"Alpha Bank: Ακατανόητη η εμμονή της τρόικας για περαιτέρω μέτρα
Ακατανόητη χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη συνεχή άσκηση πιέσεων από την Τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων για τα ελλείμματα, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο τονίζει ότι η ελληνική οικονομία δια του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσει να βγει από την κρίση, εάν δεν ανατραπεί η πορεία βελτίωσης στην οποία έχει εισέλθει.
Στην ανάλυσή της η Alpha Bank κατηγορεί την τρόικα για το γεγονός ότι ζητά εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων μείωσης του ελλείμματος και στην περίοδο 2013-2015, χωρίς να μπορεί να υποθέσει οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας ή από την εξοικονόμηση πόρων από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που ήδη έχει συντελεστεί ή από την εκτίμηση για την επίτευξη εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της τράπεζες τάσσονται κατά της άμεσης κατάργησης της απολύτως ανενεργού εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και της άμεσης σύστασης επιχειρηματικών εργατικών σωματίων σε κάθε μια από τις 900.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
«Αυτές οι πιέσεις ασκούνται σε μια περίοδο που η ανεργία ανήλθε ήδη στο 16,5%, με μείωση της απασχόλησης κατά 250.000 (κατά 6,0%) σε ένα έτος και στην οποία οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γνωρίζουν εκρηκτική ανάπτυξη» σημειώνει χαρακτηριστικά η Alpha Bank.
Παράλληλα τονίζει ότι το πλήρες άνοιγμα των ήδη ανοικτών με σαφή νομοθετική ρύθμιση κλειστών επαγγελμάτων δεν έχει νόημα, με δεδομένο ότι ήδη η αξία της άδειας για μεταβίβαση ενός φορτηγού ή ενός ΤΑΞΙ σήμερα είναι ουσιαστικά μηδέν.
Σε πορεία ανάκαμψης η οικονομία
Η Alpha Bank χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη εξέλιξη τη σημαντική επιβράδυνση της πτώσης του όγκου του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο στο -2,5% τον Ιούλιο από -11,7% στο 1ο 6μηνο του 2011.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η πτώση του όγκου του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται στο -3,5% στο 3ο 3μηνο έναντι της πτώσης του κατά -9,7% και -14,7% στο 2ο και στο 1ο 3μηνο του έτους αντίστοιχα.
Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με την επίσης σημαντική επιβράδυνση της πτώσης της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας στο -2,3% τον Ιούλιο από πτώση κατά -11,4% στο 1ο 6μηνο και με την σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στη
βιομηχανία (εγχώρια και ξένες αγορές) κατά 18,9% τον Ιούλιο και κατά 10,5% στο 7μηνο.
Επίσης, σημειώνεται η αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 21,7% τον Ιούνιο και κατά 16,7% τον Ιούλιο (7μηνο.'11: +14,5%) και των
εξαγωγών αγαθών κατά 40% στο 7μηνο (εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία: +15,7%).
Η τράπεζα επισημαίνει ότι αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο συνεχιζόμενης πτώσης των εισαγωγών χωρίς καύσιμα και πλοία κατά -7,4% στο 7μηνο, μετά από πτώση τους κατά -10% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τι πρέπει να κάνει το δημόσιο
Σύμφωνα με την Alpha Bank, τα παραπάνω δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, μέσω του ιδιωτικού της τομέα, βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πορεία έγκαιρης ανάκαμψης αν ο δημόσιος τομέας προχωρούσε:
α) στην υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μετά την πτώση τους κατά -43% στο 1ο 6μηνο.'11.
β) στην επίσπευση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων στην ενέργεια και σε άλλους τομείς με προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι μεγάλες επενδύσεις του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού και στη νέα μεγάλη Τράπεζα της χώρας (Alpha Bank - EFG Eurobank) δείχνουν το δρόμο σε Γερμανούς και άλλους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
γ) στην έγκαιρη είσπραξη των επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ύψους € 17 δις έως το 2013) για την προώθηση της υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η πτώση του ΑΕΠ έως σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδράνεια του Δημόσιου Τομέα στους ανωτέρω τομείς.
Επίσης, τα ανωτέρω δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις της Τρόικα και της Κυβέρνησης για μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά -5,5% το 2011 και επιπλέον κατά -2,5% το 2012 μπορεί να επιβεβαιωθούν μόνο αν ανατραπούν (αντί να ενισχυθούν) οι ανωτέρω ευνοϊκές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες σημειώνονται στην τρέχουσα περίοδο σε ένα εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα".
Ολόκληρη η ανάλυση εδώ (αρχείο .pdf, "ανοίγει" με Acrobat Reader).
Ολόκληρη η ανάλυση εδώ (αρχείο .pdf, "ανοίγει" με Acrobat Reader).