«Εφυγαν» καταθέσεις 18,5 δισ. ευρώ
Η ανυπόστατη φημολογία που κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες οδήγησε σε σημαντική εκροή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, που άγγιξε στο τέλος Απριλίου τα 18,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι μόνο σε ένα μήνα η φυγή καταθέσεων έφτασε τα 8,5 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε από τα 268,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στα 260,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Η μείωση που παρατηρήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συμπίπτει με την ακατάσχετη φημολογία που κυριάρχησε σε πρώτη φάση και λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για ενδεχόμενη πτώχευση ή ακόμα και για δέσμευση καταθέσεων, η οποία φυσικά διαψεύστηκε από τις εξελίξεις.
Αντίστοιχα ένα δεύτερο κύμα -το οποίο δεν καταγράφεται ακόμη στα επίσημα στοιχεία- παρατηρήθηκε τον Ιούνιο, με αφορμή το μπαράζ αναλύσεων και εκτιμήσεων που πλειοδοτούσαν υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα ανησυχίας που δημιουργήθηκε οδήγησε ακόμη και ακραίες κινήσεις από την πλευρά των καταθετών, οι οποίοι απέσυραν μέρος των καταθέσεών τους για να το τοποθετήσουν σε θυρίδες, οι οποίες έχουν γεμίσει, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που επέλεξαν την «ασφάλεια» του... σεντουκιού.
Η εκροή καταθέσεων που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες προσεγγίζει μέχρι τον Απρίλιο το 7% της συνολικής ρευστότητας του συστήματος, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τον Ιούνιο άγγιξε υψηλότερα ποσοστά υπό το βάρος της συνεχιζόμενης φημολογίας. Εκπρόσωποι των διοικήσεων από όλες τις τράπεζες με δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα καθησυχάζουν για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζοντας τα σενάρια περί πτώχευσης «αβάσιμα», ενώ ερμηνεύουν τη μείωση που διαπιστώνεται και ως «αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μέρος της μείωσης οφείλεται και στη ζήτηση που σημειώθηκε για ελληνικά ομόλογα, ενώ σημαντικό μέρος των εκροών μεταφέρθηκε σε θυγατρικές, παραμένοντας όπως διαβεβαιώνουν «εντός των ελληνικών ομίλων».
Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι η εκροή που καταγράφηκε τον Απρίλιο είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ρευστότητας από την πλευρά των νοικοκυριών, οι καταθέσεις των οποίων υποχώρησαν κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 10,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, η μείωση είναι μικρότερη και φθάνει τα 858 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση των κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, οι τοποθετήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 837 εκατ. ευρώ.
Οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στο τέλος Απριλίου στα 222,1 δισ. ευρώ από 227,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 237,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Σημαντική ήταν επίσης και η εκροή καταθέσων από μη κατοίκους της Ευρωζώνης, οι τοποθετήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ και υποχώρησαν στα 260,3 δισ. ευρώ, από 268,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 278,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο".