Οπως διαβάζουμε στους "New York Times":
"Oι HΠA φοβούνται τις κινεζικές επενδύσεις
Με κίνδυνο να χάσουν μερίδιο από κεφάλαια ύψους δύο τρισ. δολ. την επόμενη δεκαετία
Επί τρεις δεκαετίες οι πλούσιες χώρες επένδυαν εκατοντάδες δισ. δολάρια στην Κίνα, συνεισφέροντας σε μια από τις πλέον εκπληκτικές περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία. Τώρα η Κίνα είναι αποφασισμένη να ανταποδώσει την επενδυτική εύνοια. Το ερώτημα που προκύπτει από μια νέα μελέτη είναι κατά πόσον θα είναι πρόθυμες γι’ αυτό οι ΗΠΑ.
Εχοντας συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, η Κίνα εξαπλώνει τα πλούτη της σε κάθε γωνιά της γης, σε ορυχεία χαλκού στην Αφρική ή σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία, ή και σε ένα σχέδιο φυσικού αερίου στην καρδιά του Τέξας. Η εν λόγω μελέτη, που εκπόνησε η Asia Society της Νέας Υόρκης και το κέντρο Woodrow Wilson της Ουάσιγκτον, εκτιμά πως την επόμενη δεκαετία η Κίνα θα επενδύσει έως και δύο τρισ. δολάρια με τα οποία θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, η μελέτη προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν σημαντική μερίδα από την επενδυτική έκρηξη της Κίνας εξαιτίας της εντεινόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη πως οι κινεζικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αμερική. Οι αμερικανικές τράπεζες ζητούν περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ αλλά η Ουάσιγκτον παραμένει επιφυλακτική. Από τους συνηθέστερους φόβους στις ΗΠΑ είναι πως οι κινεζικές επιχειρήσεις, που ανήκουν μερικώς ή πλήρως στην κυβέρνηση, θα αποσπάσουν στρατιωτικά μυστικά. Ενας άλλος είναι πως θα εξαγοράσουν αμερικανικές κατασκευαστικές, θα τις κλείσουν και θα μεταφέρουν την παραγωγή στην Κίνα. Το 2005 ένας πετρελαϊκός κολοσσός της Κίνας, η Cnooc, απέσυρε την προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής Unocal μετά σχετική έρευνα του Κογκρέσου. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, η Huawei, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και έχει προσκρούσει σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Προκειμένου να διασφαλίσει η Αμερική μια μερίδα των κινεζικών επενδύσεων, η μελέτη καλεί την Ουάσιγκτον να διαμηνύσει στην Κίνα πως οι επενδύσεις της είναι επιθυμητές στη χώρα, να αποτρέψει την εμπλοκή ζητημάτων εθνικής ασφαλείας και να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές για να αυξήσει τη διαφάνεια στις επενδυτικές προτάσεις.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν είναι ιδιαιτέρως διαφανείς και πολλές από τις κινεζικές επενδύσεις είναι έργο ολίγων κρατικών επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση, κάτι που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πολλοί άλλοι επισημαίνουν όμως πως η Κίνα και η Αμερική χρειάζονται η μία την άλλη. Η Κίνα διαθέτει τα κεφάλαια που έχουν ανάγκη οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό".