Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Περί Κίνας

Οπως διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Κίνα: «Ζωτικής σημασίας» η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης

«Ζωτικής σημασίας» θεωρεί το Πεκίνο την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Κίνας.

«Η Κίνα ενδιαφέρεται σταθερά για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο Φου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ουέν Τζιαμπάο πρόκειται να επισκεφθεί την Ουγγαρία, τη Βρετανία και τη Γερμανία στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας - λίγους μόνο μήνες αφότου επισκέφθηκε τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση του χρέους της.

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο Reuters, οι αγορές θα παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα χειριστεί αυτή τη φορά το θέμα ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περιορίσουν τα επίπεδα του χρέους τους, προειδοποιώντας πως αλλιώς θα επιδεινωθεί η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.

Η Κίνα είναι ένας φυσικός επίδοξος επενδυτής στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία και το κυβερνητικό χρέος, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο αποθεματικό σε ξένο συνάλλαγμα, ύψους 3,05 τρισ. δολαρίων".


Επί του ζητήματος της Κίνας, και πάλι από την "Ναυτεμπορική":


"Αυξήθηκε η τοποθέτηση των Κινέζων σε ομόλογα των ΗΠΑ στο 1,153 τρισ. δολ. τον Απρίλιο


Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, αύξησε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά σε έξι μήνες, την έκθεσή της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας στη δημοσιότητα, οι καθαρές τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας αυξήθηκαν το συγκεκριμένο μήνα κατά 7,6 δισ. δολάρια στα επίπεδα ρεκόρ των 1,153 τρισ. δολαρίων.

Ένα μήνα νωρίτερα η χώρα είχε προβεί σε καθαρές πωλήσεις άνω των 9,2 δισ. δολαρίων. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές αμερικανικών κρατικών τίτλων τον Απρίλιο ήταν οι κεντρικές τράπεζες.

Αγόρασαν κρατικά ομόλογα ύψους 24,4 δισ. δολαρίων και βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια ύψους 6,6 δισ. δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, εν τω μεταξύ, αγόρασε ξένα νομίσματα συνολικής αξίας 376,4 δισ. γιουάν το Μάιο, θέλοντας να διατηρήσει την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος σταθερή. Πρόκειται για αύξηση 21% σε σχέση με τον Απρίλιο".