Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επιστροφή στον κανονικό μονεταρισμό

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Ευρωζώνη: Δεδομένη θεωρείται η αύξηση επιτοκίων

Ετοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα του στόχου της.

Αν και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η στροφή στην περιοριστική πολιτική θα εντείνει τις πιέσεις στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες διαμηνύουν ότι προέχει η σταθερότητα των τιμών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2,7%, αμετάβλητος σε σχέση με το Μάιο.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί το δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από το 2%, κάτι που έχει ωστόσο αποδειχθεί αδύνατο τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της κούρσας στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων. Σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% τον Απρίλιο -για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

«Είναι καθοριστικής σημασίας η τρέχουσα επιτάχυνση του πληθωρισμού να μην οδηγήσει σε ενίσχυση των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων», υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είμαστε σε καθεστώς αυξημένης επαγρύπνησης», συμπλήρωσε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού, φέρνοντας πιθανότατα το βασικό επιτόκιο στο 1,5%. Η φράση «αυξημένη επαγρύπνηση» έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές στο φορές στο παρελθόν για να σημάνει άμεση αύξηση των επιτοκίων και έτσι η χρήση της από τον κ. Τρισέ διέψευσε τις προσδοκίες ορισμένων για στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα έως ότου σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη.

Τους φόβους για επιβράδυνση της Ευρωζώνης δικαιολογούν άλλωστε και τα στοιχεία για το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν το Μάιο 2,7% σε ετήσια βάση, ύστερα από άνοδο 2,6% τον Απρίλιο. Ωστόσο οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις (εκτός τραπεζικού τομέα) ενισχύθηκαν μόλις 0,9%, την ώρα που τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν 3,4%.

Αντίθετος στο φόρο

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε αντίθετος στην επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ένας φόρος, που θα επιβληθεί μόνο στην Ευρώπη και όχι αλλού, μεταφράζεται ως σημαντική απώλεια δραστηριότητας για την περιοχή μας» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού φόρου «Τόμπιν».