Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΗΠΑ-Κίνα

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Επίσημη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας για καυτά ζητήματα

Κορυφαίοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας συναντώνται το πρώτο διήμερο της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια του ετήσιου Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου (4 μήνες μετά τις διμερείς συζητήσεις μεταξύ των προέδρων Ομπάμα και Τζιντάο των δύο χωρών) προκειμένου να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Από την συνάντηση δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα αλλά ελπίζεται η σύγκλιση και η διευθέτηση ορισμένων διαφορών τους όπως στα θέματα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν και τον εμπορικό προστατευτισμό, ή τον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Στο μεταξύ το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ - ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς οργανισμούς της χώρας - δηλώνει πως ανησυχεί για τη μειωμένη πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στη τεράστια αγορά της Κίνας, αφού διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας εξαιτίας της ευνοϊκής μεταχείρισης υπέρ των ντόπιων επιχειρήσεων. Επισημαίνει, δε, πως πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις αποκλείονται από την κινεζική αγορά ορισμένων τομέων εάν δεν θέλουν να μοιραστούν την τεχνολογία τους.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι διαμαρτύρονται επίσης για διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους λέγοντας πως οι επιχειρήσεις τους συναντούν εμπόδια προκειμένου να επενδύσουν στις ΗΠΑ με πρόσχημα πάντα ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Και ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει δηλώσει πως προτίθεται να ασκήσει πάλι πίεση για την ανατίμηση του γιουάν (θεωρείται υποτιμημένο κατά 15-40%), η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει πως ναι μεν οι δύο χώρες συμφωνούν στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ισοτιμία του γιουάν, όμως διαφωνούν στην ταχύτητα με την οποία αυτό πρέπει να ανατιμηθεί και οποιαδήποτε άσκηση πίεσης σχετικά με το θέμα αυτό θα είναι άχρηστη.

Επίσης, οι Κινέζοι θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το τεράστιο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού (1,4 τρισ. δολ. φέτος) που συνεχώς αυξάνει και τη δυσκολία που έχουν να το χρηματοδοτήσουν με αγορές αμερικανικών ομολόγων, φοβούμενοι πλέον για την αξία των ομολόγων αυτών".


Επί του θέματος, όπως διαβάζουμε:


"Πολ Βόλκερ: Τα ελλείμματα αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, προειδοποίησε την Παρασκευή πως ελλείμματα πάνω από 1 τρισ.δολ. αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και το δολάριο και δήλωσε απογοητευμένος από το αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Όρεγκον, ο Βόλκερ τόνισε πως "η παράταση ελλειμμάτων πάνω από 1 τρισ. δολ. δεν μπορεί να συνεχιστεί" και πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία όπου το δημόσιο χρέος τους θα ξεπεράσει το ύψος του ΑΕΠ. "Ούτως ή άλλως θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς" δήλωσε.

Οι δηλώσεις Βόλκερ ήλθαν την ίδια μέρα που το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου ανακοίνωνε πως το έλλειμμα ανήλθε σε 871 δισ. δολ. τους πρώτους 7 μήνες τους οικονομικού έτους, επίδοση σαφώς υψηλότερη του προηγουμένου έτους. Σημειώνεται πως Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τη μείωση του ελλείμματος και έχουν προθεσμία ως τις 2 Αυγούστου για να αυξήσουν το πλαφόν του χρέους της χώρας που σήμερα ανέρχεται στα 14,3 τρισ. δολ.

Ο Βόλκερ, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του έτους από πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου Ανάκαμψης του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε πως ανησυχεί για το πόσο οι ΗΠΑ καταναλώνουν και δανείζονται "σε σημείο που οι Κίνα, Ιαπωνία και άλλες χώρες κρατούν στα χέρια τους 5 τρισ. δολ. υποχρεώσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ". "Σκεφθείτε αυτό το νούμερο στο φως των συνεχιζόμενων ελλειμμάτων και της σταθερότητας του δολαρίου" τόνισε συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν πλέον ελάχιστο χρόνο να διορθώσουν τα πράγματα.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα, ο Βόλκερ εκτιμά πως θα απαιτηθούν οικονομίες σε επίπεδο δαπανών 300 δισ. δολ. ετησίως ως το 2020 και συγχρόνως αύξηση των εσόδων ως προς το ΑΕΠ, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς φορολογική μεταρρύθμιση".


Επίσης, επί του θέματος:


" Αλματώδης αύξηση του κινεζικού εμπορικού πλεονάσματος

Σε σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα ανήλθε τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τις εξαγωγές να υπερβαίνουν κατά μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές.

Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 11,4 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 3 δισ. δολάρια.

Τον Μάρτιο, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει απρόσμενο εμπορικό πλεόνασμα 140 εκ. δολαρίων.

Ο εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 29,9%, σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,8%.

Η ανακοίνωση για το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα έρχεται εν μέσω των συνομιλιών Κίνας–ΗΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις, και τώρα εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα εστιάσουν ακόμη περισσότερο σε θέματα που αφορούν το κινεζικό νόμισμα.

Πολλοί εξαγωγείς, στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες εξαγωγικές οικονομίες, υποστηρίζουν ότι το κινεζικό νόμισμα είναι υποτιμημένο και καθιστά τα προϊόντα της χώρας αρκετά φθηνότερα στις παγκόσμιες αγορές".