Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Και πάλι για το γουάν

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Κίνα: «Δεν φταίει το γουάν για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ»

Τις νέες εκκλήσεις των ΗΠΑ για να επιτραπεί η άνοδος της αξίας του κινεζικού νομίσματος, γουάν, απέρριψε η Κίνα, με το υπουργείο Εξωτερικών της να λέει ότι η αιτία για το εμπορικό έλλειμμα που έχουν οι ΗΠΑ με την Κίνα δεν είναι το γουάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομιών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει επανηλειμμένα ζητήσει να μειωθεί ο έλεγχος του Πεκίνου επί της ισοτιμίας του γουάν.

«Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το γουάν δεν αποτελεί την κύρια αιτία της ανισορροπίας των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», ανέφερε στο Πεκίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η διατήρηση του γουάν σε χαμηλά επίπεδα ισοτιμίας με το δολάριο και άλλα νομίσματα, ενισχύει τις εξαγωγές της Κίνας καθώς τις καθιστά φθηνότερες.


Το ζήτημα της ισοτιμίας του γουάν δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, απαντώντας στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος υποστήριξε ότι το συναλλαγματικό καθεστώς του Πεκίνου αποτρέπει μια εξισορροπημένη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. Η ελεγχόμενη ισοτιμία του γουάν ως προς το δολάριο κατέχει «δεσπόζουσα» θέση στην ατζέντα των ηγετών του G20, όταν συναντηθούν στο Τορόντο στις 26 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ισοτιμία του γουάν στα 6,8 δολάρια προσδίδει δυσανάλογο εμπορικό πλεονέκτημα στην Κίνα εις βάρος των εμπορικών εταίρων της.

Τον Μάιο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 48,5%, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο εξαετίας, με τις εισαγωγές στις ΗΠΑ να εμφανίζουν άνοδο 5,7% στα 71 δισ. δολάρια. Τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε 3,1%, ξεπερνώντας τον στόχο της κυβέρνησης, η οποία φοβάται μια υπερθέρμανση της οικονομίας. Το Κογκρέσο ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον για πιο δυναμική στάση απέναντι στο Πεκίνο και ετοιμάζεται να περάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την επιβολή δασμών και κυρώσεων σε χώρες που με «πλασματικό» τρόπο καθιστούν ελκυστικά τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά. Ο κ. Γκανγκ δήλωσε ότι, παρά την ανατίμηση του γουάν κατά 21% έναντι του δολαρίου που έχει συντελεστεί από το 2005, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ παραμένει υψηλό, γεγονός που αποδεικνύει πως η υφιστάμενη συναλλαγματική σχέση δεν είναι η ρίζα του προβλήματος".