Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Μέτρα και αντίμετρα νομισματικού πολέμου

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Βραζιλία: αντεπίθεση στους κερδοσκόπους
Επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές για την «αναχαίτιση» του ρεάλ

Μετά από επανειλημμένες προειδοποιητικές «βολές» η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε ντε φάκτο τον πόλεμο στις χρηματαγορές. Ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα ανακοίνωσε την επιβολή φόρου (που θα φτάνει μέχρι και το 25%) σε παράγωγα επενδυτικά προϊόντα τα οποία επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ένα «ανάχωμα» προς τη συνεχή ανατίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Το ρεάλ ανατιμάται διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια και έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 οπότε η Μπραζίλια είχε προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος.

Ωστόσο το νέο μέτρο πιθανόν να αποδειχτεί εξίσου αναποτελεσματικό με τα προηγούμενα. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια δέσμη περιοριστικών μέτρων για την προστασία του νομίσματος καθώς οι κερδοσκοπικές κινήσεις δυσχεραίνουν το εμπόριο πρώτων υλών που συνεισφέρει κατά το ήμισυ στο σύνολο των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων έχει επιβληθεί φόρος στις ξένες επενδύσεις στην αγορά ομολόγων που φτάνει πλέον το 6%.

Ομως το ρεάλ συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης των επενδυτών καθώς το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας (σήμερα βρίσκεται στο 12,5%) καθιστά την τοποθέτηση χρημάτων στην εγχώρια αγορά εξαιρετικά προσοδοφόρα.

Ο ίδιος ο Μαντέγκα έχει παραδεχθεί ότι το πρόβλημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας συνεχίζει να του «προκαλεί αϋπνίες» και ότι πιθανότατα «ο πόλεμος των νομισμάτων έχει μόλις αρχίσει».

Αλλωστε ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής όπως η Χιλή και η Κολομβία. Διότι η ελεύθερη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας επιτρέπει μεν στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες να προστατευθούν έναντι των πληθωριστικών πιέσεων όμως την ίδια στιγμή υποσκάπτει την ανάπτυξη καθιστώντας ακριβά τα εξαγώγιμα προϊόντα".