" Τετραπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s
«Χτύπημα κάτω από τη μέση» τη χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΤτΕ
Καμία επίπτωση στις τράπεζες
Των Κατερινα Σωκου και Σωτηρη Νικα
Σε τετραπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας -στην κατηγορία «Ba1» - προχώρησε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία στη λίστα των «σκουπιδιών». Η Moody’s είναι ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που βαθμολογεί την Ελλάδα με τέτοιο τρόπο (ο προηγούμενος ήταν η Standard&Poor’s), ενώ ο αναλυτής του τρίτου οίκου (Fitch) κ. Κ. Πράις, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κάνει το ίδιο, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο. «Κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, ενώ στέλεχος του υπουργείου μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισε την απόφαση της Moody’s ως «άκαιρη».
Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφεραν ότι επρόκειτο για «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «αδικαιολόγητη απόφαση», με δεδομένο ότι «έχουμε μπει στον μηχανισμό στήριξης και ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «δεν υπολογίζει πλέον τις αξιολογήσεις αυτές» και επισήμαιναν ότι «δεν υφίσταται πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες».
Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η Moody’s θα υποβαθμίσει και τις αξιολογήσεις των τραπεζών, αναγκάζοντάς τες ουσιαστικά στον αποκλειστικό δανεισμό από την ΕΚΤ.
Η Moody’s στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφασή της ελήφθη λόγω των μακροοικονομικών ρίσκων που υπάρχουν και των ρίσκων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων αναγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τις επιπτώσεις των μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα μέσα σε ένα λιγότερο θετικό οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως», σημειώνει η αναλύτρια του οίκου κ. Σάρα Κάρλσον. Μάλιστα, η ίδια προσθέτει ότι «η αξιολόγηση Ba1 ενσωματώνει έναν μεγαλύτερο, αλλά και πάλι πολύ μικρό κίνδυνο χρεοκοπίας». Μιλώντας στην «Κ», η κ. Κάρλσον επισημαίνει ότι αυτός ο κίνδυνος είναι περίπου 7%. Εξίσου σημαντικά προβλήματα είναι το επίπεδο του δημόσιου χρέους (150% του ΑΕΠ το 2013) και ο λόγος πληρωμών για τόκους προς έσοδα (20% το 2014). Η κ. Κάρλσον ανέφερε στην «Κ» ότι ο τελευταίος λόγος θα είναι στο 13,8% φέτος και στο 15,5% του χρόνου.
Ο ξένος οίκος υποστηρίζει ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές» και ότι θα αποφασίσει για νέα υποβάθμιση ή αναβάθμιση της χώρας σε 12 με 18 μήνες. Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων. Πάντως, η κ. Κάρλσον υποστήριξε στην «Κ» ότι θεωρεί εφικτό τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος φέτος, ενώ και οι προβλέψεις του οίκου για την ύφεση το 2010 ταυτίζονται με αυτές του Μνημονίου (συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%).
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση χθες, με το πενταετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και έφτασε στις 740 μονάδες, μετά τις ανακοινώσεις της Moody’s".
Ταυτόχρονα, περί του ιδίου θέματος, διαβάζουμε:
" Fitch: Δεν υποβαθμίζει την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.
Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: «όχι στο άμεσο μέλλον».
«Έχουμε ήδη δηλώσει ότι - εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη - θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. «Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε την Ελλάδα στο όριο του επενδυτικού επιπέδου», πρόσθεσε.
Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση".