Σε αυτά περιλαμβάνονται:
-μείωση των δημοσίων δαπανών στους τομείς υγείας και παιδείας (εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ)
- μείωση μισθολογικού κόστους στο δημόσιο
-μείωση κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων
-μείωση κονδυλίων για δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης
-μείωση κόστους υπερωριών (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)
-προώθηση ευελιξίας στην απασχόληση και επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς τη συγκατάθεση των συνδικάτων
-αύξηση φόρων κατανάλωσης, περιουσίας και εισοδήματος
-απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων»
-ιδιωτικοποίηση του οργανισμού σιδηροδρόμων (REN), της εταιρείας ηλεκτρισμού (EDP) και του εθνικού αερομεταφορέα (TAP) με στόχο την εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ.
5,9% το έλλειμμα φέτος
Η Πορτογαλία δεσμεύθηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,1% του ΑΕΠ το 2010 σε 5,9% το 2011, 4,5% το 2012 και 3% το 2013. Από το δάνειο των 78 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τα 12 δισ. ευρώ θα αφιερωθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Τεξέιρα, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα «έντονη και απαιτητική», αισιοδοξεί ότι η Πορτογαλία θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανειοδότηση πριν από το 2013 που λήγει το πρόγραμμα εξυγίανσης.
Η επίσημη απόφαση για το πορτογαλικό μνημόνιο και τη χορήγηση του δανείου των 78 δισ. ευρώ θα ληφθεί στις συνόδους της ευρωζώνης και του Ecofin που θα συνέλθουν στις 16 και 17 Μαΐου.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ επισήμαναν, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ζητήσει από τον πορτογαλικό λαό να καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες». Και χαιρέτισαν τη βούληση των πορτογαλικών αρχών να το εφαρμόσουν κατά τρόπο που να διατηρηθούν οι «κοινωνικές ισορροπίες». «Αναγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα θα απαιτήσει την καταβολή μεγάλων προσπαθειών από το λαό της Πορτογαλίας και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε σθεναρά την πρόθεση των αρχών να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί κατά τρόπο ισορροπημένο από κοινωνικής πλευράς» δήλωσαν ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν...
2 χρόνια ύφεσης
Στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία και, ιδίως, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά που συμφωνήθηκαν με την Πορτογαλία. Βέβαια, κανείς δεν αμφισβητεί ότι το πορτογαλικό μνημόνιο περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα λιτότητας και το ΑΕΠ της χώρας που ήταν 1,4% το 2010 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2% το 2011 και 2% το 2012.
Δύο χρόνια ύφεσης, λοιπόν, περιμένουν τη χώρα και οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης θα εμφανιστούν το 2013. Επίσης, η ανεργία θα ανέλθει στο 13% το 2013 και στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει. Το εν λόγω πρόγραμμα, όμως, είναι «κοινωνικά ισορροπημένο», όπως άλλωστε αναγνώρισαν οι Ο. Ρεν και Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ στην Ελλάδα έπληξε κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Το πλήρες κείμενο του Μνημονίου (στα Αγγλικά) εδώ (αρχείο .pdf, "ανοίγει" με Acrobat Reader).