Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η έννοια της Πολιτικής Οικονομίας

Αναφέρει, σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο κ. Νίκος Γ. Ξυδάκης:

" Ανδρες γαρ πόλις

Η απαίτηση της τρόικας για εκποίηση εθνικής περιουσίας ήταν ιταμή ως προς την εκφορά της. Αλλά αναμενόμενη και σύννομη ως προς την ουσία της. Η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, προς κάλυψη του χρέους, προβλέπεται στο Μνημόνιο που εψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο. Αυτή και άλλες αναλόγως βαριές δεσμεύσεις έχουν ισχύ νόμου και περιέχονται έκτοτε σε όλες τις αναθεωρήσεις («επικαιροποιήσεις») του Μνημονίου, τις οποίες υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών.

Το σοκ ωστόσο παραμένει. Μόνο τώρα, δέκα μήνες μετά την επιβολή του Μνημονίου, οι Ελληνες πολίτες αντιλαμβάνονται έναντι ποίων όρων συνήφθη το δάνειο σωτηρίας των 110 δισ. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι με το χρέος έχει υποθηκευτεί το μέλλον των νεότερων γενεών και η ίδια η εθνική κυριαρχία. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι η έξοδος από τον επαχθή δανεισμό δεν θα είναι ούτε σύντομη ούτε εύκολη, ότι η σοβούσα κρίση δεν είναι οξεία και παροδική, αλλά χρόνια και συστημική. Και ότι είναι εξαιρετικά αβέβαιο το αποτέλεσμα της θεραπείας που εφαρμόζεται.

Το πρόβλημα άρα στην παρούσα φάση είναι, και πάλι, η ανειλικρίνεια. Ανειλικρίνεια διαρκής της εξουσίας προς τον λαό - είτε με απροκάλυπτα ψεύδη («λεφτά υπάρχουν») είτε με κρίσιμες αποσιωπήσεις και συγκαλύψεις είτε με ωμά διλήμματα και πατριδοπλειοδοτικό εκβιασμό. Και πάντως ποτέ, σε καμία περίπτωση, η εξουσία δεν έχει εκθέσει στον λαό όλα τα δεδομένα και όλες τις δυνατές λύσεις για συνέγερση όλων των εθνικών δυνάμεων και αποφυγή της συντριβής.

Η χώρα καλά τα πάει, οι πολίτες υποφέρουν - έτσι περιέγραψε την κατάσταση γνωστός λαϊκιστής πολιτικός. Ο στρογγυλός λόγος του καταφερτζή πολιτικού δεν μπορεί να κρύψει τη θεμελιώδη αντίφαση της σκέψης του: τι είναι η χώρα αν δεν είναι οι άνθρωποί της, ο λαός της, οι πολίτες; Αυτή η αντίφαση διατρέχει σήμερα τον λόγο των πολιτικών, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, και τώρα πασχίζουν να πείσουν τους πολίτες ότι είναι άλλοι από την αφηρημένη χώρα τους και ότι αυτοί φταίνε για όλα τα δεινά τη ς αφηρημένης χώρας.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι πράγματι ιταμός, περισσότερο και από την αλαζονεία των υπαλλήλων της τρόικας. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ας σταθούμε σ’ ένα κείμενο ιδρυτικό της Ιστορίας, της πολιτικής σκέψης και της δημοκρατίας: «Ανδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Μιλάει ο στρατηγός Νικίας προς τους αποκαρδιωμένους Αθηναίους, στην ολέθρια εκστρατεία της Σικελίας (Θουκυδίδης Η-77). Οι άνθρωποι είναι η χώρα, το κράτος, η δημοκρατία, δεν είναι τα κτίρια, τα πράγματα, τα πλοία, όταν αυτοί υποφέρουν, υποφέρει η χώρα.

Κάτι ανάλογο είπε ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο Φαίδρο, φωτίζοντας με τόλμη το πέρασμα από τον μύθο στη σκέψη: «τα μεν ουν χωρία και τα δένδρα ουδέν μ’ εθέλει διδάσκειν, οι δ’ εν τω άστει άνθρωποι» (Φαίδρος, 230d). H εκποίηση των πραγμάτων ταράζει, διότι κατά βάθος πρόκειται για εκποίηση ανθρώπων, ψυχών, του genius loci, όχι για εκποίηση νηών και τειχών, χωρίων και δένδρων".

Το πλέον απαραίτητο ανάγνωσμα της ύλης των εξετάσεων

15/02/2011 - Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011

Υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της. Η Έκθεση έχει λάβει υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και τα σχετικά στοιχεία έως τις 8 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εκτύπωσή της.

Ένας χρόνος οικονομικής προσαρμογής: ποιοι κίνδυνοι αποτράπηκαν και τι επιτεύχθηκε. Το κόστος της προσαρμογής αντανακλά το τίμημα της αδράνειας κατά το παρελθόν.

Συμπληρώνεται σε δυόμισι μήνες ένας χρόνος από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Tο Πρόγραμμα απέτρεψε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση όταν το κόστος προσφυγής στις αγορές είχε καταστεί απαγορευτικό. Παράλληλα, επέσπευσε την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών που καθυστερούσαν επί δεκαετίες. Αποδεικνύεται έτσι ότι η συμφωνία στήριξης ήταν όχι μόνο σωτήρια στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, αλλά και ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αλλαγή παρωχημένων δομών. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συνεισφορά της ΕΚΤ, με τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την αγορά ομολόγων και την αποδοχή τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ως ενεχύρου, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Όσα πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό είναι όντως σημαντικά:

- Aποτράπηκαν εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να καταστούν ανεξέλεγκτες, δημιουργώντας εκρηκτικά προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, με πολλαπλάσιο κόστος από αυτό που καλούμαστε να καταβάλουμε σήμερα.

- H χώρα ανέκτησε μέρος της αξιοπιστίας της στο διεθνές περιβάλλον.

-’Eγιναν τα πρώτα βήματα της μακρόχρονης και επίμονης προσπάθειας που απαιτείται για την τροχιοδρόμηση της οικονομίας σε νέες, υγιείς βάσεις.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα έχει αναμφισβήτητα κόστος, το οποίο όμως αντανακλά το τίμημα της αδράνειας κατά το παρελθόν. Τότε, σε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες, οι αναγκαίες αλλαγές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σταδιακά και με πολύ μικρότερες απώλειες. Σήμερα καλούμαστε να καταβάλουμε αυτό το τίμημα μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι εξελίξεις στο ΑΕΠ, την απασχόληση, τα εισοδήματα, τον πληθωρισμό και το ισοζύγιο πληρωμών. Οι προοπτικές για το 2011.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε ελαφρά περισσότερο από 4% το 2010 (μετά από μείωση 2,3% το 2009), ενώ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εκθέσεις αξιολόγησης προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με ηπιότερο ρυθμό. Όπως εκτιμάται, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 3% περίπου το 2011, χωρίς να αποκλείεται μείωση κατά τι μεγαλύτερη. Η ύφεση πλήττει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις. Η αβεβαιότητα, το αυξανόμενο φορολογικό βάρος, η πτώση της ζήτησης και οι χρηματοδοτικές στενότητες οδήγησαν τις επενδύσεις σε μείωση που μπορεί το 2010 να έχει υπερβεί το 18%. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι και το 2009 οι επενδύσεις είχαν υποχωρήσει σημαντικά, είναι σαφές ότι έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες -- ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης -- της οικονομίας. Βεβαίως, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς θα αποδίδουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας -- συντελώντας, μεταξύ άλλων, στην εισροή ξένων επενδύσεων.

Η ύφεση είχε άμεσες και έντονες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία. Η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,5% περίπου το 2010, που σημαίνει απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας. Η μείωση των θέσεων εργασίας συνετέλεσε σημαντικά και στην άνοδο του αριθμού των ανέργων. Η ανεργία εκτιμάται ότι το 2010 ξεπέρασε το 12,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ η τάση της αναμένεται να είναι σαφώς αυξητική και το 2011.

Μείωση παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων το 2010 αντανακλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,7%, η οποία οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αλλά και στην ταχεία άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Το 2011, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,2%, ενώ το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλαδος) ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την αισθητή μείωσή του το 2009 λόγω της ύφεσης, εκτιμάται ότι μειώθηκε μόνο οριακά το 2010. Υπάρχουν όμως και θετικά στοιχεία, όπως η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών το δεύτερο εξάμηνο, η σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών αγαθών και η μεγάλη αύξηση των ναυτιλιακών εισπράξεων. Η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και δευτερευόντως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους το 2010, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί εφέτος. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2011.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι θετική, αλλά αποτελεί μόνο την αρχή. Πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση της εκ βάθρων ανασυγκρότησης του κράτους.

Στον κρίσιμο τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξε ορατή πρόοδος. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε στο 8,4% του ΑΕΠ, έναντι 13,1% το 2009 (βάσει δημοσιονομικών στοιχείων). Το επίτευγμα ήταν ασφαλώς σημαντικό, αλλά αποτελεί μόνο την αρχή. Η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε κυρίως με μέτρα οριζόντιας εφαρμογής, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων, χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις στο μέγεθος και την αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, δηλαδή εκεί όπου πρωτογενώς δημιουργούνται και γιγαντώνονται τα ελλείμματα. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό πρέπει να είναι ριζικές, μακρόπνοες και επίμονες για να έχουν μόνιμα θετικά αποτελέσματα στις δαπάνες, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά. Η συρρίκνωση των ελλειμμάτων και η δημιουργία επαρκών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εξάλλου το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η δεύτερη, εξίσου καθοριστική, προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αλλά και για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και στη συνέχεια η ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς.

Επαγρύπνηση και ένταση της προσπάθειας επιβάλλουν οι επερχόμενες αλλαγές στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Προσήλωση στην πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης τα επόμενα χρόνια επιβάλλουν και οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης. Η ΕΕ επιδιώκει σήμερα την αντιμετώπιση του προβλήματος με μια ολοκληρωμένη απάντηση, θεσπίζοντας νέους, αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας που θα αποτρέπουν έγκαιρα τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές κρίσεις. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις πρωτοβουλίες αυτές, μέσα στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει και η ελληνική οικονομία, θα απαιτήσει από όλες τις χώρες ένταση των προσπαθειών για την αποκατάσταση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας. Το νέο αυτό περιβάλλον θα είναι υποστηρικτικό για τις οικονομίες εκείνες που ακολουθούν με συνέπεια μια πορεία οικονομικής προσαρμογής, αλλά θα δυσχεράνει την κατάσταση για όσες βραδυπορούν. Για την Ελλάδα, οι κυοφορούμενες εξελίξεις στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ είναι σαφές μήνυμα ότι πρέπει να εντείνει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Αν συμβεί αυτό, η ΕΕ θα παραμείνει ουσιαστική αρωγός. Αν όμως δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση επιτρέπει εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών, θα δημιουργηθούν πρόσθετες δυσχέρειες για την ελληνική οικονομία.

Το πρώτο σκέλος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της δυναμικής του χρέους: ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχθούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας.

Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομική πολιτική πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να στραφεί τώρα στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους για να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Το έργο αυτό είναι ασφαλώς πολύ δυσκολότερο από τα έκτακτα μέτρα οριζόντιας εφαρμογής, καθώς θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις.

Σήμερα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχθούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας, η οποία κατανοεί ότι το “παλαιό καθεστώς” δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να παρουσιάσει έως το Μάρτιο του 2011 ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το μεσοπρόθεσμο περιορισμό του ελλείμματος. Το σχέδιο θα προσδιορίζει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα (διαρθρωτικής φύσεως), ύψους άνω του 5% του ΑΕΠ, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν τελικά επιτυγχανόταν ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια και μείωση του ελλείμματος έως το 2014 μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται τώρα. Αυτό είναι εφικτό, αν το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος επικεντρωθεί στα ακόλουθα:


Περιορισμό των δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης, με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές όπως: αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, παύση λειτουργίας μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα και συγχώνευση άλλων, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με εξορθολογισμό του συστήματος αμοιβών και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εξέταση της δυνατότητας για περαιτέρω συγκράτηση των αμυντικών δαπανών.

Βελτίωση της λειτουργίας και ενίσχυση των δημοσιονομικών θεσμών με έμφαση στην ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, στην αύξηση της διαφάνειας και στη βελτίωση της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει εν προκειμένω η θέσπιση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το ύψος και το ρυθμό μεταβολής βασικών δημοσιονομικών μεγεθών.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, στην οποία μπορεί να συμβάλει η αξιόπιστη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, και αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της τελευταίας.

Περιορισμό της φοροδιαφυγής, με την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, που είναι εφικτή αν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μηχανοργάνωσης, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των κανόνων του φορολογικού συστήματος.

Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής για τη δυναμική του χρέους: επίσπευση της ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη είναι τη στιγμή αυτή το κύριο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία. Η έξοδος από την ύφεση και η γρήγορη επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ αφενός θα περιορίσουν την ένταση των αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στα εισοδήματα και αφετέρου θα διευκολύνουν τη στρατηγική μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Η ανάπτυξη όμως είναι το τελικό αποτέλεσμα της συνέργειας πλήθους παραγόντων, που συγκλίνουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκού για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, η αναπτυξιακή πολιτική, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επενεργεί θετικά σε όλους τους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν αυτό το περιβάλλον. Σήμερα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι:

Ταχύτερος περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων όχι μόνο για δημοσιονομικούς, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Καθώς τα ελλείμματα οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η χρηματοδότησή τους αφαιρεί από την οικονομία πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα η διόγκωση ενός αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα “εκτοπίζει” την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο και αναγκαίο βήμα για να επανέλθουμε σε ανοδική πορεία. Η σταθεροποίηση είναι αναπτυξιακή πολιτική.

Στοχευμένες επιλογές για την ενίσχυση της ανάπτυξης με βάση ένα δεσμευτικό, συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη, όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν την υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές, την άρση των εμποδίων για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Όσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η ανάπτυξη.

Ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση των επενδύσεων, με την αξιοποίηση των νέων νόμων για τα κίνητρα επενδύσεων και το ΕΤΕΑΝ, ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και ενθάρρυνση της αποταμίευσης με την κατάλληλη φορολογική πολιτική.

Τραπεζικό σύστημα: το 2011 θα είναι έτος μεγάλων και σύνθετων προκλήσεων και οι τράπεζες επιβάλλεται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών.

Το τραπεζικό σύστημα, όπως όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, ως απόρροια των γενικότερων οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χώρα. Η κερδοφορία και η αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών και ομίλων υποχώρησαν εκ νέου, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επιδεινώθηκε και η ρευστότητα βασίστηκε ουσιαστικά στην άντληση κεφαλαίων από το Ευρωσύστημα. Θετική εξέλιξη αποτέλεσε βεβαίως η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Οι δυσχέρειες αυτές δεν ξεκίνησαν από λανθασμένες επιλογές των ίδιων των τραπεζών. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που προκάλεσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία συμπαρέσυρε και τις τράπεζες. Για να αρθούν συνεπώς τα προβλήματα των τραπεζών, πρέπει να εκλείψουν οι παράγοντες που τα δημιούργησαν. Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί την υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το 2011 θα είναι έτος μεγάλων και σύνθετων προκλήσεων. Εφέτος οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάγκη για σταδιακή απεξάρτηση από το Ευρωσύστημα όσον αφορά την άντληση ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του υποδείγματος επιχειρησιακής λειτουργίας τους και διαχείρισης του λειτουργικού τους κόστους, καθώς και τη σταδιακή προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του νέου διεθνούς ρυθμιστικού πλαισίου.

Η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, αναμένεται να σημειώσει μηδενικούς ή αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής κατά το 2011. Περιοριστική επίδραση στη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό αλλά και τη διάθεση για ανάληψη χρέους από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζει να ασκεί η εξασθένηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των τελευταίων. Από την άλλη πλευρά, αυξητικά αναμένεται να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα η πρόσφατη παράταση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. Το πώς τελικά θα κινηθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το τρέχον έτος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές που πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητες. Αυτό δείχνει ότι η ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι εφικτή. Η προσπάθεια είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές αλλαγές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες.

Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει κάνει θετική εκκίνηση, προσεγγίζοντας τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2010. Ειδικότερα, επιτεύχθηκαν οι στόχοι για το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν επιτεύχθηκε, τόσο λόγω της αναταξινόμησης ορισμένων δημόσιων επιχειρήσεων όσο και λόγω της υστέρησης των εσόδων. Τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες και να υπερακοντίσει τις προβλέψεις για να επιτύχει το συντομότερο δυνατόν υψηλά και διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Κλειδί για την επιτυχία είναι η ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας του, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του και θα διαμορφώσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα ενισχύει την ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές που πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητες. Αυτό δείχνει ότι η ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι εφικτή. Η προσπάθεια είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλές αλλαγές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες. Η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση του Διοικητή τον Απρίλιο του 2010 είχε επισημάνει ότι η ελληνική κρίση οφείλεται και σε νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν επί δεκαετίες στη χώρα και οδήγησαν τελικά σε αδιέξοδο. Και χαρακτηριστικά συμπλήρωνε: “Δεν μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον με τις συνταγές του παρελθόντος, δηλαδή με επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή των θεσμών και των νόμων, με μετάθεση των ευθυνών στους άλλους, με άρνηση κάθε προσπάθειας για οικοδόμηση συναίνεσης, με ιδεοληπτικές ερμηνείες της πραγματικότητας, με την απαίτηση διατήρησης κεκτημένων που αντιστρατεύονται το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της.”

Αρκετά από τα ανωτέρω επιβιώνουν και σήμερα σε μέρος της κοινωνίας και πυροδοτούν άρνηση, πεισματική υπεράσπιση συμφερόντων και ψευδαισθήσεις ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον χωρίς καμία αλλαγή. Παράλληλα, δίνεται η εντύπωση ότι τα εξαγγελλόμενα και εφαρμοζόμενα μέτρα επιβάλλονται απλώς από το Μνημόνιο και όχι από την ίδια την αντικειμενική κατάσταση της οικονομίας.

Το κλίμα αυτό πρέπει να αλλάξει και να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ενεργητικής κατάφασης, συμμετοχής και στήριξης της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Ελλάδας με θετικές προοπτικές. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να περιγραφεί το πρόβλημα με σαφήνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις και υπεκφυγές, να προβληθούν τα πραγματικά δεδομένα, οι λόγοι που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η αναγκαιότητα των αλλαγών, ο πολυετής χαρακτήρας της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και, βεβαίως, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα – δηλαδή τα οφέλη σε σύγκριση με το κόστος.

Αναγκαίο επίσης είναι:

• Να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που πορευθήκαμε στο παρελθόν. Σήμερα πρέπει, αντίθετα, να διορθωθούν λάθη δεκαετιών μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό επιβάλλει σοβαρό τίμημα, το οποίο βεβαίως πρέπει να επιμεριστεί δίκαια στην κοινωνία.

• Να γίνει κατανοητό ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία αυτή θα είναι μακρά και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Για να υπάρξει επιτυχής έκβαση, απαιτούνται αποφασιστικότητα, διαχειριστική εγρήγορση, μακροχρόνια στόχευση και προσήλωση στις επιδιώξεις.

• Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου και, αν γενικευθούν, θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο.

• Να αναδειχθεί, με όσο το δυνατόν πιο σαφή τρόπο, ο τελικός στόχος, που είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία μέσα σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

*

Tο πλήρες κείμενο της Έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ

Νέα έκδοση ΕΓΕΔ

Συνολικό ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,85% από 4,1% που ήταν στην έκδοση του Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρει ότι υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,525 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,08 φορές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Πέτρο Χριστοδούλου, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη σημερινή έκδοση ξεπέρασε το 60%.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 12 μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ Ελλάδας 2010

Στο 4,5% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010, μετά την κάθετη πτώση κατά 6,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.

Τις εκτιμήσεις αυτές (τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί) για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη, ενώ η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο (μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών), εν μέρει μόνον αντιστάθμισε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αρνητικά επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ και η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως π.χ. στην οικοδομή, η οποία κάποτε αποτελούσε την «ατμομηχανή της οικονομίας».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 5,1% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,7% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2009).

Πλεόνασμα!!!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος:

Καθαρές δανειακές ανάγκες της Κεντρικής Κυβέρνησης σε Ταμειακή Βάση: Ιανουάριος 2011
Τον Ιανουάριο του 2011 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 352 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ το 2010. Κατά τον πρώτο μήνα του 2011, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 4.961 εκατ. ευρώ, από 4.276 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 4.240 εκατ. ευρώ από 4.379 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.




(click στην εικόνα για μεγέθυνση)

Τιμές ακινήτων και επισφάλειες τραπεζών

Οπως διαβάζουμε στο άρθρο του κ. Δημ. Κοντογιάννη στην "Ελευθεροτυπία":

"Μια μεγάλη πτώση τιμών στα ακίνητα φέρνει ανατριχίλα στους τραπεζίτες

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ έχουν το όνομα αλλά τα ακίνητα μπορεί να έχουν τη «χάρη», μετατρεπόμενα στα τοξικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αν οι τιμές στην κτηματαγορά συνεχίσουν την πτώση τους επί μακρόν.

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συνέπειες που θα έχει πιθανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στα εποπτικά κεφάλαια και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αρκετοί, όμως, κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από μια περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων υποχώρησε κατά 4,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2009, ενώ είχε καταγράψει πτώση 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2008.

Ομως παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκλίνουσες απόψεις συμβούλων ακινήτων και κτηματομεσιτών τοποθετούν την πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στην περιοχή της Αθήνας κοντά στο 10% κατά μέσο όρο πέρυσι και στο 15%-20% από το 2008.

Η κατάσταση στην κτηματαγορά αναμένεται να χειροτερεύσει περισσότερο, λόγω της ύφεσης, των φόρων και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει τα πρωτογενή στοιχεία σχετικά με την αξία και την ποιότητα των οικιστικών ακινήτων από τις τράπεζες και ότι αυτά βασίζονται στις εκτιμήσεις των υπηρεσιών των τελευταίων και των συνεργαζόμενων ιδιωτικών μηχανικών. Πρόκειται για ακίνητα που είτε χρηματοδοτούνται απευθείας είτε χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για χορηγούμενα δάνεια. Στελέχη της κτηματαγοράς αναφέρουν -και τραπεζίτες παραδέχονται- ότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να μην καταγράφονται οι μεγάλες μειώσεις τιμών στα ακίνητα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν κεφαλαιακά τις τράπεζες στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία. Μάλιστα, πολλές από τις εκτιμήσεις για την αξία των ακινήτων δεν αφορούν αγοραπωλησίες αλλά επανεκτιμήσεις της αξίας τους. Αυτό γίνεται για να χρησιμοποιηθούν ως «καλύψεις» σε παλαιότερα δάνεια (προσημειώσεις).

Τα στεγαστικά δάνεια θεωρούνται από τα πιο ασφαλή λόγω των εξασφαλίσεων, π.χ. προσημείωση ακινήτου, που διαθέτουν και επομένως επιβαρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα λιγότερα από άλλες κατηγορίες δανείων. Σε ένα μέσο δάνειο η αξία του ακινήτου που χρηματοδοτείται ανέρχεται στο 120% του δανείου, π.χ. 120 ευρώ για 100 ευρώ στεγαστικό δάνειο. Σ' αυτή την περίπτωση η τράπεζα πρέπει να βάλει στην άκρη κεφάλαια 2,8 ευρώ ή 35% του 8% των 100 ευρώ για να καλύψει τον κίνδυνο να μην αποπληρωθεί το δάνειο. Αν όμως η αξία του ακινήτου υποχωρήσει ή το δάνειο αυξηθεί και η αναλογία πέσει κάτω από το 120%, η τράπεζα θα επιβαρυνθεί κεφαλαιακά, αφού είναι υποχρεωμένη να βάλει στην άκρη μεγαλύτερο ποσό, αναφέρουν τραπεζίτες.

Στην υποθετική περίπτωση, όμως, που η αξία του ακινήτου υποχωρούσε αρκετά ώστε να είναι ίση με το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου, π.χ. 100 ευρώ αξία προς 100 ευρώ δάνειο, η τράπεζα θα έπρεπε να βάλει στην άκρη περισσότερα κεφάλαια: 1,2 ευρώ για το 75% αντί 35% προηγουμένως στο 8% του μη εξασφαλισμένου ποσού ή 20 ευρώ (120-100) στο ανωτέρω παράδειγμα.

Οταν ήταν ψηλά

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το 50% και πλέον του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων δόθηκαν την περίοδο 2006-2008 που οι εμπορικές τιμές των οικιστικών ακινήτων ήταν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, το ύψος του δανείου, στεγαστικού και κατασκευαστικού, ανερχόταν στο 100% της εμπορικής αξίας σε πολλές περιπτώσεις.

Επομένως, ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες αν οι τιμές των ακινήτων πέσουν αρκετά είναι υπαρκτός και έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν μια τέτοια εξέλιξη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι οι εμπορικές τιμές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων είναι 10%-15% πιο χαμηλές απ' αυτές που αναφέρονται στην κτηματαγορά εκεί επομένως έχουν περιθώριο ασφαλείας.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο κίνδυνος για τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν πριν το 2006 είναι περιορισμένος γιατί αφενός το υπόλοιπο αυτών των δανείων είναι πλέον μικρό και αφετέρου οι αγοραπωλησίες είχαν γίνει σε χαμηλότερες τιμές.

Τα «κόκκινα» στεγαστικά

Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 80,4 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται κινείται σταθερά ανοδικά εδώ και καιρό, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να πάρουν προβλέψεις που πληγώνουν την κερδοφορία και τα ίδια τους κεφάλαια. Αν και υπάρχουν διαφορές από τη μια τράπεζα στην άλλη, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι βρίσκεται στη περιοχή του 8% με 10% του συνόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα".

Εμπορικό ισιζύγιο Κίνας

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Κίνα: Μικρό το εμπορικό έλλειμα της Κίνας- ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών δεν είναι βιώσιμος

Το μικρότερο των τελευταίων εννέα μηνών, ήταν το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και διαμορφώθηκε σε 6,5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σε σχέση με τα 11,3 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και τα 13 δισ. δολάρια του Δεκεμβρίου. Το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας τον Ιανουάριο, ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές για τέταρτο μήνα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 38% έναντι του περασμένου έτους, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 51%.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το μικρότερο πλεόνασμα ίσως δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει τις εντάσεις για την αξία του νομίσματος της Κίνας, καθώς η χώρα επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι έχει υπερβεί την Ιαπωνία, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Μάλιστα, σχολιάζουν πως η Κίνα θα επιστρέψει σε μεγάλα μηνιαία εμπορικά πλεονάσματα στους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών δεν είναι βιώσιμος".

Aναθεώρηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

ΣE αναθεώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2009. Ως έτος βάσης του νέου ΔΤΚ ελήφθη το 2009 (2009=100,0) και όχι το 2008 που είναι το έτος διενέργειας της τελευταίας ΕΟΠ.

Ο νέος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, όπως και ο προηγούμενος (με έτος βάσης 2005=100,0), αναφέρεται στο σύνολο χώρας, καλύπτοντας τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ως προς την πληθυσμιακή κάλυψη του νέου ΔΤΚ, αυτή παραμένει η ίδια, όπως και στις προηγούμενες αντίστοιχες αναθεωρήσεις του. Ειδικότερα, ο αναθεωρημένος ΔΤΚ, από την πλευρά των σταθμίσεων, καλύπτει μόνο τα ιδιωτικά νοικοκυριά (ελληνικά και ξένα), αφού και από την ΕΟΠ καλύπτονται μόνο τα νοικοκυριά αυτά και όχι τα συλλογικά νοικοκυριά (νοσοκομεία, γηροκομεία, οικοτροφεία κ.λπ.), αλλά ούτε και οι ξένοι επισκέπτες (τουρίστες) στη χώρα.

Οι νέοι συντελεστές στάθμισης των ειδών του αναθεωρημένου ΔΤΚ (2009=100,0) προέκυψαν από τα αποτελέσματα της ΕΟΠ 2008, αφού προηγουμένως έγινε προσαρμογή των στοιχείων δαπανών της έρευνας αυτής σε τιμές του 2009 (ως έτους βάσης του νέου ΔΤΚ). Ο υπολογισμός των συντελεστών αυτών έγινε βάσει της μηνιαίας καταναλωτικής δαπάνης του μέσου νοικοκυριού, κατά ομάδες, υποομάδες και είδη (αγαθά και υπηρεσίες) του Δείκτη.

Ο αναθεωρημένος Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από την πλευρά των σταθμίσεων, καλύπτει μόνο τα ιδιωτικά νοικοκυριά (ελληνικά και ξένα), αφού και από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού καλύπτονται μόνο τα νοικοκυριά αυτά και όχι τα συλλογικά νοικοκυριά (νοσοκομεία, γηροκομεία, οικοτροφεία, κ.λπ.), αλλά ούτε και οι ξένοι επισκέπτες (τουρίστες) στη χώρα.

Η συλλογή των τιμών διενεργείται σε 24 πόλεις της χώρας, των οποίων οι αγορές θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικά κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών. Οι πόλεις αυτές, με τους αντίστοιχους πληθυσμιακούς συντελεστές, είναι οι εξής:

Αθήνα-Πειραιάς, 40,64%, Θεσσαλονίκη, 12,74%, Πάτρα, 5,81%, Λάρισα, 4,90%, Ηράκλειο, 4,83%, Καβάλα, 3,23%, Ιωάννινα, 2,83%, Καλαμάτα, 2,55%, Βόλος, 2,45%, Κοζάνη, 2,43%, Κομοτηνή, 2,40%, Μυτιλήνη, 1,90%, Σέρρες, 1,85%, Λαμία, 1,79%, Κέρκυρα, 1,75%, Ρόδος, 1,75%, Τρίπολη, 1,58%, Έδεσσα, 1,44%, Μεσολόγγι, 0,72%, Άγιος Νικόλαος, 0,70%, Λευκάδα, 0,50%, Άμφισσα, 0,44%, Ηγουμενίτσα, 0,42%, και Γρεβενά, 0,35%.

Συνολικά, τα είδη αγαθών και υπηρεσιών του νέου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ανέρχονται σε 800 και συγκριτικά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προστέθηκαν 26 νέα είδη και διαγράφηκαν 10 παλαιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των «καλαθιών», η ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζει τη σύνθεση του αρκετά αντιπροσωπευτική και το μέγεθος δείγματος των τιμοληπτούμενων ειδών πλήρως ικανοποιητικό.

Η συλλογή των τιμών των ειδών γίνεται από καταστήματα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λαϊκές αγορές, κλπ (πηγές τιμοληψίας), που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές των κλάδων των καταστημάτων, όπου γίνονται οι αγορές των νοικοκυριών της χώρας, στις 24 αναφερόμενες και επιλεγμένες, για τιμοληψία, πόλεις.

Η συχνότητα συλλογής των τιμών ποικίλλει ανάλογα με τη φύση του αγαθού.

Ειδικότερα, οι τιμές των νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, ψάρια), επειδή επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες (καιρικές συνθήκες) και οι τιμές των καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης), επειδή επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές, συλλέγονται συχνότερα, και συγκεκριμένα μια φορά την εβδομάδα. Οι τιμές των λοιπών ειδών συλλέγονται μια φορά το μήνα.

Για ορισμένα είδη που η τιμή τους καθορίζεται κεντρικώς (ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια συγκοινωνιών, κ.λπ.), τα απαραίτητα στοιχεία συγκεντρώνονται από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις ή Οργανισμούς και λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες.

Νέα είδη που προστέθηκαν στον αναθεωρημένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Μπισκότα ολικής αλέσεως (διαίτης)

Τυρί με μειωμένα λιπαρά

Μαργαρίνη μείωσης χοληστερίνης (π.χ.becel)

Σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Καφές εσπρέσσο

Αναψυκτικό για ενέργεια (π.χ.redbull,vitalplus)


ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ

Μπουφάν γυναικείο

ΣΤΕΓΑΣΗ

Ακρυλικό χρώμα (εξωτερικής χρήσης)

Σιλικόνη


ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ – ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Υγρό καθαρισμού ξύλινων πατωμάτων


ΥΓΕΙΑ

Λεύκανση δοντιών

Μαστογραφία


ΑΝΑΨΥΧΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

MP4

BLUE RAY DISC

Συσκευή GPS

Ψηφιακή κορνίζα

Antivirus Η/Υ

Εξωτερικός σκληρός δίσκος

USB flash stick

Υπογραμμιστής


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίδακτρα μεταπτυχιακών σπουδών


ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σίδερο ισιώματος μαλλιών

Μωρομάντηλα

Βαφή μαλλιών

Αντιηλιακό

Στοματικό διάλυμα


Είδη που διαγράφηκαν από τον προηγούμενο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ & ΚΑΠΝΟΣ

1. Κρασί ρετσίνα (εμφιαλωμένο)

ΕΝΔΥΣΗ & ΥΠΟΔΗΣΗ

2. Πουλόβερ γυναικείο

ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΑΘΑ- ΕΙΔΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

3. Ηλεκτρικός λαμπτήρας (κοινός)

4. Σπίρτα

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

5. Βενζίνη L.R.P. (υποκατάστατο σούπερ)

ΑΝΑΨΥΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

6. Ατομικό CD Player

7. Δισκέτες

8. Φωτογραφικά φιλμ

9. Εμφάνιση έγχρωμου φιλμ

10. Τιμή έγχρωμης φωτογραφίας

Και πάλι για την εκροή καταθέσεων

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Τα νοικοκυριά σηκώνουν τις καταθέσεις τους για να τα βγάλουν πέρα

Προβληματισμό δημιουργεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών το νέο κύμα απόσυρσης των καταθέσεων που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι με το «καλημέρα» του νέου έτους από τα ταμεία των τραπεζών έκαναν φτερά άλλα 4 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τους για σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.

Επιπροσθέτως, η προοπτική απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκαλεί πίεση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς πρέπει σταδιακά να επιστρέψουν στην ΕΚΤ περίπου 95 δισ. ευρώ.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ορισμένοι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν το «γάμο» ως λύση σωτηρίας. Παρ' ότι κάποιοι εξ αυτών παραμένουν «δογματικά κατά του γάμου», οι συνενώσεις των τραπεζών φαίνεται ότι αποτελούν τη «χρυσή συνταγή» που θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να σταθούν στα πόδια τους. Τη συγκεκριμένη επιλογή στηρίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος έδωσε ένα στίγμα των απαιτήσεων που επιβάλλουν οι καιροί στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Τελικά, όλες οι πλευρές αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν ότι ύστερα από ένα χρόνο αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, η έλλειψη ρευστότητας αποσταθεροποιεί πολύ περισσότερο το σύστημα, απ' ό,τι το επαπειλούμενο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Ομως οι εξελίξεις στο μέτωπο των καταθέσεων τον Ιανουάριο ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Οι τραπεζίτες έκαναν τους σχεδιασμούς για το 2011 υπολογίζοντας ότι από το σύστημα θα αποσυρθούν το πολύ 10 με 15 δισ. ευρώ ακόμη. Με τις παραδοχές αυτές, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σχετικά άνετα. Επίσης σε όλα τα σενάρια εργασίας που είχαν επεξεργαστεί θεωρούσαν δεδομένη την αρωγή της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι ο Ζ. Κλ. Τρισέ δεν θα προχωρήσει στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων πριν από το φθινόπωρο του 2011. Η ανατροπή ήρθε μάλλον απροσδόκητα από το εσωτερικό, καθώς έπειτα από το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όπου η αποταμίευση των νοικοκυριών φάνηκε να σταθεροποιείται, οι πάντες ανέμεναν ότι το 2011 η κατάσταση θα άρχιζε να εξομαλύνεται.

Ηδη είχαν αρχίσει προς το τέλος του 2010 να παρατηρούνται κάποιες κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων, οι οποίες όμως ανετράπησαν μετά το νέο κύμα φυγής. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν μπει και πάλι σε ένα ανταγωνιστικό παιγνίδι επιχειρώντας με υψηλά επιτόκια καταθέσεων και πάσης φύσεως προσφορές, όπως για πράδειγμα τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, να κερδίσουν πελάτες.

Με σχετική ευκολία και χωρίς μεγάλο βαλάντιο ένας καταθέτης μπορεί σήμερα να κλείσει το κεφάλαιό του για ένα χρόνο με επιτόκιο της τάξεως του 3,5% με 4%. Βέβαια, όπως δείχνουν και τα συνολικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρακτική αυτή δεν οδηγεί στο μεγάλωμα τις πίτας αλλά σε ανακατανομή των μεριδίων που διαθέτει η κάθε τράπεζα.

Αλλωστε τα δελεαστικά επιτόκια δεν είναι ικανά να ανακόψουν την εκροή των καταθέσεων, μια που τα κεφάλαια πλέον που αποσύρονται από τις τράπεζες χρηματοδοτούν τις τρέχουσες ανάγκες των νοικοκυριών και δεν κατευθύνονται στην Ελβετία ή σε άλλους ασφαλείς παραδείσσους. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο «εκπατρισμός» ολοκληρώθηκε σχεδόν στο πρώτο εξάμηνο του 2010, καθώς οι μεγαλοκαταθέτες έσπευσαν ταχύτατα να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Ετσι, η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια των νοικοκυριών να διατηρήσουν το προ κρίσης επίπεδο διαβίωσής τους καταναλώνοντας από τα έτοιμα.

Νέες εγγυήσεις 30 δισ.

Η κυβέρνηση, για να καλύψει την «τρύπα» που προκάλεσε η εκροή 29 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις το 2009, αποφάσισε να χορηγήσει πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» της απόφασης με την οποία είχε διαθέσει 25 δισ.

Το τέταρτο πακέτο των εγγυήσεων που συναποφασίστηκε στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας, ανεβάζει τη συνολική βοήθεια που έχει προσφερθεί στις τράπεζες στα 100 δισ. ευρώ. Η χορήγηση νέων εγγυήσεων κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των καταθέσεων, αλλά και από το «κούρεμα» που εφαρμόζει η ΕΚΤ στους τίτλους του Δημοσίου".

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αποβιομηχάνιση

Η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας του 2010 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2009 κατά 5,7%, εξέλιξη που έρχεται μετά την μεγάλη πτώση κατά 9,4% που σημειώθηκε πρόπερσι. Αντίθετα, μια "αισιόδοξη" νότα έρχεται από τις εξαγωγές, που σημείωσαν αύξηση 21,6% τον Δεκέμβριο του 2010 και 8,3% το 12μηνο.

Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 5,2%, έναντι πτώσης 6,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 με το 2008.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 5,7%, έναντι πτώσης 9,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 με το 2008.

Η μείωση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% τον Δεκέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατομείων κατά 7,8%.

Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4%.

Με βάση άλλα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 2.985,4 εκατ. ευρώ έναντι 3.431,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 13%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση 20,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2010
ανήλθε στο ποσό των 1.536,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.264 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 21,6%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε αύξηση 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009.

Ο πληθωρισμός a la Greque


(click στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ο ορισμός του στασιμοπληθωρισμού

Οπως διαβάζουμε στην "Εξπρές":

"Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο φέτος, έναντι επίσης 5,2% τον Δεκέμβριο 2010 και 2,4% τον Ιανουάριο 2009.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαιρέσεις ουσιαστικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης (χειμερινές εκπτώσεις) και τα φάρμακα (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Ιανουαρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Ο γενικός δείκτης τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2010, παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι της ίδιας μείωσης που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,2%, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, λαχανικά νωπά, γλυκά- ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα.

β) Κατά 19,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

γ) Κατά 9,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης και του φυσικού αερίου.

δ) Κατά 2,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 15% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας.

στ) Κατά 4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

ζ) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

η) Κατά 0,2% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

θ) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

ι) Κατά 4,6% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών εξαιτίας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

β) Κατά 0,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις ιδιωτικές κλινικές".

Ταυτόχρονα, όπως διαβάζουμε:

"Στο 13,9% η ανεργία το Νοέμβριο

Στο 13,9% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το Νοέμβριο και οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 692.577 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι νέοι σε ηλικία (άνω του ενός στους τρεις) και γυναίκες.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2009 (10,6%), κατά 6,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2008 (7,8%) και κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (13,5%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (αύξηση 1,2%). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Νοέμβριο 2008, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως (τον Οκτώβριο 2008 κατέρρευσε η Lehman Brothers), στον κατάλογο των ανέργων προστέθηκαν επιπλέον 307.589 άτομα.

Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει, επίσης, τον Νοέμβριο πέρυσι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 4.320.927 άτομα και το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.307.054 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 157.176 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009 (μείωση 3,5%) και κατά 62.489 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (μείωση 1,4%).

Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (35,6% τον Νοέμβριο 2010 από 27,8% τον Νοέμβριο 2009), 25- 34 ετών (17,9% από 13,5%) και 35- 44 ετών (12% από 9,3%). Στις γυναίκες, η ανεργία (17% τον Νοέμβριο 2010 από 13,3% τον Νοέμβριο 2009) συνεχίζει να είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες (11,6% από 8,8%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα "σκήπτρα" κατέχουν η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (16,2% τον Νοέμβριο 2010 από 14,2% τον Νοέμβριο 2009) και τα Ιόνια Νησιά (16,2% από 11,7%).

Την πρώτη πεντάδα, συμπληρώνουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (15,4% από 14,3%), Κρήτης (14,5% από 11%), Κεντρικής Μακεδονίας (14,2% από 10,2%) και Θεσσαλίας (14,1% από 9,7%). Στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένη η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία αυξήθηκε τον Νοέμβριο πέρυσι στο 13,9% από 10,7% τον Νοέμβριο 2009. Στον αντίποδα, μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε μόνον στο Βόρειο Αιγαίο (9,7% από 5,9%), ενώ στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 13,3% τον Νοέμβριο 2010 από 17,8% τον Νοέμβριο 2009".


Αντί οποιασδήποτε παρατήρησης, αποσιωπητικά...

Η κανονική έννοια του επιχειρείν

Οπως διαβάζουμε στα "Νέα":

"Προσπέρασαν την κρίση: Αυξήσεις και µπόνους στο προσωπικό της Volkswagen που πατάει γκάζι στην παραγωγή

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν από µερικά χρόνια οι εργαζόµενοι στην αυτοκινητοβιοµηχανία τηςVolkswagen δέχθηκαν να µειωθούν οι µισθοί τους για να σωθούν θέσεις εργασίας. Η θυσία εκείνη απέδωσε καρπούς. Προχθές τα ξηµερώµατα οι εκπρόσωποι των 100.000 εργαζοµένων της εταιρείας υπέγραψαν επιχειρησιακή σύµβαση που προβλέπει αυξήσεις 3,2% και µπόνους τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθεεργαζόµενο. Για πολλούς αναλυτές, η υπογραφή αυτή σηµατοδοτεί κι επισήµως το τέλος της κρίσης στη Γερµανία. Η εκτίµηση αυτή πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το 2010 η παγκόσµια ζήτηση ξεπέρασε την παραγωγή, αφού έφτασε στον ιλιγγιώδη αριθµό των7 εκατοµµυρίων αυτοκινήτων.

Γεγονός είναι πάντως ότιστην αρχή των διαπραγµατεύσεων, πριν από έναν µήνα, το συνδικάτο των εργαζοµένων ζητούσε αυξήσεις 6% για µια διάρκεια 12 µηνών, µε την εταιρεία να προσφέρει αυξήσεις της τάξης του 2,9% για 23 µήνες. Η σύγκλιση φαινόταν να µην επιτυγχάνεται έως το πρωί της ∆ευτέρας, όταν άρχισε ο τρίτοςγύρος των διαπραγµατεύσεων. Στις 2 τα ξηµερώµατα της Τρίτης, οι δύοπλευρές διέψευσαν τις εκτιµήσεις των αναλυτών. Επειτα από 13 ώρες συνεχών διαπραγµατεύσεων, τα δύο µέρη ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συµφωνία.

«Η Volkswagen διαθέτει άριστους εργαζοµένους, παράγει καλά αυτοκίνητα και από σήµερα προσφέρει και µια εξαιρετική σύµβαση εργασίας»ήταν η πρώτη δήλωση του επικεφαλής του συνδικάτου Ig - Metall Χάρτµουτ Μέιν. Εξίσου ικανοποιηµένος εµφανίστηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρώπινου δυναµικού Χερστ Νέουµαν, ο οποίος έκανε λόγο για «δίκαιη σύµβαση που συνδυάζει µια αξιοσηµείωτη αύξηση µε την ανάγκη να µην πληγεί η ανταγωνιστικότητα». Η εργασιακή ειρήνη που επιτεύχθηκε στο Βόλφσµπουργκ επιτρέπει στη Volkswagen να αφιερωθεί στον στόχο της που δεν είναι άλλος από το να περάσει την Toyota έως το 2018, παράγοντας 10 εκατ. οχήµατα. Εως τότε η VW θα αυξήσει το προσωπικό της σε 290.000 εργαζοµένους δηµιουργώντας 40.000 νέες θέσεις εργασίες, από τις οποίες οι 35.000 θα δηµιουργηθούν στην Κίνα.

ΑΝΑΛΥΤΈΣ εκτιµούν ότι η αύξηση που δόθηκε και η οποία θα αρχίσει να «τρέχει» από την 1ηΜαΐου, είναι το αποτέλεσµα µιας φιλόδοξης στρατηγικής: τη δηµιουργία ενός δυνατού οµίλου σε όλους τους τοµείς τηςαυτοκίνησης, ικανού να κατακτήσει αξιόλογα µερίδια αγοράς τόσο στις αναδυόµενες οικονοµίες όσο και στις δυτικές χώρες. Ο στόχος του 2018 είναι απολύτως επιτεύξιµος. ∆ενλείπουν µάλιστα οι ειδικοί του κλάδου που πιστεύουν ότι η κραταιά αυτοκινητοβιοµηχανία θα περάσει τον πήχυ το 2015.

ΑΡΙΘΜΟΙ

3,2% αύξηση και 500 ευρώ µπόνους ήταν η τελική συµφωνία

13
ώρες διήρκεσε ο τελευταίος γύρος των διαπραγµατεύσεων ανάµεσα στις δύο πλευρές

7 εκατ. οχήµατα έφτασε η παγκόσµια ζήτηση το 2010, ξεπερνώντας την παραγωγή

10 εκατ.
οχήµατα είναι ο στόχος παραγωγής για το 2018

40.000
νέες θέσεις εργασίας θα δηµιουργήσει η VW έως εκείνη τη χρονιά"

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δρόμοι

Οπως διαβάζουμε σε αφιέρωμα της "Ελευθεροτυπίας" για την κατασκευή του οδικού δικτύου της Ελλάδας:

"Ελλάδα, ο παράδεισος του εργολάβου

της Χαράς Τζαβάρα

Δρόμοι στρωμένοι με ευρώ, βεβαίως για τους εργολάβους, αποδεικνύονται οι αυτοκινητόδρομοι, είτε κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης είτε ως κλασικά δημόσια έργα.

Διόδια για την πρώτη κατηγορία, υπερβάσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις για τη δεύτερη, αποδεικνύουν απλώς ότι «μονά-ζυγά» είναι οι κερδισμένοι, αλλά και... διαμαρτυρόμενοι. Την Τρίτη οι ανάδοχοι και των πέντε αυτοκινητόδρομων έχουν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για να πουν και επίσημα ότι τα έργα δεν βγαίνουν!

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθηνών-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας. Με «ζεστό» χρήμα 153 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του προϋπολογισμού των έργων, η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» θα έχει την εκμετάλλευση των διοδίων ώς το 2037. Στο μεγάλο έργο των 2,2 δισ. ευρώ, οι κατασκευαστές έχουν επίσης αναλάβει να καλύψουν και το 41% του κόστους με δάνεια, που πρέπει να αποπληρώσουν. Ωστόσο, η ίδια η σύμβαση του 2007 ομολογεί ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει ουσιαστικά αποσβεστεί ώς το 2022 και επί 15 χρόνια το Δημόσιο εν γνώσει του τον παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης και θα καταθέτουν στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια.

Η «συνταγή», βεβαίως με παραλλαγές, είναι δοκιμασμένη στη χώρα μας τη δεκαετία του '90, όταν επανήλθε το σύστημα μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-παραχώρηση και ξεκίνησαν τα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα. Το πρώτο πακέτο περιλάμβανε την Αττική οδό, τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στους αρχικούς σχεδιασμούς είχε περιληφθεί και το μετρό Θεσσαλονίκης, όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έργο δεν ήταν ανταποδοτικό και οι τράπεζες δεν ήταν διατεθειμένες να το χρηματοδοτήσουν. Δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν αφορμές για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ευτυχώς χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2009, αυτή τη φορά με την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, που είχε περιληφθεί στο δεύτερο πακέτο μαζί με τους πέντε αυτοκινητόδρομους. Το έργο αποδείχθηκε ασύμφορο και ακυρώθηκε μετά τη γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που όμως εκδόθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης. Βεβαίως δεν έχασε ο ανάδοχος του έργου των 480 εκατ. ευρώ, που ζήτησε λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα του Δημοσίου και διεκδίκησε αποζημίωση ύψους 400 εκατ. ευρώ. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εξασφάλισε αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ για προετοιμασίες που είχε κάνει. Να σημειωθεί ότι αν προχωρούσε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου η δημόσια συμμετοχή θα ήταν 90 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα για ένα έργο που δεν έγινε. Μάλιστα οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στη διαιτησία γιατί θεωρούν ότι το ποσό που τους επιδικάστηκε είναι μικρό!

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής οδού. Τα έργα ξεκίνησαν το 1994 με προϋπολογισμό 426 δισ. δραχμές (σ.σ. εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στον ορίζοντα ευρώ και βεβαίως δεν είχε οριστεί η ισοτιμία του με τη δραχμή), αλλά στην πορεία ανέκυψαν και τα... απρόβλεπτα που στοίχισαν στους φορολογουμένους επιπλέον 549 δισ. δραχμές, δηλαδή άλλη μία Αττική οδό! Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Υμηττού, έπειτα από προσφυγές στο ΣτΕ, που αποδείχθηκαν η «χαρά του εργολάβου», διατέθηκαν για έργα προστασίας του περιβάλλοντος 195 δισ. δραχμές, έναντι 19 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το 2004, που παραδόθηκε το τελευταίο κομμάτι του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της πρωτεύουσας, το κόστος έφτασε στο 1,23 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος παραχώρησης της Αττικής οδού, με βάση τη σύμβαση, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη ότι θα περιέλθει στο Δημόσιο νωρίτερα όταν οι κατασκευαστές πετύχουν απόδοση 11,6% των ιδίων κεφαλαίων, που ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Οι μέσοι κυκλοφοριακοί φόρτοι, ακόμα και το 2010 με την οικονομική κρίση στο φόρτε της, διαμορφώθηκαν στις 281.329 διελεύσεις την ημέρα, έναντι 243.714 που είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη. Ο ετήσιος τζίρος, με στοιχεία που μας έδωσε η κοινοπραξία, ξεπερνά τα 226 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας υπολογίζονται σε 89,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο αυτοκινητόδρομος παραμένει ιδιαίτερα κερδοφόρος και ενισχύει την εκτίμηση ορισμένων ότι έχει μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης κατά 2 έως και 3 χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο οι εργολάβοι προσφέρουν από χρόνια εκπτωτικά προγράμματα για τους κατόχους ηλεκτρονικών συσκευών, του λεγόμενου e-pass, που χρησιμοποιούν 395.000 οδηγοί. Επιπλέον δεν τηρούνται οι αυξήσεις που προβλέπονται στη σύμβαση για τις τιμές των διοδίων. Είναι ενδεικτικό ότι στα Ι.Χ. η τιμή χωρίς έκπτωση διατηρείται στα 2,8 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να διαμορφωθεί γύρω στα 3,7 ευρώ.

ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ Η πρώτη -στα νεότερα χρονικά, γιατί έχουν προηγηθεί συμβάσεις με την Ούλεν για το δίκτυο ύδρευσης, την Πάουερ για τον φωτισμό κ.λπ.- σύμβαση παραχώρησης αφορά τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, που υλοποιήθηκε από κοινοπραξία ελληνικών και κυρίως γαλλικών συμφερόντων. Το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ, όπως προέβλεπε η σύμβαση, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας ήταν 10% και το 50% τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση. Η παραχώρηση διαρκεί ώς το 2039, προβλέπεται όμως ότι το έργο θα περιέλθει νωρίτερα στο Δημόσιο αν οι εργολάβοι εξασφαλίσουν απόδοση 11,5% επί των ιδίων κεφαλαίων τους. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας στους οποίους απευθύνθηκε η «Ε» ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί σε στοιχεία. Μας είπαν ότι από την αρχή η κίνηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη και γι' αυτό οδηγήθηκαν σε εκπτωτικά πακέτα για τους συχνούς χρήστες της γέφυρας. Μας ανέφεραν ότι η ημερήσια κυκλοφορία διαμορφώνεται στις 12 με 13 χιλιάδες διελεύσεις και ο μέσος ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ. Δεν μας έδωσαν πληροφορίες για τα καθαρά έσοδα, απλώς μας ενημέρωσαν ότι είναι σημαντικό το κόστος συντήρησης της γέφυρας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση του αεροδρομίου στα Σπάτα, που λειτούργησε τον Μάρτιο του 2001 και υλοποιήθηκε με σύμβαση παραχώρησης συνολικού ύψους 685 δισ. δραχμών. Από το ποσό αυτό τα 78 δισ. δραχμές προήλθαν από το λεγόμενο «σπατόσημο», ενώ το Δημόσιο κατέβαλε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κοινοτικά προγράμματα επιπλέον 44 δισ. δραχμές. Σε 370 δισ. δραχμές ανήλθε το δάνειο-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην εταιρεία λειτουργίας του αεροδρομίου το Δημόσιο μετέχει με 55%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο επενδυτικό σχήμα στο οποίο κυριαρχούν γερμανικές εταιρείες. Ανάλογη είναι και η κατανομή στα κέρδη, που παρά τη διεθνή κρίση καταγράφουν άνοδο και το 2009 διαμορφώθηκαν στα 264 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

ΜΕΤΡΟ Αλλά και στα κλασικά δημόσια έργα οι εργολάβοι δεν χάνουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βασικού έργου του Μετρό, των γραμμών Εθνική Αμυνα-Σύνταγμα και Σύνταγμα-Δάφνη, που εγκαινιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2000. Το αρχικό κόστος ήταν 185 δισ. δραχμές που το 1994 με τις συμπληρωματικές συμβάσεις... εκτροχιάστηκαν στα 506,5 δισ. για να καλυφθούν τα κενά της σύμβασης-κουρελού, όπως έλεγε η τότε κυβέρνηση, ενώ η Ν.Δ. έκανε λόγο για «καύσιμα στον μετροπόντικα». Στη συνέχεια ήρθαν τα... απρόβλεπτα που διαμόρφωσαν το κόστος στα 711 δισ. δραχμές.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Οι συμπληρωματικές συμβάσεις και οι υπερβάσεις των αρχικών κοστολογίων ήταν κανόνας για τον βασικό άξονα της Εγνατίας. Ο αυτοκινητόδρομος των 670 χλμ., που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1995 και με το ελληνικότατο «βλέποντας και δίνοντας». Οι μελέτες αποδείχθηκαν ελλιπείς και χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές επί αλλαγών. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,24 δισ. εξασφαλίστηκαν μέσω δανεισμού του Δημοσίου. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένα τμήματα στην Ηπειρο που δόθηκαν στην κυκλοφορία τον περασμένο χρόνο. Ακόμη και σήμερα κατασκευάζεται ένα μικρό κομμάτι όπου παρουσιάστηκαν έντονα γεωλογικά φαινόμενα.

Κοινός παρονομαστής το θεσμικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει στην ουσία τους εργολάβους και χάρη στη νομική υποστήριξη που διαθέτουν «στριμώχνουν» το Δημόσιο. Με τη διατησία και το μπαράζ προσφυγών έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν σοβαρές αποζημιώσεις, ενώ ακόμα και να κηρυχθούν έκπτωτοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι και τα έργα. *

12 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ

Πληρώνουμε μέχρι 65 εκατ. € το χιλιόμετρο όταν η Ισπανία με ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο πληρώνει 12 φορές λιγότερο





Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ε.Ε.

της Δήμητρας Καδδά

Πολύ ακριβά πληρώνει η Ελλάδα τους μεγάλους οδικούς άξονες. Απολογιστική έκθεση της Ε.Ε. διαπιστώνει ρεκόρ ακρίβειας, υπερβάσεων του αρχικού προϋπολογισμού, που φτάνουν ακόμη και στο 100% του ποσού που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Η έκθεση για την αποδοτικότητα και το κόστος των μεγάλων έργων καταγράφει βήμα προς βήμα το κόστος, από τις χωματουργικές εργασίες έως την ηλεκτροδότηση δεκάδων έργων ανά την Ε.Ε. που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Διαπιστώνεται μία τεράστια «ψαλίδα», όχι μόνο ανάμεσα σε οδικούς άξονες εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει έργο που κόστισε 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και είναι το ακριβότερο πανευρωπαϊκά με τεράστια διαφορά και άλλος αυτοκινητόδρομος που στοίχισε μόνο 1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και είναι από τους φθηνότερους της κοινότητας.

* Στην κορυφή της... κατάταξης βρίσκεται η Εγνατία οδός για το τμήμα Ιωάννινα-Μέτσοβο. Κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο.

* Τμήμα του Κηφισού κατασκευάστηκε έναντι 60 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί σε αξία στα 45,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη το χιλιόμετρο μεγάλου δρόμου κοστίζει 30 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πολλά λεφτά κατέληξαν στο κατασκευαστικό κομμάτι (56,5 εκατ. ευρώ ανά χλμ. με υπέρβαση 36,1 % από τον αρχικό προϋπολογισμό). Ανάλογη ήταν η υπέρβαση στην αξία των γεφυρών, ενώ κατά γράμμα τηρήθηκε ο προϋπολογισμός στα χωματουργικά.

* Η Αττική οδός κόστισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ ανά χλμ. οδικού άξονα, όταν σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης είχε αρχικά υπολογιστεί σε 9,6 εκατ. ευρώ ανά χλμ. Δηλαδή η υπέρβαση ξεπέρασε το 100%. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο κατασκευαστικό έργο σύμφωνα με την έκθεση.

* Αντιθέτως, το τμήμα της Εγνατίας οδού στη γέφυρα του Νέστου κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο και η σύνδεση της Σιάτιστας με την Κρυσταλλοπηγή μόνο 1 εκατ. ευρώ ανά χλμ. οδικού άξονα. Μάλιστα το κόστος ήταν τελικά μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τα 20 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου ξεπερνά μόνο ένα γερμανικό έργο και τα 10 εκατ. ευρώ μόνο ένα ιρλανδικό και ένα ιταλικό. Μεγάλος αυτοκινητόδρομος της Ισπανίας, που έχει παρόμοιο γεωγραφικό ανάγλυφο, κόστισε περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρόμοια κοστολόγηση έχουν οι υπόλοιποι οδικοί άξονες της Ιρλανδίας.

Οπως επισημαίνουν αρμόδια κοινοτικά στελέχη, το πρόβλημα των καθυστερήσεων, των αναθέσεων και των κοστολογήσεων των ελληνικών δρόμων στέρησε κονδύλια αξίας δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλα κρίσιμα έργα υποδομής ή για να χρηματοδοτήσουν την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Τώρα που το χρήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων λόγω του Μνημονίου στερεύει, αναζητούνται ιδιώτες για να αναλάβουν με το... αζημίωτο την ολοκλήρωση των κρίσιμων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα.

Πού βρίσκεται ο χρυσός της Ελλάδας

Οπως διαβάζουμε:

«η χώρα μας είναι τριακοστή στον κόσμο, με βάση την κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Το ήμισυ, λοιπόν, σχεδόν απ’ αυτά τα αποθέματα χρυσού φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού ήδη από τις πρώτες δεκαετίες που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαθέσιμα χρυσού σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών φυλάσσονται, με ετήσιο κόστος 90.000 ευρώ:

  • στην Τράπεζα της Αγγλίας «για ιστορικούς λόγους», γιατί εκεί πήγαν από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • στη Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ)
  • μικρό μέρος από το τέλος της δεκαετίας του 1960 στην ελβετική τράπεζα UBS, επειδή η ελβετική κεντρική τράπεζα Swiss National Bank δεν προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.

προφανώς, θα ευθύνονται οι υψηλοί μισθοί...

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή" (και σε άλλα έντυπα):

" Καταθέσεις ύψους 600 δισ. ευρώ από Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες
Προωθείται συνεργασία των δύο κρατών για ανταλλαγή πληροφοριών, σύμφωνα με το Der Spiegel

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Περισσότερα από δύο ελληνικά ΑΕΠ είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες από Ελληνες, τα στοιχεία των οποίων αναζητεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των Ελλήνων φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητεί από τις ελβετικές αρχές να συνεργαστούν προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι νόμιμα κατατεθειμένα τα ποσά αυτά, εάν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και αν οι τόκοι τους δηλώνονται σε κάποιο από τα δύο κράτη".

"...και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους..." (*)

Οπως διαβάζουμε στα "Νέα":

" «Μυώδης φιλελευθερισµός» είναι το δόγµα που προτείνει ο Κάµερον

Πόλεµο στην πολυπολιτισµικότητα κήρυξε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον από το βήµα διάσκεψης για την ασφάλεια που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο. Ο βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε άµεσα το πολυπολιτισµικό µοντέλο µε την ισλαµική τροµοκρατία, ενώ προειδοποίησε µουσουλµανικέ ςοργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα του ότι, εάν περιφρονούν τα δικαιώµατα τωνγυναικών, θαχάσουν κάθε κρατικήενίσχυση. «Πρέπει να αναρωτηθούµε: αυτές οι οργανώσεις είναι υπέρ των ανθρωπίνωνδικαιωµάτων; Πιστεύουνστη δηµοκρατία; Πιστεύουν στην ισότητα απέναντι στον νόµο;Ενθαρρύνουν τηνενσωµάτωση ή ενθαρρύνουν τηναποµόνωση καιτον πολιτισµικό διαχωρισµό;», σηµείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Το δόγµα που προτείνει ο Κάµερον, έπειτα από τριάνταχρόνια πολυπολιτισµικού µοντέλου στη Βρετανία, είναι ο «µυώδης φιλελευθερισµός» προκειµένουνα ενισχυθούν οι αξίες τηςισότητας, της νοµιµότητας και της ελευθερίας της έκφρασης σε όλα τµήµατα της βρετανικής κοινωνίας.Για τον συντηρητικό πρωθυπουργότης Βρετανίας ενσωµάτωση σηµαίνει ότι όλοι οι µετανάστες πρέπει να µιλάνε αγγλικά, ότι τα σχολείαπρέπει ναδιδάσκουν τη βρετανική κουλτούρα στους µαθητές τους, ότι η αξία της ισότητας των φύλων και οι ατοµικές ελευθερίες είναι αδιαπραγµάτευτες.

«Φτάνει µε την παθητική ανοχή» ήταν το σύνθηµα που έριξε ο Κάµερον ακολουθώντας τα βήµατατης Ανγκελα Μέρκελ όταν, µιλώντας πριν από περίπου δύο µήνες στους νεολαίους του κόµµατός της, είχε ανακηρύξει αποτυχηµένο το πολυπολιτισµικό µοντέλο. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί αυτόπου συµβαίνει στις χώρεςµας», σηµείωσε ο Κάµερον. Οπως η Μέρκελ, έτσι και ο Κάµερον κήρυξε τοτέλος της πολυπολιτισµικότη τας: «Μετο δόγµατου πολυπολιτισµού ενθαρρύναµε διαφορετικές κουλτούρες ναζουν χωριστά. ∆εν µπορέσαµε να εγγυηθούµε το όραµα µιας κοινής κοινωνίας. Ανεχθήκαµε τη δράση εναντίον των αξιών µαςαπό αυτέςτις αποµονωµένες κοινότητες».

Μουσουλµανικές οργανώσειςστη Βρετανία κατηγόρησαν τον Ντέιβιντ Κάµερον ότι παίζει το παιχνίδιτης άκρας ∆εξιάς. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Οι Εργατικοί επισηµαίνουν ακόµη ότι ήταν κακή η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο συντηρητικός πρωθυπουργός για να ανοίξει το θέµα – την ίδια µέραδιαδήλωσαν στο Λονδίνο περίπου 3.000 µέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ενωση Αγγλικής Αµυνας µε συνθήµατα κατάτου Ισλάµ".

Επί του θέματος, σχολιάζει ο κ. Στέφανος Κασιμάτης στην "Καθημερινή":

"Τι πήγε στραβά σε μια κοινωνία που υπερηφανευόταν για την ανεκτικότητα της προς το διαφορετικό, όπως η βρετανική; Το πρόβλημα ανάγεται στον ηθικό σχετικισμό που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον σερ Τζόναθαν Σακς, καθηγητή της Φιλοσοφίας στο επάγγελμα και Αρχιραββίνο της Βρετανίας. Στο βιβλίο που εξέδωσε το 2007, με τον τίτλο «Το σπίτι που χτίζουμε μαζί: Αναδημιουργώντας την κοινωνία», ο Σακς παραθέτει σκέψεις που αφορούν όχι μόνον τους Βρετανούς, αλλά και τη δική μας κοινωνία:

«Τι συμβαίνει όταν χάνουμε την κοινωνική συναίνεση για ζητήματα ηθικής; Η ηθική υποβιβάζεται στο επίπεδο του γούστου, το καλό και το κακό πέφτει στο επίπεδο της διάκρισης μεταξύ εύγευστου και άνοστου. Μου αρέσει αυτό, δεν μου αρέσει το άλλο. Φανταστείτε δύο ανθρώπους, ο ένας εκ των οποίων λέει: “Μου αρέσει το παγωτό”, ενώ ο άλλος λέει: “Δεν μου αρέσει”. Δεν συζητούν. Απλώς ο καθένας τους δηλώνει την προτίμησή του. Εχουμε χάσει τη βάση της ηθικής ως κοινό σύνολο αξιών που κρατάει την κοινωνία ενωμένη. Ζούμε στην εποχή “μετά την αρετή”, δηλαδή σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον ρόλους και καθήκοντα μέσα σε ένα σύνολο σταθερών κοινωνικών δομών. Οταν συμβαίνει αυτό, η ηθική γίνεται ένα σκέτο πρόσχημα. Οι διαφωνίες γίνονται ατελείωτες και ανυπόφορες. Η επαρκής απάντηση στην διαφορετική άποψη είναι το: “Ποιος το λέει αυτό;”. Σε μια αντιπαράθεση ιδεών, όπου δεν υπάρχουν κοινά μέτρα και σταθμά, η δυνατότερη φωνή κερδίζει και ο τρόπος για να νικήσεις τους αντιπάλους είναι να τους γελοιοποιήσεις. Εάν δεν υπάρχει συμφωνημένη ηθική αλήθεια, δεν μπορούμε πια να συλλογιστούμε από κοινού. Η αλήθεια γίνεται υποκειμενική ή σχετική, τίποτε παραπάνω από μια κατασκευή, μια αφήγηση, ένας τρόπος ανάμεσα στους πολλούς για να πεις την ιστορία. Ο καθένας αντιπροσωπεύει μιαν άποψη και κάθε άποψη γίνεται η έκφραση μιας ομάδας. Υπ’ αυτήν την έννοια, ο Δυτικός πολιτισμός παύει να είναι αλήθεια και γίνεται απλώς η ηγεμονία μιας άρχουσας τάξης».


Τώρα που ξεκαθαρίσαμε (στην Βρετανία) ποιούς δεν χωράει το νησί, τώρα είναι η ώρα να δούμε ποιούς χωράει. Οπως, λοιπόν, διαβάζουμε σε Reuters και Bloomberg:


" Επενδυτική βίζα σε εύπορους μετανάστες

Κίνητρα εγκατάστασης από τη βρετανική κυβέρνηση, αύξηση φόρων για τους ήδη διαμένοντες


Reuters, Bloomberg

Aντιφατικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα, τα οποία εκπέμπει η Βρετανία με αποδέκτες τους ξένους πλούσιους κατοίκους της και τους μελλοντικούς εν δυνάμει κατοίκους και επενδυτές. Αφενός, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζεται να υιοθετήσει ευνοϊκότερους όρους για τη μετανάστευση πολύ πλούσιων ξένων, με βελτιωμένες «επενδυτικές βίζες». Εν τούτοις, παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη φορολογία που επιβάλλει σε όσους ξένους ζουν ήδη στη χώρα, ώστε να εξοικονομήσει πολύτιμα έσοδα για τα κρατικά της ταμεία (π. χ. σε πανίσχυρους επιχειρηματίες, όπως ο «βασιλιάς» της διεθνούς χαλυβουργίας, Λακσμί Μιτάλ, Ελληνες εφοπλιστές, αλλά και πολλά στελέχη του City του Λονδίνου).

Ειδικότερα, στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διευκολύνει τους πάμπλουτους που ενδιαφέρονται να κατοικήσουν και να επενδύσουν στη Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτών των ξένων εξαιρείται από τους νέους αυστηρότατους περιορισμούς, οι οποίοι ισχύουν πλέον για τις άλλες μεταναστευτικές ομάδες με προορισμό τη Γηραιά Αλβιώνα. Ηδη έχουν μειωθεί κατά ένα πέμπτο οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, που οι βρετανικές επιχειρήσεις μπορούν να δεχθούν από χώρες εκτός της Ε. Ε., ενώ φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, σε μόλις χίλιους.

Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι επενδυτές κομίσουν στη χώρα 10 εκατ. στερλίνες θα δικαιούνται να αιτηθούν άδεια επ’ αόριστον παραμονής σε 2 χρόνια, 5 εκατ. στερλίνες σε 3 χρόνια και 1 εκατ. στερλίνες σε 5 χρόνια. Σήμερα, όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι «επενδυτικής βίζας» πρέπει να διαμένουν τουλάχιστον μία πενταετία, προτού υποβάλουν σχετική αίτηση. Η κυβέρνηση Κάμερον ευελπιστεί να τονώσει με το μέτρο αυτό την οικονομία, και όσοι λάβουν άδεια επ’ αόριστον παραμονής θα έχουν μετά το δικαίωμα να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους εκτός Βρετανίας.

Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση εξετάζει τη διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος στο οποίο υπόκεινται όσοι ξένοι ζουν ήδη στη χώρα ως «non-dom» (non domicile residents). Ως «non-dom» θεωρούνταν αρχικά οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν μεταφέρει την οικογενειακή και επαγγελματική βάση τους στο Λονδίνο αλλά δεν φορολογούνταν πλήρως, καθώς στο μέλλον σκόπευαν να μετοικήσουν πίσω στη χώρα τους. Μέχρι πρότινος η Βρετανία κατέβαλλε προσπάθειες να προσελκύσει τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι προσέφεραν εργασία και δαπανούσαν υπέρογκα ποσά στη χώρα. Την τελευταία διετία, αφότου επιβλήθηκε ετήσιος φόρος της τάξεως των 30.000 στερλινών στους 139.000 «non-dom» που διέμεναν στη Βρετανία, το 2007, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 120.000 σήμερα. Αβέβαιοι για το μέλλον, τουλάχιστον 25 Ελληνες εφοπλιστές είχαν εγκαταλείψει το Λονδίνο προτού ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με αναφορά παραγόντων του ναυτιλιακού κλάδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο φόρος των 30.000 λιρών επιβλήθηκε το 2008 από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, υιοθετώντας πρόταση της τότε αντιπολίτευσης των Συντηρητικών. Οι έχοντες καθεστώς «non-dom» επιχειρηματίες και ξένοι υψηλόμισθοι που διαμένουν πάνω από επτά χρόνια στη Βρετανία κατέβαλλαν το εν λόγω ποσό, ώστε να μη φορολογούνται τα εκτός συνόρων περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών επιδιώκει επέκταση της φορολογίας σε όλους τους ξένους που έχουν αυτό το καθεστώς, ανεξαρτήτως του χρόνου παραμονής τους. Από το 2008 έως σήμερα, ο εν λόγω φόρος συγκέντρωσε μόλις 160 εκατ. στερλίνες, ωστόσο η κυβέρνηση προσβλέπει πλέον σε έσοδα 3,5 δισ. στερλινών, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων σε Βρετανούς πολίτες. Ταυτόχρονα, πολλοί ζάπλουτοι ξένοι μετακομίζουν σε χώρες όπως η Ελβετία, όπου το φορολογικό καθεστώς είναι ευνοϊκότερο".


(*): Τίτλος βιβλίου του Μπορίς Βιάν (Boris Vian). Εναλλακτικά, θα μπορούσα να παραθέσω Ελύτη: "όταν ακούς τάξη / ανθρώπινο αίμα μυρίζει"

Και πάλι για την κατεύθυνση των κεφαλαίων της ποσοτικής χαλάρωσης

Οπως διαβάζουμε στο Bloomberg:

" Ελέγχους στη ροή κεφαλαίων από Ρωσία
Προκειμένου να επιτευχθεί ανάσχεση του πληθωρισμού και των ανεξέλεγκτων εισροών

Στο χορό των μέτρων για την ανάσχεση του πληθωρισμού και των κερδοσκοπικών εισροών κεφαλαίων μπαίνει η Ρωσία και ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας και της Τουρκίας ετοιμάζεται να επιβάλει ελέγχους στη ροή κεφαλαίων. Αυξάνει, έτσι, τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις ρωσικές τράπεζες, ώστε να ελέγξει την προσφορά χρήματος και να αποτρέψει μια επικίνδυνη ανατίμηση του νομίσματός της, που θα μπορούσε να καταφέρει καίριο πλήγμα στις εξαγωγές.

Στα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρός της Σεργκέι Ιγνάτιεφ, όταν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Φρανκφούρτη τόνισε πως η τράπεζα είναι έτοιμη να «δράσει αποφασιστικά» ώστε να περιορίσει τον ετήσιο πληθωρισμό ανάμεσα στο 6% και το 7%. Eχει προηγηθεί στις 31 Ιανουαρίου η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το υποχρεωτικό ποσοστό διαθεσίμων για τις εμπορικές τράπεζες και να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυξηθούν οι εισροές κεφαλαίων εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Oπως οι περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να κάμψει τον πληθωρισμό και στον κίνδυνο να προσελκύσει κερδοσκοπικά κεφάλαια αν υιοθετήσει υψηλά επιτόκια, καθώς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα επιτόκια βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 9,6% σε ετήσια βάση, εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας που έχει πλήξει τη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια. Σε μηνιαία βάση, άλλωστε, ο πληθωρισμός ήταν 2,4%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το κόστος των σιτηρών αυξήθηκε κατά 70% και των φρούτων και λαχανικών κατά 51%. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης παραμένει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 7,75% από τον Ιούνιο. Σημειωτέον ότι η επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το τρέχον έτος δεν υπερβαίνει το 4,2%. Το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με το 10% που έχει θέσει στόχο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να φέρει τη χώρα στο επίπεδο της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας".

Επιτόκια και πληθωρισμός Κίνας

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Κίνα: Αύξηση επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προέβη σήμερα η Κίνα, όπως προέβλεπαν και φοβούνταν εδώ και λίγες εβδομάδες οι αγορές, καθώς η ταχύτατης ανάπτυξη της οικονομίας της έχει επιταχύνει τον πληθωρισμό πάνω από το 4% για τρίτο μήνα.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση επιτοκίου από τα μέσα Οκτωβρίου, από το 5,81% στο 6,06%, η οποία σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα θα ισχύσει από αύριο, 9 Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο αυξάνεται από το 2,75% στο 3%.

Οι πιέσεις που δέχονται οι τιμές στην Κίνα επιδεινώθηκαν από την αλματώδη άνοδο των δανείων, καθώς στην ήδη ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία προστέθηκε επιπλέον ρευστότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ενδέχεται να έχει εκτιναχθεί ακόμη και στο 6%, καθώς οι χιονοπτώσεις έχουν καταστρέψει αρκετές καλλιέργειες και η ζήτηση είχε αυξηθεί ιδιαίτερα στις παραμονές των εορταστικών εκδηλώσεων για το κινεζικό Νέο Έτος.

Το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν στο 4,6%, ενώ η ανάπτυξη τέταρτου τριμήνου ανήλθε στο θεαματικό 9,8%".

Νέα έκδοση Ε.Γ.Ε.Δ.

Συνολικό ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε στις 8 Φεβρουαρίου 2011 το Δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά 26 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου, στο 4,64%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,363 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές. Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Ιανουαρίου ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 3,4.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν τη σημερινή έκδοση σε ποσοστό περίπου 80%, έναντι περίπου 37% που είχαν καλύψει την προηγούμενη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων.

Ενα νέο τεστ δανεισμού θα γίνει την επόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, με τη δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων, ο όγκος της οποίας επίσης θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως και των εξάμηνων εντόκων.

Εξαγωγές Γερμανίας

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Γερμανία: Αλματώδης η αύξηση των εξαγωγών το 2010

Οι εξαγωγές παραμένουν η ατμομηχανή της γερμανικής ανάπτυξης σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 κατά 21% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 951.9 δισ. ευρώ. Οριακή αύξηση κατά 0,5% σημειώθηκε σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν οι εισαγωγές ο οποίες αυξήθηκαν σημαντικά (20%) σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 φτάνοντας τα 797,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε το 2010 στα 154,3 δισ. ευρώ από τα 138,7 δισ. ευρώ το 2009.

Στο σύνολο της περασμένης χρονιάς οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 18,5% σε ετήσια βάση τροφοδοτούμενες ισόποσα τόσο από τις εντός της ευρωζώνης εξαγωγές όσο και από τις ΗΠΑ και τις ασιατικές αγορές.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ευρωζώνης θα περιοριστεί το 2011 χωρίς όμως να επηρεάσει τη συνολική ζήτηση καθώς θα αντισταθμιστεί από τις αυξημένες εισαγωγές των αναδυόμενων οικονομιών.

Το ΔΝΤ εκτιμά στην τελευταία του έκθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας θα ανέλθει στο 2,2% το τρέχον έτος, ενώ το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,5%".


Επί του ιδίου θέματος, διαβάζουμε:

"Ρεκόρ πωλήσεων για BMW, Audi και Mercedes

Ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψαν το μήνα Ιανουάριο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Audi, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών περί ισχυρής αναθέρμανσης της ζήτησης για αυτοκίνητα γοήτρου. Διότι την περασμένη εβδομάδα και η Mercedes-Benz είχε επίσης ανακοινώσει για τον πρώτο μήνα του 2011 πωλήσεις-ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο βαυαρικών εταιρειών (της BMW και της Audi δηλαδή), οι πωλήσεις τους ανέκαμψαν σημαντικά στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά, ωστόσο τα ρεκόρ που πέτυχαν τα οφείλουν στην καλπάζουσα ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Η BMW διευκρίνισε ότι τον Ιανουάριο πούλησε 105.177 Mini και Rolls-Royce. Οι βρετανικές θυγατρικές του ομίλου πούλησαν 28% περισσότερα αυτοκίνητα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Συνολικά στην Ευρώπη ο όμιλος BMW κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του κατά 19%, ενώ στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 21%. Στην Κίνα, ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων της BMW ήταν 70%!

Η Audi, που είναι θυγατρική της Volkswagen, ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο πωλήσεις 95.400 οχημάτων - αριθμός κατά 23% υψηλότερος συγκριτικά με πέρυσι. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη οι πωλήσεις της «ανακτούν ισχυρή δυναμική», ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20% και στην Κίνα κατά 32%.

Την περασμένη εβδομάδα η Mercedes-Benz είχε ανακοινώσει για το μήνα που πέρασε αύξηση των πωλήσεών της κατά 23% (82.700 οχήματα) συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010".

Των φρονίμων τα παιδιά...

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Κίνα: Παγκόσμιο ρεκόρ στην παραγωγή χρυσού

Στάθης Ευσταθιάδης

Κατέριψε και ένα ακόμη ρεκόρ παραγωγής η Κίνα. Της εξόρυξης χρυσού.

Το 2010 τα 17 χρυσορυχεία της Κίνας παρήγαγαν 340,8 τόνους χρυσού, περίπου 66 τόνους περισσότερο απ'ό,τι το 2009.

Η δεύτερη χώρα σε παραγωγή χρυσού, η Νότιος Αφρική, παρήγαγε το 2010 302,2 τόνους και η τρίτη, η Ρωσία, μόνο 198,4 τόνους -περίπου 20% λιγότερο απ'ό,τι το 2009".

Και πάλι για τους οίκους αξιολόγησης

Στον περιορισμό του ρόλου που έχουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στη χρηματοπιστωτική αγορά σκοπεύει να προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η SEC αναμένεται να καταργήσει την υποχρέωση να συνοδεύονται ορισμένες δημόσιες εγγραφές για την αγορά χρεογράφων από την πιστοληπτική αξιολόγησή τους που εκδίδουν οι οίκοι.

Η ρύθμιση αυτή, θα ισχύσει για τη διαδικασία που ακολουθείται για την επίσπευση των δημόσιων εγγραφών, εφόσον οι εταιρίες είχαν εκδώσει μη μετατρέψιμα χρεόγραφα αξίας πάνω από 1 δισ. δολάρια για περίοδο μεγαλύτερη από μία τριετία.
Το "ψαλίδισμα" του ρόλου των οίκων αξιολόγησης προβλέπεται από το νόμο Dodd - Frank που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι οίκοι κατηγορήθηκαν ότι "φούντωσαν" την κρίση με τις θετικές αξιολογήσεις τους στα σύνθετα τραπεζικά ομόλογα, τα οποία αποδείχθηκαν "τοξικά".

Την ίδια στιγμή, οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων φοβούνται ότι η έλλειψη αξιολογήσεων των χρεογράφων τους από τους εξειδικευμένους οίκους θα βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας

Σε επίπεδα - ρεκόρ αναρριχήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 9,2 δισ. στερλίνες (14,8 δισ. δολάρια) από 8,5 δισ. στερλίνες που είχε διαμορφωθεί το Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για έλλειμμα ύψους 8,6 δισ. στερλινών.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. στερλίνες, ή 1,5%, στα 24,2 δισ. στερλίνες, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. στερλίνες, ή 3,5%, στα 33,4 δισ. στερλίνες".

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Χρέος

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Αυξάνεται το μη διαπραγματεύσιμο χρέος

Σε μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους οδηγούν τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης, καθώς περιορίζεται αισθητά ο όγκος των εκτεθειμένων στις αγορές ομολόγων, ενώ ο χάρτης του δημόσιου χρέους θα αλλάξει δραματικά, με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις ενδεχόμενες προαγορές ομολόγων.

Το 2013 που ολοκληρώνεται η καταβολή των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δις. ευρώ, θα σημαίνει ότι ομόλογα που σήμερα είναι διαπραγματεύσιμα στις αγορές, θα έχουν αντικατασταθεί από δάνεια μη διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, και άρα οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα είναι λιγότερες. Ήδη, το ύψος των μη διαπραγματεύσιμων ομολόγων στις 31 Δεκεμβρίου 2010, έφτασε στα 50 δισ. ευρώ, με την είσπραξη των 31,5 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στη διάρκεια του 2010.

Πριν την έναρξη των εκταμιεύσεων από το μηχανισμό (Μάρτιος 2010) το μη διαπραγματεύσιμο χρέος, δηλαδή ειδικά ομόλογα, ανέρχονταν σε 15,5 δισ. ευρώ ή στο 5% του συνολικού χρέους (310 δισ. ευρώ), αλλά στη συνέχεια, με τα δάνεια από το μηχανισμό, στο τέλος του 2010 αυξήθηκε σε περίπου 50 δις. ευρώ, και καλύπτει ήδη το 15% του χρέους, που έφτασε σε 343 δις. ευρώ.





Με τη λήξη της παροχής της βοήθειας από το μηχανισμό (2013), το μη διαπραγματεύσιμο χρέος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 110 δις. ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χρέους, που υπολογίζεται ότι θα είναι 375 δισ. ευρώ.

Με την ισχυροποίηση του EFSF και την επαναγορά δημόσιου χρέους, πριν τη λήξη του, το μη διαπραγματεύσιμο χρέος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κατά το ποσό που θα αποφασιστεί να διατεθεί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα σενάρια για τη δράση του EFSF για την Ελλάδα προβλέπουν την προαγορά ομολόγων είτε με ιδιωτική τοποθέτηση, είτε ο ίδιος ο μηχανισμός είτε η Ελλάδα κατόπιν παροχής πιστώσεων. Τα ομόλογα που θα αγοραστούν «φεύγουν» από την αγορά και αντικαθίστανται από οφειλές της χώρας προς τον EFSF.

Επίσης τα σενάρια δείχνουν ότι το ποσό των ομολόγων που θα προεξοφληθούν,, θα είναι περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, με το στόχο του υπουργείου Οικονομικών να φτάσουν στα 90 διςσ. ευρώ, που είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων, που επιβαρύνονται με επιτόκια άνω του 5%.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών, προσβλέπει ότι μέσω των κινήσεων του EFSF θα υπάρξει και απομείωση της αξίας των ομολόγων και άρα «σβήσιμο» ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, αν τα ομόλογα αγοραστούν στις τιμές της αγοράς. Ένα ομόλογο που εκδόθηκε με τιμή 100 και σήμερα διαπραγματεύεται στη δευτερογενή στο 75, αν το Δημόσιο εξασφαλίσει κεφάλαια και το αγοράσει, θα γλιτώσει το 25%.

Ενδεικτική των προσδοκιών, της κυβέρνησης είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ερωτηθείς για το όφελος της χώρας από την επαναγορά ομολόγων, απάντησε: «Το πόσο εξαρτάται από τα πόσα χρήματα έχεις, για να επαναγοράσεις το χρέος σου. Όσα περισσότερα έχεις, τόσο περισσότερο χρέος επαναγοράζεις. Και δεδομένου ότι το χρέος μας, αυτή τη στιγμή, αποτιμάται σε χαμηλότερη τιμή απ' ότι εκδόθηκε, έτσι κερδίζεις τη διαφορά και έτσι μειώνεις το χρέος σου».



Οι προϋποθέσεις

Η μείωση του διαπραγματεύσιμου χρέους, δεν σημαίνει αυτομάτως και εξασθένηση των πιέσεων των αγορών, αν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας και δεν αποδείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, το ύψος του οποίου το 2013 θα είναι στα 375 δισ. ευρώ, ή στο 157% του ΑΕΠ. Μετά τα δάνεια της «τρόικας» και την όποια αναδιάρθρωση μέσω του EFSF το Ελληνικό Δημόσιο, θα έχει ανάγκη τις αγορές, προκειμένου να καλύπτει τις τρέχουσες ταμειακές του ανάγκες, αλλά και να αναχρηματοδοτεί παλαιά ομόλογα που λήγουν.

Pimco

H Ευρώπη θα πρέπει να ελαφρύνει την Ελλάδα από μέρος του χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριαν. Ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση χρέους είναι να βοηθήσει η Ευρώπη στη μείωσή του χρέους από το 140% του ΑΕΠ στο 90%".