"Λάθος στοιχεία, λάθος «φάρμακο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, τρόικα και αγορές μετρούσαν λάθος τα στοιχεία της ελληνικής κρίσης, όπως παραδέχεται η ανεξάρτητη στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώνοντας την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το ΑΕΠ και την πορεία του και οι επιτηρητές το υπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους για να διαπιστώσουν πόσο επηρεάζεται η χώρα από την κρίση και κατά πόσο «αντέχει» -εάν αντέχει- νέα εισπρακτικά μέτρα.
ΚΡΙΣΙΜΟ δεδομένο είναι ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. προβλέπει ότι εάν υπάρξουν έκτακτες περιστάσεις, και η πολύ μεγάλη ύφεση είναι κατ' εξοχήν έκτακτη κατάσταση, τα κράτη με υψηλά ελλείμματα δικαιούνται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, κάτι που δεν έγινε για την Ελλάδα.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η πτώση κατά 6,9% του «μη προσαρμοσμένου» ΑΕΠ οφείλεται σε ιδιαιτέρως μεγάλη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης. Με απλά λόγια, καταναλωτικές δαπάνες και επενδύσεις ήταν κατώτερες όλων των προβλέψεων που οδήγησαν στη λήψη των μνημονιακών μέτρων, τα οποία κάνουν τη χώρα να ασφυκτιά.
ΠΑΡ' ΟΤΙ η πτώση της εγχώριας ζήτησης αντιμετωπίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου (που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και μερικώς στην αύξηση των εξαγωγών), η μεγάλη βουτιά κάνει αβάστακτο το κόστος υλοποίησης των Μνημονίων.
ΕΙΝΑΙ ενδεικτικό ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και από ύφεση 5,4% πήγε στα 6%. Ο λόγος -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- είναι πως οι εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες είναι πολύ δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες.
ΤΟ χειρότερο είναι ότι καθώς τα ποσά που καταγράφονται παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που προβλέφθηκαν, η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι τα στοιχεία που δημοσίευε μέχρι τώρα δεν είναι «ικανοποιητικά» και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επισήμως γνώση για το πόσο δυνατά έχει χτυπήσει η κρίση τη χώρα.
ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, η κυβέρνηση και η τρόικα βασίστηκαν σε ελλιπή -«μη ικανοποιητικά» στοιχεία, προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία της ύφεσης, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται διαρκώς επιδεινούμενη.
ΟΜΩΣ τα ελλιπή στοιχεία οδήγησαν σε λάθος υπολογισμό βασικών στοιχείων και παραμέτρων του Μνημονίου, όπως το ΑΕΠ, το μέγεθος της ύφεσης κ.λπ.
ΕΝΑΣ ακριβέστερος υπολογισμός με βάση τα πλήρη στοιχεία θα είχε οδηγήσει σε διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα μπορούσε να είχε καταστεί βιώσιμο και η χώρα να επέστρεφε στις αγορές".