Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ενας επιπρόσθετος λόγος εξαγοράς

Οπως έχουμε αναφέρει, οι εξαγορές αποτελούν συνήθεις τακτικές των επιχειρήσεων προκειμένου να επιτύχουν θετικές αποδόσεις κλίμακος, οικονομίες εύρους, τεχνική αποδοτικότητα, αύξηση της παραγωγικότητάς τους και δραστηριοποίησή τους σε νέες αγορές (ως άμεση ξένη επένδυση). Επίσης, όπως έχουμε δει, τα παραπάνω αποτελούν εμπόδιο εισόδου νέων επιχειρήσεων στον κλάδο, καθώς και αιτία εξόδου από τον κλάδο υφιστάμενων επιχειρήσεων (*).

Πέραν αυτών, ένας επιπρόσθετος λόγος εξαγορών έγκειται στα πνευματικά δικαιώματα που έχει η εξαγοραζόμενη επιχείρηση, ούτως ώστε η εξαγοράζουσα επιχείρηση να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή και δεσπόζουσα θέση στον κλάδο. Ενα τέτοιο παράδειγμα βλέπουμε στο παρακάτω άρθρο της "Καθημερινής":

" Τι σημαίνει η εξαγορά της Motorola Mobility από την Google;
Αρκετά στελέχη της αγοράς που αναλύουν την επιχειρηματική αυτή κίνηση θεωρούν ότι η Google θωρακίζεται, μεταξύ άλλων, νομικά απέναντι στους ανταγωνιστές της.

H εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Motorola Mobility από την Google αντί 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα συζητείται για πολύ καιρό ακόμη, ενισχύει τον διαδικτυακό κολοσσό σε δύο κυρίως τομείς.

Το να έχει υπό την ιδιοκτησία της η Google μια κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, της ανοίγει τον δρόμο για ν’ ακολουθήσει τον κερδοφόρο δρόμο της Apple· στον έλεγχο του λογισμικού, του hardware και του περιεχομένου στις συσκευές. Την ίδια στιγμή, δίνει στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών πατεντών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενες νομικές «επιθέσεις» από τους ανταγωνιστές της.

Αρκετά στελέχη της αγοράς που αναλύουν την επιχειρηματική αυτή κίνηση πιστεύουν ότι η συμφωνία αφορά περισσότερο το δεύτερο σκέλος παρά το πρώτο – ενδυνάμωση σε έναν αυξανόμενο πόλεμο αγωγών από όλες τις πλευρές.

Τυπικά, οι εταιρίες που έχουν στη διάθεσή τους πολλές πατέντες μπορούν να κάνουν ένα από τα εξής τρία πράγματα: είτε να κερδίζουν χρήματα αδειοδοτώντας τις πατέντες, είτε να κυνηγούν ανταποδοτικές συμφωνίες με την κάθε εταιρεία να δίνει πρόσβαση στην τεχνολογία της άλλης, είτε, τέλος, να επιδίδεται σε μηνύσεις.

Η πρόσφατη υπόθεση της Apple με την απαγόρευση πωλήσεων του Samsung Galaxy Tab (με λογισμικό Android) στην Eυρώπη αποτυπώνει τις πιθανές συνέπειες της τρίτης περίπτωσης. Δείχνει ακόμη πόσο ευαίσθητα έχουν γίνει τα ζητήματα στη «βιομηχανία» πνευματικών δικαιωμάτων και το πως το κέρδος μεγαλύτερης μόχλευσης μπορεί να αποβεί ζωτικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Στόχος, η προστασία του Android

Στην Ε.Ε. η Motorola έχει υπό τη διάθεση της 17.000 πατέντες για κινητή τηλεφωνία ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι η Google μπορεί να προστατεύσει τη νέα της αγορά. Ήδη η συμμαχία Apple και Microsoft δεν έχει φοβηθεί να κυνηγήσει στο παρελθόν τη Motorola (για το Xoom tablet αλλά και για το interface σε κινητά της εταιρείας). Από την άλλη η Google θέλει να προστατεύσει το λογισμικό της Android πάση θυσία.

Ωστόσο, τα 12,5 δισ. δολάρια που έδωσε η Google για την Motorola Μobility δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις πατέντες. Δίνουν ένα πλεονέκτημα και στην αγορά του hardware στα κινητά τηλέφωνα. Μια τέτοια κάθετη δομή έχει ήδη δώσει θετικά δείγματα στην Apple, η οποία έχει βάλει πολύ ρευστό στα ταμεία της από τις πωλήσεις των iPhone, iPad καθώς και εφαρμογές που θα πουληθούν από το λογισμικό της iOS.

Παρόλο που το Android είναι ένα ανοιχτό σύστημα και διαθέσιμο στον οποιονδήποτε θέλει να φτιάξει μια συσκευή γύρω από αυτό, η Google έχει ασκήσει σ’ ένα βαθμό έλεγχο – με το να στερεί την πρόσβαση στην επίσημη «αγορά εφαρμογών» της από κατασκευαστές που δεν πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Ωστόσο, προς το παρόν οι αντιδράσεις από τις κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Samsung και η HTC είναι θετικές καθώς και οι δύο επαίνεσαν την υποσχεθείσα προστασία του Android από «εξωγενείς» δυνάμεις. Βέβαια, οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, Google-Motorola, ήταν πολύ σύντομες, σ’ ένα μάλλον απρόσωπο κλίμα, γεγονός που ωθεί αρκετούς να πουν ότι η συμφωνία μπορεί να απωθήσει αρκετούς κατασκευαστές".


Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γράφημα:




(click στο γράφημα για μεγέθυνση)

Στον κλάδο της τεχνολογίας αναμένονται μεγαλύτερες εξελίξεις, καθώς αρκετές επιχειρήσεις - ειδικά στις Η.Π.Α. - βρίσκονται με τεράστια ταμειακά διαθέσιμα (θέμα που θα αναλύσουμε σε προσεχείς αναρτήσεις), αλλά και λόγω των χαμηλών επιτοκίων και την αύξηση του μέσου εισοδήματος σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC's).


(*): Εδώ έγκειται και η κριτική του Sraffa, της Robinson και του Chamberlin στο θεωρητικό κατασκεύασμα του "τέλειου ανταγωνισμού" που είχε αναπτύξει ο Marshall. Κατασκεύασμα που η αποδοχή του και η -επιλεκτική και εξυπνακίστικη- αποδοχή των λογικών του συνεπαγωγών, μας οδήγησαν εδώ που είμαστε και συνεχίζουν να μας καθοδηγούν (όρα deregulation, "εσωτερική υποτίμηση" και τα λοιπά).