"Ομοιότητες και διαφορές
Το «κοινωνικά ισορροπημένο», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ολι Ρεν και τον Ντομινίκ Στρος Καν, πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πορτογαλίας και της τρόικας, προκαλεί το εύλογο ερώτημα γιατί το δικό μας πρόγραμμα δεν ήταν «κοινωνικά ισορροπημένο».
Η απάντηση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τον περασμένο Μάιο, προφανώς επειδή η άρνηση της κ. Μέρκελ μέχρι την τελευταία στιγμή να συναινέσει στη διάσωση της χώρας, είχε προκαλέσει πανικό στην Αθήνα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε να εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά άδικα μέτρα, όπως οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, που έπληξαν καίρια τα χαμηλά εισοδήματα.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε επίσης όρους που δεν ήταν σε θέση να τηρήσει, όπως ο καθορισμός της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια μαζί με την περίοδο χάριτος, καθώς και το πολύ ψηλό, σχεδόν «τοκογλυφικό» επιτόκιο δανεισμού.
Το ήπιο για τα χαμηλά εισοδήματα μνημόνιο της Πορτογαλίας, οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι στη διαπραγμάτευση αυτή εκτός της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Σόκρατες συμμετείχαν, έστω έμμεσα, και τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυξάνοντας το πολιτικό βάρος της Πορτογαλίας.
Ο δεύτερος που είναι επίσης βασικός είναι ότι η τρόικα παραδειγματίστηκε από τα λάθη που έκανε με την Ελλάδα και δεν θέλησε να τα επαναλάβει.
Απέφυγε την επιβολή βίαιων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα οδηγούσαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, δίνοντας επιπλέον ένα χρόνο στη Λισαβόνα προκειμένου να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Απέφυγε επίσης την επιβολή μέτρων που θα προκαλούσαν κοινωνικές αντιδράσεις, αποδεχόμενη να μην θιγούν ο 13ος και 14ος μισθός των χαμηλών μισθών και συντάξεων.
Παρόλα αυτά το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 2% φέτος και χρόνου και η ανεργία θα φτάσει στο 13% μέχρι το 2013 από 11,1% τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, η προβλεπόμενη αυτή ύφεση και ανεργία, δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις της Ελλάδας, όπου η υποχώρηση του ΑΕΠ ξεπέρασε το 4% και η ανεργία φλερτάρει με το 15% του ενεργού πληθυσμού".