"Standard & Poors: Υποβάθμισε φορείς που συνδέονται με το αμερικανικό χρέος
Η υποβάθμιση από την S&P αρκετών χρηματοπιστωτικών φορέων στις ΗΠΑ που συνδέονται με το αμερικανικό χρέος ήταν το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης της Ουάσινγκτον από τον οίκο.
Πρόκειται για τις «πολύπαθες» Fannie Mae και Freddie Mac, σκοπός ίδρυσης των οποίων ήταν η διαχείριση και στεγαστικών δανείων, αλλά και για πιστωτικά ιδρυμάτα που εκδίδουν δάνεια προς τον αγροτικό τομέα. Η υποβάθμιση αφορά επίσης και χρέος που εκδίδεται με κρατική στήριξη από 32 τραπεζικά ιδρύματα και ενώσεις.
Η αξιολόγηση όλων των φορέων έπεσε στο ΑΑ+, κατ' αναλογία με την αμερικανική αξιολόγηση.
Οι αναλυτές του οίκου θα διευκρινίσουν επίσης «σύντομα», όπως αναφέρουν, πώς η υποβάθμιση θα επηρεάσει την αξιολόγηση των πολιτειακών και περιφερειακών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ.
Ειδικά η Fannie Mae και Freddi Mac, που είχαν τεθεί από επιτήρηση ήδη από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατέχουν ή εγγυώνται περίπου το μισό του συνόλου των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων -η αξία των οποίων κυμαίνεται στα 5 τρισ. δολάρια.
Επίσης (και πάλι από το "Βήμα"):
"Οίκοι αξιολόγησης: προειδοποιούν εκ νέου ΗΠΑ και Ασία
Με νέες υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης τις οικονομίες των ΗΠΑ αλλά και της Ασίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους.
Ο οίκος Fitch σημειώνει ότι θα αξιολογήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τις «δημοσιονομικές επιπτώσεις και προοπτικές που συνεπάγεται για την αμερικανική οικονομία η συμφωνία της 2ας Αυγούστου». Οπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος η συμφωνία για το χρέος «αποτελεί ένα πρώτο βήμα» πλην όμως ανεπαρκές για τη διασφάλιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου των ΗΠΑ με ΑΑΑ. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται από πολλούς αναλυτές, ότι πιθανότατα η Fitch θα ακολουθήσει κατά πόδας τις αποφάσεις της Standard & Poor's (S&P) που υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.
Ομως και η S&P επανήλθε με νέες «προειδοποιήσεις» υποβάθμισης, αυτή τη φορά για τις ασιατικές οικονομίες.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι ασιατικές αξιολογήσεις μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με υποβάθμιση, εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως επιδεινωθούν. Η μεταβολή της αμερικανικής αξιολόγησης που επιφέρει αβεβαιότητα και αναταραχές στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών «μπορεί να αλλάξει την εικόνα» και για ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία» αναφέρει η αξιολογητική εταιρεία.
Ασφαλώς οι προειδοποιήσεις αυτές συνιστούν μια αυτοεπιβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης που έχουν οι ίδιες προκαλέσει το κλίμα αναταραχής μέσω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων όχι μόνο των θεωρούμενων αδύναμων χωρών αλλά και όσων τα οικονομικά θεμέλια παραμένουν στέρεα.
Αλλωστε όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες ανακοινώσεις για τις ΗΠΑ (αλλά και για την Κύπρο ή την Ισπανία το προηγούμενο διάστημα) στο στόχαστρο των οίκων δεν βρίσκονται αποκλειστικά οι δημοσιονομικές συνθήκες μιας χώρας αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις. Με άλλα λόγια οι οίκοι έχουν μεταλλαχθεί πλέον σε -υπεράνω κάθε ελέγχου και κριτικής- αξιολογητές των αποφάσεων που λαμβάνουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις των χωρών".