζόμενες στην ίδια αβάσιμη θεωρία. Όπως είναι αναμενόμενο, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για σκόπιμη προσπάθεια υποτίμησης του δολαρίου. Ο ακριβής στόχος, όμως, είναι η συνεπαγόμενη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών σε βάρος των Κινέζων, των Ιαπώνων και των Ευρωπαίων παραγωγών.

Το ευρώ θα υπερτιμάται βαθμιαία, όπως ακριβώς συνέβη με την «ομάδα του χρυσού» τη δεκαετία 1930. Από τη στιγμή που η ευρωζώνη δεσμεύτηκε για λιτότητα, το μόνο της όπλο είναι ο προστατευτισμός. Εν τω μεταξύ, η πολιτική της Κίνας για αργή ανατίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου ίσως να γυρίσει μπούμερανκ, προκαλώντας τις ΗΠΑ για λήψη προστατευτικών μέτρων.

Η αδυναμία της συνόδου κορυφής του G20 στη Σεούλ να καταλήξει σε συμφωνία για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις μελλοντικές συμφωνίες για τα αποθεματικά ανοίγει το δρόμο για επανάληψη της δεκαετίας του 1930. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η σύνεση και δεν θα αναδυθεί ένας νέος Χίτλερ".

Πρόγραμμα λιτότητας Ιρλανδίας

Οπως διαβάζουμε:

" Ιρλανδία: σκληρό πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ.
Περιλαμβάνει μείωση βασικού μισθού 12%, περικοπές δαπανών 10 δισ., έσοδα από νέους φόρους 5 δισ.

Associated Press, Reuters

Στη σκληρότερη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας στην ιστορία της εισέρχεται η Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την ψήφιση του προϋπολογισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε νέες εκλογές. Βασικός στόχος στο τετραετές πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας είναι η εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ, με 6 δισ. ευρώ να προβλέπεται πως θα εξασφαλιστούν εντός του 2011. Σε αυτό, δρομολογούνται σκληρά φορολογικά μέτρα όπως είναι η μείωση του κατώτερου μισθού. «Για σημαντική συνεισφορά στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών» της χώρας έκανε λόγο ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν. Οπως εκτίμησε, «το σχέδιο αποτελεί μια καλή βάση διαπραγμάτευσης» για τους όρους χορήγησης της διεθνούς βοήθειας που έχει ζητήσει η Ιρλανδία.

Με επιφυλακτικότητα, αντίθετα, αντιμετώπισαν οικονομολόγοι την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Μπράιαν Κόουεν, ότι θα αντληθούν μόνον 85 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, όταν οι εκτιμήσεις έφθαναν τα 100 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά δύο βαθμίδες, από την κατηγορία ΑΑ- στην Α, προεξοφλώντας την έναρξη μιας μακροχρόνιας μάχης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Για το 2010, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,7% – ή 32%, εάν συμπεριληφθεί το κολοσσιαίο κόστος διάσωσης των τραπεζών από την κυβέρνηση. «Με αυτό το δάνειο θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Θα καταλήξουμε σε κατάσταση πλήρους χρεοκοπίας», δήλωσε ο Κόνσταντιν Γκάρντγεϊβ, καθηγητής στο Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου και οικονομικός σύμβουλος στο πρακτορείο Associated Press, και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη άρνηση να παραδεχθεί πως το αναγκαίο ποσό για τη διάσωση της οικονομίας είναι πολύ υψηλότερο. Η οικονομία μας είναι τρεις φορές πιο χρεωμένη από της Ελλάδας. Οπότε σε τι θέση βρισκόμαστε ακριβώς;».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Δουβλίνο βούλιαξαν οι τιμές των μετοχών Bank of Ireland και Allied Irish Banks, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ιρλανδικής κρίσης μαζί με την εξ ολοκλήρου κρατική Anglo Irish Bank.

Σε ό,τι αφορά τους αυστηρούς όρους που ετέθησαν στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δουβλίνο φαίνεται ότι κατάφερε να διατηρήσει αμετάβλητο τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 12,5%, ένα ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει τεθεί στο στόχαστρο των εταίρων του.

Τι κόβουν

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο βασικός μισθός μειώνεται κατά 12%. Από το 2011 έως το 2014, δρομολογούνται, παράλληλα, περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ και προβλέπεται η άντληση 5 δισ. ευρώ από νέους φόρους και έσοδα. Επίσης, προβλέπονται επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, μεταξύ άλλων στο εισόδημα, τον ΦΠΑ (ο ανώτερος συντελεστής του οποίου θα αυξηθεί στο 23%), τα αγροτεμάχια και την ακίνητη περιουσία.

Σημειωτέον ότι η εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Η οικονομία της Ιρλανδίας ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, έχοντας ήδη εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα ύψους 14,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Τα βασικά μέτρα

- Στόχος εξοικονόμησης τετραετίας: 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ προβλέπεται να εξοικονομηθούν μέσα στο 2011.

- Συνολικοί φόροι και μέτρα αύξησης των κρατικών εσόδων: 5 δισ. ευρώ.

- Συνολικές περικοπές δαπανών: 10 δισ. ευρώ.

Μείωση δαπανών σε επιμέρους τομείς

- Κράτος πρόνοιας: 2,8 δισ. ευρώ.

- Μισθοί δημοσίου τομέα: 1,2 δισ. ευρώ.

- Υγεία, εκπαίδευση, αγροτικός κλάδος και άλλες κρατικές υπηρεσίες: 3 δισ. ευρώ.

Φορολογικά μέτρα

- Αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος: 1,9 δισ. ευρώ.

- Αναπροσαρμογές συντάξεων: 865 εκατ. ευρώ.

- Αλλες φορολογικές επιβαρύνσεις: 665 εκατ. ευρώ.

- Αυξήσεις ΦΠΑ: 570 εκατ. ευρώ.

- Επιχειρήσεις: Ο φορολογικός συντελεστής διατηρείται αμετάβλητος στο 12,5%".



Δύο παρατηρήσεις: Κατά πρώτον, αυτό που συμβαίνει στην Ιρλανδία σήμερα, προ ολίγων μόνο μηνών θα εκλαμβανόταν ως απολύτως αδιανόητο. Κατά δεύτερον, παραθέτω τα λόγια μιας Ιρλανδής συναδέλφου: "πιστέψαμε κι εμείς ότι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σαν άνθρωποι"...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Για πολλοστή φορά, το κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη

Διαβάζω στον "Economist" το παρακάτω άρθρο:

" Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης ο ευρωπαϊκός Νότος

The Economist

Είμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο. Σχεδόν πριν από έξι μήνες διασώθηκε η Ελλάδα, και τώρα έχουμε μία παρόμοια υπόθεση. Εγείρονται τρία ερωτήματα. Πρώτον, ποιος πρέπει να θεωρηθεί υπόλογος για το χάος; Δεύτερον, υπάρχει διέξοδος και, τρίτον, τι στο καλό σημαίνει όλη αυτή η αναταραχή για το ευρώ, το κοινό νόμισμα της μεγαλύτερης οικονομικής περιφέρειας του κόσμου; Τουλάχιστον, υπάρχουν κάποια όρια στις ομοιότητες μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας. Η Ιρλανδία έχει περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσει ανάπτυξη και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Στο πρώτο ερώτημα, υπόλογη κατ’ αρχάς πρέπει να θεωρηθεί η ίδια η Ιρλανδία. Η «κελτική τίγρης» συνήθιζε να βρυχάται, αλλά δεν πρόσεχε και πολύ τις ανέμελες τράπεζές της και τις αγορές ακινήτων. Διαμορφώθηκε μια φούσκα, και η Ιρλανδία έφθασε να εξαρτάται σε βαθμό επικίνδυνο από έσοδα που προέρχονταν από αυτήν. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της χώρας αποδείχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση ανίκανες και στη χειρότερη διαπλεκόμενες. Και με την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει το λάθος να εκδώσει εγγυήσεις για όλα τα χρέη των τραπεζών. Οι φορολογούμενοι πρέπει να επωμιστούν το καταστροφικό κόστος από τα στοιχήματα των τραπεζών στην αγορά ακινήτων. Ως συνέπεια το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 32% του ΑΕΠ. Παράλληλα, δεν βοήθησαν την Ιρλανδία τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο, στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών εξασφαλίστηκε συμφωνία για έναν μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, η οποία παρέμεινε ασαφής. Η χρονική στιγμή ήταν φοβερή, με την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αγωνίζονται να επιβάλουν προϋπολογισμούς λιτότητας για το 2011.

Το δεύτερο ερώτημα, που αφορά τη λύση του προβλήματος, δείχνει και πόσο διαφορετική είναι η Ιρλανδία από την Ελλάδα, η οποία ζητούσε από την απρόθυμη κ. Μέρκελ να δώσει χρήματα. Αυτή τη φορά, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στους Iρλανδούς, οι οποίοι παλινωδούσαν για το πακέτο διάσωσης, και τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες επέμεναν να το δεχθεί. Οι Ιρλανδοί έχουν δίκιο όταν ισχυρίζονται ότι έχουν αρκετά χρήματα μέχρι τα μέσα του επομένου έτους, αλλά ενδεχομένως πολύ πριν από τότε να διαλυθούν οι τράπεζές τους. Από την άλλη πλευρά, οι Ιρλανδοί έχουν ένα δίκιο να δείχνουν καχυποψία ως προς τις προθέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Εν πολλοίς, τα κίνητρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να είναι το να τιμωρήσουν την Ιρλανδία για τους αγγλοσαξονικούς της τρόπους και ειδικά τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φορολογικό συντελεστή του 12,5% για τα εταιρικά κέρδη. Η τελευταία ερώτηση αφορά το ευρώ. Παρά τα προβλήματα στην περιφέρειά της, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης δεν είναι αξιοσημείωτα υψηλό με τα δεδομένα των πλούσιων χωρών. Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο ότι απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο να αντιμετωπίσει τις «αποκλίνουσες» χώρες, τις δομικές ανισορροπίες μεταξύ της Γερμανίας και των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως το ότι οι πενιχρές προοπτικές ανάπτυξης των τελευταίων θα επιδεινωθούν από τη δημοσιονομική τους δυσπραγία. Τέλος, η καίρια ερώτηση συνίσταται στο εάν η Ευρώπη θέλει διαδοχή από Ελλάδες και Ιρλανδίες, ή θα υπερβεί τα πακέτα διάσωσης και θα εστιάσει στην ανάπτυξη".


Αναμένω τις παρατηρήσεις σας.

(7)...κάποιοι άλλοι, πιστεύουν σήμερα ότι δεν έχουν αύριο.

.







...και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για έναν άνθρωπο και για μια κοινωνία. Ολα τα υπόλοιπα αναιρούν το νόημα ύπαρξης της ίδιας της Οικονομικής. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν το άλλοθι λήψης αισχρών αποφάσεων, με την χρήση των αρχών της Οικονομικής κατά το δοκούν. Και επειδή, μετά από μακροχρόνια συνύπαρξη, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών και ξενιστών καταλήγουν να είναι συμβιωτικές, φτάσαμε να θεωρούμε ότι ότι τίποτα δεν είναι ανεπίτρεπτο και ότι όλα μπορούν να συσχετιστούν μεταξύ τους -ανεξαρτήτως ηθικού παρονομαστή, ανεξαρτήτως επιστημονικά μακροοικονομικής τεκμηρίωσης. Κι όλα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος, του οποίου η χρησιμότητα συμπεραίνεται από αυτοαναφορικές ή ετεροκαθοριζόμενες προτάσεις.

(6)...κι όσο κι αν κάποιοι ορίζουν το αύριο ως δυσοίωνο, λόγω του ενδεχόμενου πληθωρισμού...

.

(5)...και αφορά στην ανάπτυξη όλων (και όχι μόνο των G7)...



(4)..που επηρεάζει την διάρκεια ανεργίας...

.

(3)...είναι θέμα καθαρών επενδύσεων...

.

(2)..ούτε η εξέλιξη της οικονομίας οφελεί όλους το ίδιο...

.

Επτά αναρτήσεις, ενός μακροοικονομικού θέματος: (1) Η άνοδος των τιμών δεν έχει το ίδιο κόστος για όλους...

.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Εις ώτα μη ακουώντων...

Σχολιάζει ο Paul Krugman τα περί της Ιρλανδίας (και εν γένει τα της Ευρωζώνης), από τους New York Times:


"HAMPing Europe’s Periphery

The markets don’t seem impressed by the Irish bailout — nor should they be. As I read it, European policy makers are still — still! — viewing the crisis as a confidence problem, not a fundamental problem.

The Irish bailout is not, after all, what one normally thinks of as a bailout — it’s not like the Texas S&L bailout, where national taxpayers assumed the losses of failed Texas banks. It’s simply an agreement to lend Ireland funds at more or less safe market rates.

Now, this represents a considerable gift relative to the situation Ireland would be in without such funding: Ireland must, as you can see, pay very high rates to borrow on the private market. But if we think about why this is true, we can also see why the bailout isn’t likely to succeed.

The basic situation is that given the cost of rescuing Ireland’s banks, and the damage harsh austerity is inflicting on Ireland’s economy, investors are understandably skeptical that the Irish government will actually be able to meet its commitments. That’s why rates are high — to compensate for a possible default.

Now, this process is self-reinforcing: higher rates make it even harder to meet Ireland’s commitments, which leads to still higher rates, and so on. The European bailout basically short-circuits this vicious circle.

But the bailout will only work if the vicious circle is at the heart of the story — as opposed to being a symptom of the fundamental unsustainability of the austerity-and-full-repayment strategy. That is, it will work only if Ireland is the fundamentally sound victim of a self-fulfilling panic. And that’s a hard claim to make.

What would Ireland (and Greece, and Portugal, and …) need if the problem is not essentially one of confidence and liquidity? Actual debt relief. Yet that is not on the table.

As I suggested in the title of this post, this is somewhat like the failure of the HAMP program, whose whole approach was based on the idea that homeowners essentially had a liquidity problem, so that rescheduling their payments would solve everything.

As it is, I don’t see how this is supposed to work. Ireland, like Greece, is now insulated from the need to go to the market. But it still faces an enormous debt load, made worse by deflation and stagnation. The situation has not been resolved".

Επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σημερινή (23/11/2010) ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

"Περίπου στο 20% ανερχόταν στο τέλος του 2007 ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ελλάδα, ενώ ο συνεχιζόμενος κίνδυνος φτώχειας (σε σχέση με το εθνικό διάμεσο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα) ανήλθε σε 13,4% του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα εισοδήματα 2003- 2006, στο τέλος, επίσης, του 2007, το περίπου 66% των φτωχών παρέμειναν φτωχοί για τουλάχιστον τρία έτη (2004- 2007), ενώ ο συνεχιζόμενος κίνδυνος φτώχειας είναι υψηλότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (14% και 12,8%, αντίστοιχα). Στα παιδιά 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 12,8%, στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 20,8% και στα άτομα ηλικίας 18- 24 ετών σε 13,6%".

Ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ μπορούμε να δούμε πατώντας εδώ (αρχείο .pdf)

...το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων στην Ευρωζώνη

Επίπεδο διαβίωσης Ελληνικών και αλλοδαπών νοικοκυριών

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Το επίπεδο διαβίωσης ελληνικών και αλλοδαπών νοικοκυριών

Της Μαριας Δεληθαναση

Το 80% των Ελλήνων ζει σε σπίτια άνω των 60 τ.μ. και το 60% των μεταναστών σε σπίτια μικρότερα των 60 τ.μ. Σε όλες σχεδόν τις κατοικίες Ελλήνων και μεταναστών υπάρχει λουτρό ή ντους. Το 95% των ελληνικών και το 89% των αλλοδαπών νοικοκυριών παρουσιάζουν επάρκεια ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης. Το 90,2% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σταθερό σύστημα θέρμανσης, που όμως απουσιάζει από το 31,8% των αλβανικών, το 53,7% των νοικοκυριών από τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το 34,9% από ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε. και το 39,6% των νοικοκυριών από Ασία και Αφρική.

Αυτά και άλλα στοιχεία, που αποτυπώνουν το επίπεδο διαβίωσης Ελλήνων και αλλοδαπών, περιλαμβάνονται στην έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τον «Καθορισμό δεικτών για την αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία».

Μπαλκόνια έχει το 42% των σπιτιών ημεδαπών και το 22%-25% αλλοδαπών. Εξαιρούνται τα σπίτια των προερχομένων από Ασία και Αφρική (μπαλκόνι έχει μόλις το 8%). Τα διαμερίσματα των μεταναστών είναι συνήθως ισόγεια, υπόγεια, σε 1ο ή 2ο όροφο, σε παλαιές οικοδομές. Σχεδόν το σύνολο των κατοικιών μεταναστών δεν διαθέτει γκαράζ έναντι 23% των ελληνικών νοικοκυριών χωρίς γκαράζ. Το 76% των Ελλήνων μένει σε ιδιόκτητη κατοικία, έναντι του 8,2% των μεταναστών. Οι προερχόμενοι από ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε. παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης (17,9% πρόκειται κυρίως για ομογενείς από πρώην ΕΣΣΔ). Ακολουθούν οι προερχόμενοι από τα νέα κράτη-μέλη (9%), από Ασία και Αφρική (6,7% λόγω της μακροχρόνιας παραμονής στην Ελλάδα αρχικά ως φοιτητές) και οι Αλβανοί (6,3%).

Στην περιφέρεια πρωτευούσης κατοικούν οι 3 στους 10 Ελληνες, οι 4 στους 10 Αλβανούς, οι 5 στους 10 μετανάστες από τα νέα κράτη-μέλη Ε.Ε. και ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε., οι 7 στους 10 Αφρικανούς και Ασιάτες. Η τελευταία ομάδα κυριολεκτικά στοιβάζεται στα αστικά κέντρα, αδυνατώντας να διαχυθεί για κατοικία και εργασία σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Οι Ελληνες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διασπορά μεταξύ αστικού, ημιαστικού και αγροτικού χώρου με το 64,2% να ζει σε αστικές περιοχές, το 13,6% σε ημιαστικές περιοχές και το 22,2% σε αγροτικές περιοχές. Οσον αφορά τους αλλοδαπούς, σε αστικές περιοχές ζει το 70,3% των Αλβανών, το 75,9% από τα 11 νέα κράτη-μέλη, το 85,4% από ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε. και το 89,7% των προερχομένων από Ασία και Αφρική.

Τα τελευταία δύο χρόνια δηλώνει ότι έχει μετακομίσει το 6,3% των Ελλήνων. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20,6% για νοικοκυριά Αλβανών, 30,8% για προερχόμενους από νέα κράτη-μέλη, 27,4% για νοικοκυριά από Ασία και Αφρική και 18,1% για νοικοκυριά από ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε. Με την κατοικία να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ενσωμάτωσης και παρά τα οποία προβλήματα, η πλειονότητα των αλλοδαπών δηλώνουν ικανοποίηση από την κατοικία τους (δείκτης ικανοποίησης Ελλήνων 76, αλλοδαπών 64,5).

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι αλλοδαποί κατοικούν σε μικρότερα και παλαιότερα σπίτια από τους Ελληνες. Αν 8 στους 10 Ελληνες ζουν υπό συνθήκες αξιοπρεπούς στέγασης, το ίδιο ισχύει για τον 1 στους 2 αλλοδαπούς. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των μεταναστών είναι εξαιρετικά μικρό, γι’ αυτό στην έρευνα προτείνεται η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά κατοικίας. Ομως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο την παρούσα στιγμή με τις τράπεζες να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικές στη χορήγηση δανείων (1,6% ο ρυθμός χρηματοδότησης δανείων προς νοικοκυριά έναντι 11,5% το 2008 και 21,9% το 2007) και τα νοικοκυριά να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικά εξαιτίας της εργασιακής και εισοδηματικής ανασφάλειας.

Βαρίδι, τα στεγαστικά δάνεια

Το 27,7% των Ελλήνων δηλώνει ότι το εισόδημά του επιβαρύνεται πάρα πολύ από την κάλυψη στεγαστικών δαπανών (λογ/σμοί ηλεκτρικού, νερού κ.ά.). Το 66,2% δηλώνει ότι επιβαρύνεται αρκετά και το 6,2% δηλώνει ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου. Αντιστοίχως, ένας στους δύο μετανάστες δηλώνει ότι το εισόδημά του επιβαρύνεται «πάρα πολύ» και «αρκετά» από τις δαπάνες αυτές.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων το 31,6% των Ελλήνων δηλώνει ότι επιβαρύνεται «πάρα πολύ» και το 58,2% ότι επιβαρύνεται «αρκετά». Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μετανάστες είναι: 41,5% (πάρα πολύ) και 54,4% (αρκετά) για Αλβανούς, 48,7% και 51,3% για προερχόμενους από τα 11 νέα κράτη-μέλη, 58% και 42% από ευρωπαϊκά κράτη εκτός Ε.Ε., 34% και 55% για προερχόμενους από Ασία και Αφρική. Σε αδυναμία καταβολής των δόσεων στεγαστικού δανείου βρίσκεται το 8,7% των νοικοκυριών έναντι 5,3% πριν από δύο χρόνια.

Περίπου 5 στους 10 Ελληνες και 2 στους 10 μετανάστες δηλώνουν ότι μπορούν να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές. Το 69,4% των Ελλήνων δύναται να αντιμετωπίσει έκτακτες δαπάνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στους μετανάστες κυμαίνεται μεταξύ 35% - 48%".

Χρονολόγιο νομισμάτων (και νομισματικών κρίσεων)


(Ενα ωραίο χρονολόγιο, από την "Καθημερινή" για την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως - κάνετε click στην εικόνα για μεγέθυνση)

ναι, αλλά ποιός ακούει...

Οπως διαβάζουμε στα "Νέα":

"Ενας διαφωνών οικονοµολόγος

Στις ΗΠΑ, αµφότερα τα κόµµατα συµφωνούν πως το τεράστιο έλλειµµα του προϋπολογισµού είναι ένα τεράστιο πρόβληµα. Oµως αρκετοί προοδευτικοί οικονοµολόγοι, όπως ο Τζέηµς Γκαλµπρέιθ, διαφωνούν.

Πολλοί λένε πως οι περικοπές των δαπανών που προτείνει η αµερικανική κυβέρνηση είναι πολύ βαθιές και πως οι πλούσιοι πρέπει να κάνουν µεγαλύτερες θυσίες. Ακόµη και ο δισεκατοµµυριούχος Ουόρεν Μπάφετ δήλωσε στην εκποµπή της Κριστιάν Αµανπούρ στο ABC πως οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους και πως οι φορολογικές απαλλαγές που είχαν επί Μπους πρέπει να σταµατήσουν. «Πιστεύω πως οι πιο πλούσιοι, άνθρωποι όπως εγώ, θα πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερα σε φόρους. Οι πλούσιοι βρισκόµαστε σε καλύτερη θέση παρά ποτέ», τόνισε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσµου στη συνέντευξη που θα µεταδοθεί την ερχόµενη Κυριακή. Αρκετοί οικονοµολόγοι, όλοι τους προοδευτικοί, προχωρούν ακόµη περισσότερο, αµφισβητώντας τη βάση της συζήτησης. Αµφισβητούν δηλαδή ότι το δηµοσιονοµικό έλλειµµα θα ρίξει αφόρητο βάρος στις πλάτες των µελλοντικών γενιών και πως οι περικοπές προγραµµάτων κοινωνικής πρόνοιας θα βοηθήσουν να διορθωθεί το πρόβληµα. ∆ιότι το έλλειµµα δεν προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες ή χαµηλή φορολογία, όπως θέλει η κυρίαρχη άποψη, αλλά από την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της χρηµατοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της ύφεσης που ακολούθησε.

Ο Τζέηµς Γκαλµπρέιθ, καθηγητής στη Σχολή ∆ηµοσίωνΥποθέσεωνΛίντονΤζόνσον του Πανεπιστηµίου του Τέξας και γιος του περίφηµου οικονοµολόγου Τζον Κένεθ Γκαλµπρέιθ, είναι ένας απ’ αυτούς τους προοδευτικούς οικονοµολόγους.

Υποστηρίζει πως, µε βάση τα προαναφερθέντα, ο µοναδικός τρόπος για να µειωθεί το έλλειµµα είναι να µειωθεί η ανεργία, όχι να κοπούν δαπάνες ή να αυξηθούν οι φόροι. Και ο µόνος τρόπος, προσθέτει, για να µειωθεί η ανεργία χωρίς να αυξηθεί το έλλειµµα λόγω αύξησης των κυβερνητικών δαπανών είναι να αρχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι, αλλά χωρίς να δηµιουργούν «φούσκες» µε στόχο τα υπερκέρδη.

Ο 58χρονος Γκαλµπρέιθ, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής της Κοινής Οικονοµικής Επιτροπής του αµερικανικού Κογκρέσου και υπήρξε σύµβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κατά τις επαφές του µε το ∆ΝΤ τον Ιανουάριο, απορρίπτει επίσης την ευρύτατα επικρατούσα άποψη ότι οι µειώσεις στα επιδόµατα κοινωνικής πρόνοιας µπορούν να βοηθήσουν να κλείσει το έλλειµµα. ∆ιότι η κοινωνική πρόνοια δεν αποτελεί πρόγραµµα δαπανών, απλώς µεταβιβάζει πλούτο από τους σηµερινούς φορολογουµένους, σε ηλικιωµένους µε χαµηλό εισόδηµα και άνεργους στο µέλλον.

Η σηµερινή µανία για µείωση του ελλείµµατος είναι καταστροφική, λέει ο διαπρεπής οικονοµολόγος αναφερόµενος στην αµερικανική οικονοµία. «Η ταχεία εξάλειψη της ανεργίας, η σωστή φροντίδα για έναν πληθυσµό που γερνάει, ο καθαρισµός του Κόλπου του Μεξικού, η αντιµετώπιση της ενεργειακής ανασφάλειας και της αλλαγής του κλίµατος, είναι όλοι στόχοι πολύ πιο σηµαντικοί από τη µείωση της προβολής των µελλοντικών δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων», τονίζει".

Κοινώς, αύριο θα πρέπει να πληρώσεις για να ανακτήσεις τα δεδομένα σου...(*)

Οπως διαβάζουμε στα "Νέα"¨:

"«Απειλή για το Διαδίκτυο το Facebook»

«Απειλή» για τη συνοχή του Ίντερνετ χαρακτήρισε τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ο Τιμ-Μπέρνερς-Λι, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε το Ίντερνετ όπως το ξέρουμε σήμερα.

Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) υποστήριξε ότι το Facebook, το LinkedIn και άλλα sites κοινωνικής δικτύωσης, συνιστούν «μία από τις πολλές απειλές» για το μέλλον του Διαδικτύου, κατηγορώντας τα για «μονοπωλιακές πρακτικές», αλλά και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- για «παγίδευση» των χρηστών τους, οι οποίοι καταχωρίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα και κατόπιν χάνουν τον έλεγχό τους.

«Κατακερματίζουν το Ίντερνετ»

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση «Scientific American», ο σερ Τιμ-Μπέρνερς-Λι γράφει ότι τα
social media, που κυριαρχούν σήμερα στο Ίντερνετ παγκοσμίως, έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τις ιδρυτικές τους αρχές και αποτελούν πρόβλημα, καθώς «σπάνε» το Διαδίκτυο «σε κατακερματισμένες νησίδες».

Η Google κατηγόρησε το Facebook πριν από λίγες ημέρες ότι οδηγεί τους περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες του σε «αδιέξοδο δεδομένων», καθώς δεν τους επιτρέπει να μοιραστούν εκτός του κοινωνικού δικτύου τα στοιχεία που καταχωρίζουν και, ουσιαστικά, «αιχμαλωτίζει» τις επαφές τους στα όρια του
Facebook.

«Το Διαδίκτυο εξελίχθηκε σε ένα ισχυρό, πανταχού παρόν εργαλείο, επειδή έχει κτιστεί πάνω στην αρχή της ισοτιμίας. Ωστόσο, η σημερινή μορφή του απειλείται ποικιλοτρόπως, καθώς μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ‘’κατοίκους’’ του Ίντερνετ έχουν αρχίσει να παρεκκλίνουν από τις αρχές του».

Παγιδευμένοι στο (κοινωνικό) δίκτυο

«Όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα, τόσο περισσότερο κλειδώνεσαι. Το site κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς γίνεται μια κεντρική πλατφόρμα, ένας κλειστός χώρος περιεχομένου, που δεν σου δίνει πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που εσύ έχεις βάλει σε αυτό», είπε ο κ. Λι και πρόσθεσε:

«Όσο αυτή η αρχιτεκτονική κερδίζει έδαφος, τόσο το Διαδίκτυο θα κατακερματίζεται και τόσο λιγότερο οι χρήστες του θα απολαμβάνουν έναν ενιαίο, παγκόσμιο χώρο πληροφοριών».

«Το Facebook, το LinkedIn, το Friendster και άλλοι ιστότοποι προσφέρουν αξία αιχμαλωτίζοντας τις πληροφορίες που εισάγετε: τα γενέθλια σας, το email σας, τα ενδιαφέροντά σας και τις συνδέσεις σας που αποκαλύπτουν ποιος είναι φίλος με ποιον και ποιος είναι σε ποια φωτογραφία», σημείωσε ο Μπέρνερς-Λι.

Ο ιδρυτής του
Web εξέφρασε φόβους ότι κάποιο site κοινωνικής δικτύωσης (εννοώντας το Facebook) θα μπορούσε να γίνει «τόσο μεγάλο ώστε να αποτελέσει μονοπώλιο, τείνοντας να περιορίσει την καινοτομία».

620 εκατομμύρια χρήστες

Τα μέλη του
Facebook ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο τον περασμένο Ιούλιο. Σήμερα, ο ιστότοπος αριθμεί περισσότερα από 620 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας comScore.

Ο Λι επέκρινε, ακόμη, τις εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές (
apps), διότι τις κάνουν συμβατές μόνο με τις δικές τους συσκευές και ιστοσελίδες. «Η καινοτομία επιτυγχάνεται με ανοικτά πρότυπα. Ο κόσμος του iTunes είναι συγκεντρωτικός και περιτοιχισμένος. Είστε παγιδευμένοι σε ένα μόνο κατάστημα, αντί για την ανοιχτή αγορά», σημείωσε".


Υ.Γ.: Ο τίτλος δεν περιγράφει μια "υποθετική" κατάσταση. Εφ' όσον υπάρχει κατάλληλη συνάρτηση, είναι εύκολο να ορισθεί τιμή. Ναι, σωστά καταλάβατε. Για τα δικά σας δεδομένα.

Περί της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Σημειώνει σε άρθρο του στην "Ελευθεροτυπία" ο καθηγητής Οικονομικών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας:

"Ηταν λάθος η συμμετοχή στην ευρωζώνη;

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, ότι η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν έπρεπε να δεχθεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη, επαναφέρει το ζήτημα της συμμετοχής των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών στη νομισματική ένωση.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας στην ευρωζώνη μαζί με τις περισσότερο αναπτυγμένες, δεν πληρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Δεν είχε δηλαδή δημιουργηθεί μια κοινή δημοσιονομική πολιτική, όπως διδάσκει η οικονομική θεωρία και υποδεικνύουν τα ιστορικά παραδείγματα των ομοσπονδιακών χωρών, οι οποίες έχουν κοινό νόμισμα (ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.).

Η επιλογή των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να υιοθετήσουν το ευρώ χωρίς μεταφορά δημοσιονομικών πόρων, στηρίχθηκε στην πεποίθησή τους, ότι εξασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια, μακροοικονομική σταθερότητα και κυρίως οικονομική ασφάλεια, θα επιτύγχαναν μεγάλη αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων και συνεπώς ταχύρρυθμη ανάπτυξη και γρήγορη πραγματική σύγκλιση με τις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, κ.ά.) να δεχθούν στην ευρωζώνη τις λιγότερο αναπτυγμένες , είχε πολιτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι ίδιες δεν είχαν δεχθεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μεταφοράς πόρων. Η απόφασή τους στηρίχθηκε στα ονομαστικά κριτήρια του Μάαστριχτ και στην ελπίδα ότι δεν θα προέκυπτε μεγάλη κρίση προτού το επίπεδο ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών συγκλίνει με το δικό τους.

Είναι γεγονός ότι οι φτωχότερες χώρες με την ένταξή τους στην ευρωζώνη πέτυχαν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ομως, μεγάλο μέρος της ανάπτυξής τους στηριζόταν στην ευχέρεια των καταναλωτών να δανείζονται για αγορά κατοικιών και καταναλωτικών αγαθών με χαμηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση και οι εισαγωγές, χωρίς συναλλαγματικούς περιορισμούς χάρις στο ευρώ. Παράλληλα οι αμοιβές αυξάνονταν περισσότερο από την παραγωγικότητα, ως αποτέλεσμα της πίεσης για κατανάλωση παρόμοια μ' αυτήν των αναπτυγμένων χωρών, ενώ οι δομές της αγοράς τους επέτρεπαν πληθωρισμό υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αδυναμία υποτίμησης λόγω ευρώ και η ακαμψία των αμοιβών υπέσκαψαν την ανταγωνιστικότητα και οδήγησαν σε εξωτερικά ελλείμματα, ενώ η ανικανότητα των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τις δημόσιες δαπάνες μπροστά στη στασιμότητα των φορολογικών εισπράξεων, οδήγησε σε δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ πέρα από τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση σ' αυτές τις χώρες με αποκορύφωμα την Ελλάδα. Προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα και τα χρέη τους, που αυξήθηκαν υπερβολικά, προσέφυγαν σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές με πολύ υψηλά επιτόκια λόγω του υψηλού ρίσκου αποπληρωμής των δανείων τους. Αν υπήρχε μηχανισμός δημοσιονομικής αλληλεγγύης στην ευρωζώνη, όπως υπάρχει στα ομοσπονδιακά κράτη, θα λειτουργούσε αποτρέποντας την καταστροφή. Αντί του μηχανισμού μεταφοράς πόρων από τις περισσότερο προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, με πολλούς δισταγμούς δημιουργήθηκε από την Ε.Ε και το ΔΝΤ μηχανισμός σωτηρίας με δανεισμό και σκληρούς όρους δημοσιονομικής λιτότητας προφανώς με χαμηλότερα επιτόκια απ' αυτά της αγοράς.

Πρόκειται για μια «μίζερη» ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με ελάχιστο κόστος για τις πλουσιότερες χώρες και αιματηρές θυσίες για τις φτωχότερες, οι οποίες πίστεψαν ότι με την ένταξή τους στην ευρωζώνη θα επιτύγχαναν πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ανάπτυξης μ' αυτό των ήδη αναπτυγμένων χωρών, χωρίς να καταβάλουν την απαιτούμενη προσπάθεια για να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της νομισματικής ενοποίησης, εφόσον δεν συνοδευόταν από κοινή δημοσιονομική πολιτική".

Ιρλανδία: διάσωση και μοντέλο ανάπτυξης

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Βόλφγκανγκ Σόιμπλε : «Το μέλλον του ευρώ κρίνεται από την επίλυση του ιρλανδικού ζητήματος»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε σήμερα ότι το μέλλον του ενιαίου νομίσματος κρίνεται από την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιρλανδία, η οποία ζήτησε διεθνή βοήθεια.

«Είναι το μέλλον του εναιαίου νομίσματος που διακυβεύεται», τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον των γερμανών βουλευτών.

Ο γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιρλανδική κρίση, διαφορετικά «οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι ανυπολόγιστες», υπογράμμισε ο Σόιμπλε".


Επί του θέματος της Ιρλανδικής διάσωσης (bailout) και το άρθρο της "Εξπρές":

"Πυρά κατά της Ιρλανδίας

Πυρά κατά της Ιρλανδίας, για την έως πρότεινος συμπεριφορά της απένταντι στην ΕΕ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, σε συνέντευξη Τύπου, στο Στρασβούργο.

Για τον κ. Μπεντίτ η Ιρλανδία είναι «το παράδειγμα άκρατου φιλελευθερισμού που οδήγησε στην αποτυχία».

«Το πρόβλημα της Ιρλανδίας είναι περίπλοκο, γιατί αυτό που αντικειμενικά συμβαίνει είναι, ότι σώζουμε ευρωπαϊκές τράπεζες που έπαιξαν στο καζίνο και έχασαν», εξήγησε ο αρχηγός των Πρασίνων, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: "Ναι, αλλά όταν πηγαίνει κάποιος στο καζίνο και χάνει, λέει: δυστυχώς έχασα τα λεφτά μου, έτσι είναι η ζωή» .

«Εδώ βλέπουμε ότι παίξανε στο καζίνο, παίξανε στη ρουλέτα, χάσανε και μετά πάμε εμείς να τους σώσουμε. Να σώσουμε ένα ολόκληρο σύστημα, να σώσουμε την Ιρλανδία. Ξέρετε όμως ότι η Ιρλανδία μας ενοχλούσε για πάρα πολλά χρόνια, ήταν ο πρωταθλητής της απορρύθμισης. Κόμπαζαν όλοι τους, λέγοντας ότι είναι η πιό δυνατή οικονομία, ότι έχουν την μικρότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις και ότι είναι οι καλύτεροι. Τελικά αυτό είναι, που πληρώνουν σήμερα.

Εχουν ένα κράτος που αδυνατεί πλήρως να αντιδράσει και εμείς τελικά σώζουμε τις τράπεζες και μαζί με αυτές σώζουμε και ένα σύστημα που ήταν πτωχευτικό.
Ενα σύστημα που από τη γέννησή του είχε την αποτυχία μέσα του.
Προσπαθούμε να σώσουμε τους ανθρώπους που σήκωσαν την παντιέρα της απορρύθμισης εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ο κ. Μπεντίτ, είναι γεγονός ότι « εάν γκρεμισθεί το σύστημα των τραπεζών θα συμπαρασύρει όλη την οικονομία και όλον τον κόσμο.
Γι' αυτό λέγω ότι είναι περίπλοκο το πρόβλημα της Ιρλανδίας, αλλά θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους τα σύκα- σύκα και την σκάφη- σκάφη.
Δηλαδή η Ιρλανδία είναι ένα παράδειγμα άκρατου φιλελευθερισμού που οδήγησε στην αποτυχία, και εμείς θα επιμείνουμε να αναγνωρισθεί ως τέτοιο» κατέληξε ο αρχηγός των Πρασίνων.

Μηχανισμός στήριξης Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία ζήτησε το διεθνές πακέτο διάσωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει στον δημοσιονομικό και τραπεζικό τομέα.

Ποιες δυνατότητες βοήθειας υπάρχουν;

Το δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ αποτελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος δανείζει έως και 60 δισ. ευρώ, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο καλύπτεται κρατικές εγγυήσεις των μελών της ευρωζώνης ύψους έως 400 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η Ιρλανδία θα λάβει βοήθεια μέσω και των δύο διευκολύνσεων.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε το Σάββατο ότι το ΔΝΤ είναι και αυτό διαθέσιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία μέσω ενός πολυετούς δανείου. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι μπορεί να συμμετέχει με κεφάλαια που ανέρχονται στο 50% της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ.

Η Ιρλανδία μπορεί, επίσης, να αξιοποιήσει τις διμερείς συνεισφορές. Οι υπουργοί της Βρετανίας και της Σουηδίας -οι οποίες δεν εντάσσονται στην ευρωζώνη- δήλωσαν πρόθυμες να προσφέρουν διμερή δάνεια.

Ποιος θα δανείσει πρώτος στην Ιρλανδία;

Αρχικά θα καταβληθούν τα κεφάλαια του EFSM, αλλά τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από τα ρευστά διαθέσιμα του EFSF το ΔΝΤ ούτως ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια του EFSM από μία χώρα. Το EFSM είναι διαθέσιμο και για τα 27 μέλη της ΕΕ, ενώ το EFSF απευθύνεται μόνο στα 16 μέλη της ευρωζώνης.

Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα διάσωσης;

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 3-5 εβδομάδες από την αίτηση βοήθειας έως την πρώτη εκταμίευση.

Η διάσωση θα σχεδιαστεί με βάση ένα τετραετή δημοσιονομικό πρόγραμμα που πρόκειται να εξαγγείλει η ιρλανδική κυβέρνηση. Το Δουβλίνο σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων τον Ιανουάριο, οπότε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης πριν το τέλος του έτους θα καταλυθεί αυτή η προθεσμία.

Πώς θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός;

Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει αλλά πρόκειται να επακολουθήσουν και άλλα σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Το πρώτο βήμα αφορά στην κατάθεση αίτησης βοήθειας στην Κομισόν και στην κατάρτιση ενός προσχέδιου μεταρρυθμίσεων στην Κομισιόν και την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή.

2. Η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, εξετάζει την αίτηση και συστήνει στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την αποδοχή ή απόρριψή της.

3. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ψηφίζουν την πρόταση της Κομισιόν με επαρκή πλειοψηφία.

Κατευθύνσεις νέας συμφωνίας με την Τρόϊκα

Οπως διαβάζουμε στη "Ναυτεμπορική":

"Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, στο πλαίσιο, όπως είπε, της τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. «Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δισ. το 2011», ανέφερε ο υπουργός.

Εθεσε ακόμη ως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδαιμονίας στο Δημόσιο Τομέα, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιδιώξεων της κυβέρνησης το 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένας εξορθολογισμός του Δημοσίου τομέα. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι μετατάξεις που θα αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων στο στενό Δημόσιο τομέα, δε θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις.

Προανήγγειλε ακόμη «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο (με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας), ενώ όσον αφορά στο καθεστώς που θα ισχύσει, εξήγησε ότι ο γενικός κανόνας θα είναι μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το κάθε υπουργείο, συνέχισε, θα συντάσσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο και θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό. Για το 2010, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν 40.000 συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που θα ανοίξει 8.000 νέες θέσεις για το 2011.

Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο για αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, «σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση, ωστόσο, κάποιων περιορισμών.

Για το θέμα η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών κάτω από τα όρια των συλλογικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αν και όπως είπε, η χώρα έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όσα λίγοι πίστευαν ότι θα κατορθώσει, έχοντας επιτύχει ήδη τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των τεράστιων διαρθωτικών αλλαγών που όπως είπε πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας και τόνισε ότι γίνεται από όλους αντιληπτό ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Πέρα από τα ποσοτικά κριτήρια, εξήγησε, υπάρχουν και διαρθρωτικά κριτήρια, που αποτελούν της άγκυρες του προγράμματος, και από την ικανοποίηση των οποίων, όπως είπε, εξαρτάται και η εκταμίευση της επομενης δόσης.

Μέσα από τις αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, η χώρα θα περάσει στη δεύτερη φάση προσαρμογής, «που θα μας εγγυάται ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα τα επομενα χρόνια».

Δίνοντας το περίγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση τα επομενα χρόνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις δέκα μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι:

1. Η διαχειριση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών

2. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

3. Η μείωση του ελλείμματος των δημόσιων οργανισμών

4. Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα

5. Η αντιμετώπιση της σπατάλης στην υγεία

6. Η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων

7. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

8. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

9. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

10. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμη ότι τα spreads των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τα γερμανικά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις.

«Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον και θα συνεχίσει να είναι ρευστό. Τα spread, θα συνεχίσουμε να έχουμε επάνοδο προς τα πάνω και επάνοδο προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση Βρυξελλών για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Την ικανοποίηση των Βρυξελλών για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου σημείωσε ακόμη ότι η μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του 2010, από 15,4% του ΑΕΠ σε 9,4%, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι -όπως και για τις προηγούμενες δόσεις των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα- και σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση την έκθεση που θα εκπονήσουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι 14 χώρες-μέλη του ευρώ για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ".


Για το ίδιο θέμα, η "Ελευθεροτυπία":

"Αποκαλύπτονται τα «κρυφά» μέτρα του μνημονίου
Θα ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην περίοδο 2012-2014 - Τον Δεκέμβριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αποδόμιση των εργασιακών σχέσεων

Μέτρα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν και περιλαμβάνονται από τον περασμένο Μάιο στο Μνημόνιο, θα ενσωματώνει το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014. Το κείμενο που θα συνταχθεί από κοινού με την τρόικα θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος Απριλίου του 2011. Το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη των »κρυφών" μέτρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ σχετική αναφορά έκαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι έκαναν λόγο για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τρεις ώρες μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ο υπουργός έκανε αναφορά στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο. Διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναλύει τα μη προσδιοριζόμενα μέτρα του μνημονίου, με τα οποία στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.
Για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το τελικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επίσης πως υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, αφού έχει εξασφαλιστεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του Δημοσίου και στην εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις", διευκρίνισε πως το 2010 αποχώρησαν 40.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για 8.000 προσλήψεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μετατάξεις) εντός του 2011. Ο υπουργός σημείωσε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις εντοπίζονται στην Υγεία, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με μια ενδεχόμενη παράταση στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, πάντως, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011, αναγνωρίζοντας επίσης πως το πρόγραμμα δανεισμού εμφανίζει δυσκολίες για την περίοδο 2013-2015. Σημειώνεται πως για αυτή την τριετία η Ελλάδα καλείται να δανειστεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ.

Για "δέκα προκλήσεις" έκανε λόγο στη συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τη δεύτερη "επιθεώρηση" από την τρόικα. Ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι συγχωνεύσεις Εφοριών και οι εσωτερικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δημόσιες δαπάνες

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προφανές και αυτονόητο ότι "η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,τιδήποτε άλλο". Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, πρόσθεσε, υπάρχει μεταξύ άλλων δέσμευση για την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της κυβέρνησης. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός "μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου", που όπως διευκρίνισε ο υπουργός "δεν θα απαριθμεί κάθε μέτρο και υπομέτρο αλλά τις βασικές κατευθύνσεις" για το πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, το Φεβρουάριο, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το ερχόμενο καλοκαίρι.

Φοροδιαφυγή

Κατατίθενται εντός του Δεκεμβρίου δύο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ενώ για τις αρχές του 2011 προσδιορίζεται η αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΕΚΟ

Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα μητρώο με όλες τις ΔΕΚΟ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων

Μεταρρύθμιση Δημοσίου

Ο υπουργός επανέλαβε πως από το 2011 θα ισχύει "χωρίς εξαιρέσεις" ο κανόνας με τον οποίο 1 πρόσληψη θα αντιστοιχεί σε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Στον κανόνα εντάσσονται και οι μετατάξεις, ενώ κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα προσλήψεων. Στο πρώτο μισό του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες.

Υγεία

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα όπως η λίστα φαρμάκων και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται σε ένα ταμείο και σταδιακά θα επεκταθεί η χρήση της, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, ο έλεγχος των δαπανών Υγείας κ.λ.π.

Εργασιακές σχέσεις

Ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα "σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους". Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο για τη διαιτησία, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς. Παράλληλα εξαγγέλλονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κλειστά επαγγέλματα

Ως το τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Περιλαμβάνονται μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, καθώς και για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης αναφορές για νέο πλαίσιο για τον τουρισμό και το εμπόριο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτάχυνση δημοσίων έργων και επενδύσεων, μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και επιτάχυνση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Προχωρά η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας σε συμφωνία με την τρόικα και, κυρίως, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα προχωρά ο λειτουργικός διαχωρισμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη διάθεση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα ενός δισ. ευρώ εντός του 2011 και θα παρουσιάσει σχετικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Παράλληλα θα προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011. Συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου".