Συνέχεια επί του Μεσοπρόθεσμου. Θα εστιάσω στους πίνακες που έχουν αξιοσημείωτα σημεία σχολιασμού (σε όλους τους παρατιθέμενους πίνακες, κάνετε click για μεγέθυνση).
Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα:
Σε αυτούς τους πίνακες βλέπουμε τα πραγματοποιηθέντα αποτελέσματα, καθώς και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των μεγεθών χωρίς την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το Μεσοπρόθεσμο.
Τόκοι.
Το ότι κάθε έτος αυξάνονται, οφείλεται στον συνεχή δανεισμό. Ομως, το ότι αυξάνεται το ποσοστό των τόκων επί του ΑΕΠ οφείλεται τόσο στην αύξηση των τόκων, όσο και στην μείωση του ΑΕΠ. Θα το αναλύσουμε και παρακάτω.
Χρέος.
Οταν δανειζόμαστε, αυξάνεται το χρέος μας. Οταν τα δανειζόμενα κεφάλαια δεν κατευθύνονται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση (επενδύσεις), τότε χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Οπερ, περισσότερα τοκοχρεολύσια. Οπερ, αυξημένη φορολογία, για να μπορούμε να πληρώσουμε. Οπερ, ακόμη λιγότερα κεφάλαια για επενδύσεις. Οπερ, μείωση του ΑΕΠ. Οπερ, ανάγκη περαιτέρω δανεισμού. Και αύξηση του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ (διότι και αυξάνεται ο αριθμητής και μειώνεται ο παρανομαστής). Οπερ, ανάγκη για νεά δάνεια. Και ούτω καθεξής. The story of our life. Ομως, το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που κάναμε το Μνημόνιο. Γνωρίζαμε ότι δεν έβγαιναν οι αριθμοί κι ότι θα χρειάζονταν είτε πρόσθετα μέτρα, είτε αναδιάρθρωση.
Ελλειμμα.
Οσα μέτρα προβλέπονταν και ελήφθησαν στο Μνημόνιο Συνεργασίας είχαν ως στόχο να επιτευχθεί έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014 (όπως υπογραμμίζεται και στην Εισηγητική Εκθεση του Πρώτου Μνημονίου: "Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του άρθρου Πρώτου είναι το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014").
Τώρα βλέπουμε ότι χωρίς τα πρόσθετα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, το έλλειμμα το 2014 θα φτάσει το 13,8%.
Θα μου πείτε, έγινε αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat. Ναι. Από 13,6% που το υπολογίζαμε, αναθεωρήθηκε στο 15,4% (όπως είχαμε αναφέρει εδώ). Αντίστοιχα, αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ.
Στην παρούσα περίπτωση, η απόκλιση είναι τεράστια. Εδώ υποτίθεται ότι λάβαμε όλα τα μέτρα προκειμένου να έχουμε το 2014 έλλειμμα 3% και τώρα λέμε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα θα έχουμε έλλειμμα 13,8%.
Πάμε, τώρα, να δούμε, την εξέλιξη των τόκων και του χρέους, με την εφαρμογή των προτεινόμενων, στο Μεσοπρόθεσμο, μέτρων:
Ακριβώς λόγω του νέου δανεισμού και της επικείμενης (και προβλεπόμενης στο Μεσοπρόθεσμο) μείωσης του ΑΕΠ, παρατηρούμε αύξηση των τόκων και αύξηση του ποσοστού τους επί του ΑΕΠ (ειδικά το 2011 και το 2012). Επίσης, με την εφαρμογή όλων των μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων -ακόμη κι αν όλα πάνε όπως προβλέπεται- το χρέος, το 2015, θα φτάσει το 139,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό μη διατηρήσιμης οικονομίας.
Και πάμε τώρα στα μέτρα:
Πάμε τώρα και στις αποκρατικοποίησεις-ιδιωτικοποιήσεις:
Δεν επιθυμώ, στην παρούσα στιγμή, να προβώ σε ανάλυση των αποκρατικοποιήσεων. Με το θέμα θα ασχοληθούμε εκτενέστατα σε επόμενο post.
Πάμε και στα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη των προϋπολογισμών 2011-2015:
Αυτά, βεβαίως, είναι όσα προβλέπονται. Το λέω αυτό, διότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στα προβλεπόμενα και τα πραγματοποιηθέντα, τόσο για το 2010, όσο και για το α' εξάμηνο του 2011, είναι μεγάλες.
Αλλωστε, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κάνουμε μακροσκελείς αναλύσεις προκειμένου να καταλάβουμε ότι οι εταιρίες θα εμφανίσουν (λογιστικές ή πραγματικές) ζημίες και όχι κέρδη. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να προβλέψουμε ότι θα αυξηθούν οι φοροδιαφεύγοντες και θα στείλουν τα χρήματα στο εξωτερικό (ούτως ώστε να αγοράσουν τα πάντα, όταν θα έχουν πέσει δραματικά, πλέον, στην Ελλάδα οι τιμές των περιουσιακών αγαθών). Ούτε χρειάζεται να είναι κάποιος προφήτης για να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται -με αύξηση της ανεργίας και μείωση του εισοδήματος- να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο (στον πίνακα Κοινωνικού Προϋπολογισμού).
Αυτά.
Θα τονίσω, με κίνδυνο να γίνω βαρετός, ότι θεωρώ απολύτως απαραίτητη την εις βάθος και λεπτομερέστατη ανάλυση του Μεσοπρόθεσμου (όλων των κειμένων που παρέθεσα στα links της προηγούμενης ανάρτησης) εκ μέρους σας.
Αναμένω σχόλια και παρατηρήσεις σας.
Το θέμα των συνεπειών της φορολογικής πολιτικής και των αποκρατικοποίησεων, καθώς και της αναμενόμενης (πέραν των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου) εξέλιξης του ελλειμματος και του χρέους, θα το δούμε αναλυτικότατα σε επόμενα posts.