Διαβάσουμε στο"Βήμα":
"Δύο εκατομμύρια επισφαλείς εργαζομένους μετρά το ΕΚΚΕ
Ερευνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής παρουσιάζει αύξηση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα
O αναπτυξιακός κύκλος των τελευταίων δύο δεκαετιών όχι μόνο δεν μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες αλλά μάλλον διόγκωσε τα μεγέθη των «μη προνομιούχων», καθώς εκατομμύρια Ελληνες φτωχαίνουν και βλέπουν τις προοπτικές τους να μειώνονται ραγδαία. Αυτό το ανησυχητικό μήνυμα μετέφεραν χθες τα στελέχη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, παρουσιάζοντας το «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2010».
Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, με έναν στους πέντε Ελληνες να βρίσκονται στην «κόκκινη» γραμμή και τους συνταξιούχους, τους ηλικιωμένους, τις πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανέργους και τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που δεν έχουν απασχόληση ή επαρκή εκπαίδευση καθώς και τις γυναίκες να αποτελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι Ελληνες κατέχουν μία από τις πιο ανησυχητικές θέσεις στις στατιστικές που επικαλούνται οι μελετητές του ΕΚΚΕ, καθώς παρουσιάζουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων (14%) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η φτώχεια των εργαζομένων μπορεί να προκύψει από διάφορες αποτυχίες της αγοράς εργασίας, όπως η επαναλαμβανόμενη ανεργία, η ασταθής εργασία, η ακούσια μερική απασχόληση, οι χαμηλές απολαβές ή από ιδιαιτερότητα στη δομή του νοικοκυριού» σημειώνεται στην έρευνα.
Επίσης, στη μελέτη γίνεται συσχετισμός μεταξύ της φτώχειας και των προβλημάτων υγείας, του επιπέδου εκπαίδευσης, της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και των ιδιωτικών δαπανών υγείας, διαπιστώνοντας τη σύνδεσή τους. «Μεταξύ φτώχειας και υγείας υφίσταται μία αλληλοτροφοδοτούμενη διττή σχέση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κύκλος σωρευτικής αιτιότητας, ο οποίος εν τέλει συντηρεί και αναπαράγει την αποστέρηση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι ανατροπές στην ελληνική αγορά εργασίας είναι ραγδαίες. Η μελέτη τονίζει ότι για πρώτη φορά από το 1991 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας να καταγράφονται στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις επισκευές μηχανοκινήτων, στις κατασκευές και στις επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.
Επίσης, παρουσιάζεται και μία ελληνική «παραδοξότητα». Αν και η εκπαίδευση θεωρείται διεθνώς εχέγγυο κοινωνικής προόδου, στη χώρα μας δεν παρατηρείται πλέον κάποια ξεκάθαρη και ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ανεργίας και του επιπέδου μόρφωσης. Ετσι, για παράδειγμα, οι απόφοιτοι Λυκείου βρίσκουν ευκολότερα δουλειά από τους κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ή και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών"!
Θα ήθελα τις παρατηρήσεις σας επί του θέματος. Επίσης, θα ήθελα να εστιάσετε στην τελευταία παράγραφο του άρθρου.