" Περίπλοκη συμφωνία για τις εγγυήσεις
Σε περίπλοκη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς τη Φινλανδία κατέληξαν, τα ξημερώματα της Τρίτης 4/11/2011, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας ένα από τα εμπόδια που είχαν προκύψει σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Τελικά, η φινλανδική κυβέρνηση θα λάβει τις εγγυήσεις που απαιτεί από τον περασμένο Απρίλιο το Κοινοβούλιο της χώρας, αλλά με μάλλον τσουχτερό αντίτιμο. Φυσικά, η συμφωνία είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη χώρα το επιθυμεί, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, χθες, κανένα άλλο κράτος–μέλος δεν εξέφρασε την επιθυμία να λάβει εγγυήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συνέταξε ο διευθυντής του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, η φινλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει σε μία δόση, αντί για πέντε που ισχύει για τα υπόλοιπα κράτη–μέλη, το κεφάλαιο που της αναλογεί για τον μόνιμο μηχανισμό βοήθειας (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM). Δεύτερον, η Φινλανδία παραιτείται από μεγάλο μέρος των εσόδων που της αναλογούν από τη λειτουργία του EFSF. Τρίτον, στην περίπτωση που θα πρέπει να καταβληθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει μετά 15–30 χρόνια.
Ο τρόπος που θα καταβληθούν οι εγγυήσεις από την Ελλάδα προς τη Φινλανδία είναι αρκετά περίπλοκος. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 880 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα δώσουν σε έναν ανεξάρτητο θεματοφύλακα. Ο θεματοφύλακας θα πουλήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα έσοδα θα τα επενδύσει σε ομόλογα της ανώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα οποία τελικά θα δοθούν ως εγγυήσεις στη Φινλανδία. Με αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό, η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών που περιλαμβάνουν ορισμένα ελληνικά ομόλογα (ύψους 18 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τις οποίες αν κάποιος τρίτος λάβει καλύτερη συμφωνία, τότε θεωρείται ότι η Ελλάδα αθέτησε τους όρους πληρωμής (χρεοκόπησε)".
Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Τα ομόλογα αυτά θα μεταβιβαστούν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα πωλήσει και θα επενδύσει τα έσοδα σε ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ που θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης από 15 έως 30 έτη.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η φινλανδική κυβέρνηση. «Οι εγγυήσεις περιορίζουν το ρίσκο των Φινλανδών φορολογούμενων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά και θα τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό λογαρισμό όπου θα επενδυθούν σε ασφαλή ΑΑΑ ομόλογα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ικανοποιημένη από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε. «Η Φινλανδία εξασφάλισε ικανοποιητικές εγγυήσεις που περιορίζουν τον κίνδυνο για τους φορολογούμενους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με το φινλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο STT.
«Αυτή ήταν η ιδέα πίσω από το αίτημα να δοθούν εγγυήσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εγγυήσεις έφθαναν τα 850 εκατ. ευρώ.
Σημνειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το Eurogroup, είπε ότι οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 880 εκατ. ευρώ.
Η κ. Ουρπιλάινεν αντιτασσόταν στην παροχή νέων δανείων άνευ εγγυήσεων εκ μέρους της Αθήνας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, είχε καταστήσει το ζήτημα αυτό κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη Φινλανδία τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής του μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι χώρες που θα ζητούν εγγυήσεις θα πρέπει σε αντάλλαγμα να καταβάλλουν ολόκληρη τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, (ESM - θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013), σε μία μόνο δόση.
Ακόμα, θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.
Σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει.
Συγκεκριμένα, η χώρα δεν θα μπορεί να ρευστοποιήσει τις εγγυήσεις μέχρι να λήξουν τα επίσημα δάνεια προς την Ελλάδα, χρονικό διάστημα που πιθανώς να είναι ακόμα και 30 χρόνια.
Ο κ. Ρέγκλινγκ (όπως και ο κ. Γιούνκερ) εκτίμησε ότι η Φινλανδία θα είναι μάλλον η μοναδική χώρα που θα ζητήσει εγγυήσεις, αν και η συμφωνία είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη".
Δεδομένου του ότι το θέμα των ομολόγων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του επικείμενου διαγωνισμού, αναμένω ερωτήσεις και παρατηρήσεις σας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι, τόσο στην συμφωνία του Μνημονίου, όσο και στις υπόλοιπες συμφωνίες, προβλέπεται η αρχή του negative pledge και του pari passu, καθώς επίσης και ότι τα ομόλογα υπόκεινται στο Αγγλικό Δίκαιο (για επεξήγηση των όρων, αναμένω ερωτήσεις).