"Απειλητική μείωση των εμβασμάτων μεταναστών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
Οι Ανατολικοευρωπαίοι που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού στέλνουν λιγότερα χρήματα στα σπίτια τους, διακόπτοντας πραγματικό οικονομικό ομφάλιο λώρο για εκατοντάδες χωριά και μικρές κοινότητες, απειλώντας τις ελπίδες ανάκαμψης για ορισμένες από τις φτωχότερες αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός της επίπτωσης που θ έχει η επιβράδυνση στα ΑΕΠ των κρατών της περιοχής. Η Ρουμανία, όμως, αναφέρει ότι τα εμβάσματα αποτελούν ποσοστό 3% του ΑΕΠ της, ενώ αυτά υποχώρησαν κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η γειτονική Βουλγαρία βίωσε και αυτή σημαντική υποχώρηση των μεταναστευτικών της εμβασμάτων.
Η τάση αποδεικνύει πως η εύθραυστη ανάκαμψη του ευρώ θα επηρεάσει τις φτωχότερες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, που εξαρτώνται από τα εμβάσματα μεταναστών. «Όταν έφθασα στην Ισπανία πριν επτά χρόνια, κόσμος μου χτυπούσε την πόρτα για να μου προσφέρει δουλειά. Σήμερα εγώ είμαι αυτός που χτυπά στις πόρτες, αλλά δεν υπάρχει δουλειά», λέει ο 32χρονος Ρουμάνος μετανάστης Κριστιάν Μολντοβάν. Με την ανεργία στην Ισπανία να βρίσκεται στο 20% και την Ιταλία να καταγράφει ποσοστό 9% ανέργων, η υποχώρηση στα εμβάσματα αναμένεται να πλήξει σφόδρα τις χώρες από την Αλβανία μέχρι και την Πολωνία. Την ίδια στιγμή, οι επαναπατριζόμενοι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας των χωρών τους, προκαλώντας ισχυρές ελλειμματικές πιέσεις.
Αν και τα εμβάσματα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3% του ΑΕΠ σε Ρουμανία και Βουλγαρία, το ποσοστό αυτό φθάνει το 27% για μικρότερα κράτη όπως η Μολδαβία, η Βοσνία και η Αλβανία. Περίπου 800.000 Αλβανοί από σύνολο 1,2 εκατομμυρίων μεταναστών, εργάζονται στην Ελλάδα. Οι αυστηρές περικοπές που επιβάλλει, όμως, η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί πολλούς Αλβανούς μετανάστες πίσω στη χώρα τους.
Στη Ρουμανία, τα μεταναστευτικά εμβάσματα υποχώρησαν από 950 εκατομμύρια ευρώ στα 620 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Στη Βουλγαρία, τα εμβάσματα υποχώρησαν κατά 11%. Η βουλγαρική διασπορά του ενός εκατομμυρίου μεταναστών εργάζεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι τα μεταναστευτικά εμβάσματα θα σημειώσουν ανάκαμψη της τάξης του 6% φέτος, φθάνοντας τα 437 δισ. δολάρια, χάρη στους βελτιωμένους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία, από όπου τα εμβάσματα υπέστησαν πέρσι υποχώρηση της τάξης του 21%, θα ενισχυθούν και αυτές οικονομικά, επιτρέποντας στους μετανάστες να ενισχύουν και πάλι τους συγγενείς τους.
Αναλυτές προειδοποιούν, όμως, ότι η ανάκαμψη στη Δυτική Ευρώπη δεν πρόκειται να επαναφέρει τα εμβάσματα στα προ της κρίσης επίπεδά τους. Ο Μολντοβάν, που επέστρεψε το Δεκέμβριο στη Ρουμανία, βρήκε δουλειά ως διανομέας μόλις πριν είκοσι ημέρες. Ο μισθός του, όμως, είναι το ένα δέκατο της αμοιβής του στην Ισπανία".
Θα ήθελα να εξετάσετε το άρθρο προκειμένου να εκφέρετε την γνώμη σας για την μεταβολή του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος και του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των χωρών εργασίας (και διαμονής) και καταγωγής των εν λόγω μεταναστών.