Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Γιατί αυξάνουν οι τιμές;

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Οι εννέα λόγοι της ακρίβειας και η ελληνική «Ομερτά»

Σε εννέα λόγους απέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης, την επικρατούσα ακρίβεια στην αγορά, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Κι όπως είπε χαρακτηριστικά «ακρίβεια, που όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο περισσότερο θα δοκιμάζει τις αντοχές στα νοικοκυριά αυτού του τόπου».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρεί ότι η ακρίβεια οφείλεται στην:

- Έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, όπως για παράδειγμα ο κατακερματισμός του γεωργικού τομέα και η έλλειψη ισχυρών και υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων,

- Αδιαφάνεια τιμολόγησης των καταναλωτικών αγαθών (κυρίως τροφίμων), καθώς η τελική τιμή δεν είναι πάντα σαφής ή ευδιάκριτη λόγω των ποικίλων εκπτώσεων που χορηγούνται.

- Απουσία εύκολα προσβάσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών σύγκρισης των λιανικών τιμών, λόγω χαμηλής απήχησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

- Εισαγωγή από το εξωτερικό της πλειονότητας των προϊόντων, επιβαρυμένα με υψηλά μεταφορικά κόστη, λόγω της σχεδόν ανυπαρξίας του τομέα παραγωγής στη χώρα μας,

- Υψηλοί συντελεστές της φορολογίας, σε συνδυασμό με ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) από μέρους πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες μεταφέρουν, με τεχνητό τρόπο, τα φορολογούμενα κέρδη τους σε άλλες χώρες,

- Κερδοσκοπία που ευνοήθηκε, και ευνοείται, από την εμπλοκή πληθώρας μεσαζόντων στην αλυσίδα διανομής και συνακόλουθων περιορισμών πρόσβασης σε πηγές εφοδιασμού, γεγονός που δυσχεραίνει τον ακριβή εντοπισμό και επιμερισμό ευθυνών στους παράγοντες που την προκαλούν,

- Έλλειψη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικής προσέγγισης και εποπτείας αναφορικά με τα παράγωγα γεωργικών προϊόντων, γεγονός που συχνά επιτρέπει δυσανάλογες διακυμάνσεις στις τιμές και υπερβολική συγκέντρωση κερδοσκοπικών θέσεων,

- Συγκυριακές διεθνείς ανατιμήσεις πρώτων υλών, καθώς και

- Κατάλοιπα των προς τα πάνω στρογγυλοποιήσεων που προκάλεσε η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.).

Και γι αυτό τον λόγο η Επιτροπή, από το Δεκέμβριο του 2010, με δημόσια ανακοίνωση της, ζήτησε από τους φορείς της αγοράς στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης με θέμα «Η λιανική πώληση προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης», να αποστείλουν τις απόψεις τους.

Επίσης στις προαναφερόμενες αιτίες των υψηλών τιμών, είπε ο κ.Κυριτσάκης προστίθενται και «οι κάθε είδους αντιανταγωνιστικές πρακτικές, κυρίως οι εναρμονισμένες πρακτικές ή ακόμα και οι, όπως προαναφέρθηκε, καρτελικού τύπου συμπράξεις.

Παραδοσιακοί επιχειρηματικοί «παράγοντες» της χώρας μας πολλές φορές διατηρούν, εκτός από επαγγελματικούς, και οικογενειακούς ή φιλικούς δεσμούς, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, να αποκαλύψουν αντι-ανταγωνιστικές ή/και αθέμιτες πρακτικές
».

Κι έκανε λόγο για τον επικρατούντα «λόγο της σιωπής», τονίζοντας πως «στο βαθμό που κανείς δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει, φοβούμενος τις «κοινωνικές» επιπτώσεις, καθώς και την απώλεια του οφέλους από την παρανομία, επικρατεί τελικά ο νόμος της σιωπής.

Ακυρώνεται, έτσι, στην πράξη, το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο εξάρθρωσης των παράνομων συμπράξεων (καρτέλ) σύμφωνα με τα απτά δείγματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας, εκείνο, δηλαδή, του "Προγράμματος Επιείκειας".

Δυστυχώς, ο "Νόμος της Σιωπής", επικρατεί στη χώρα μας. Συναντάμε, παντού κλειστά στόματα. Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν, κανείς όμως-τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί. Αυτό θέλουμε και επιχειρούμε να αλλάξουμε. Θέλουμε τον πολίτη, τον επιχειρηματία, να μας εμπιστευτεί και αν το κάνει είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι και ο ίδιος θα διαπιστώσει το μέγεθος της ωφέλειας».

Για τον λόγο αυτό, επιχειρείται η στρατηγική αναμόρφωση του προγράμματος επιείκειας και ενίσχυση της αξιοπιστίας της Επιτροπής στη συνείδηση ιδίως των επιχειρήσεων".