Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εκτακτη συνεδρίαση Eurogroup

Οπως σημειώνει ο κ. Νίκος Μπέλλος στην "Ναυτεμπορική":

"Eurogroup: Δεδομένη η νέα στήριξη της Ελλάδας

Η νέα στήριξη της Ελλάδας θεωρείται επιβεβλημένη και δεδομένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ η μορφή που θα έχει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο τελικό σχέδιο θα εξαρτηθεί από την τελική στάση των οίκων αξιολόγησης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία της τελικής πρότασης για τη νέα στήριξη στην Ελλάδα, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του Γιούρογκρουπ, στις 20 Ιουνίου, και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (23 - 24 Ιουνίου).

Στο «τραπέζι» εξακολουθούν να βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι γερμανικής έμπνευσης και προβλέπει την ανταλλαγή όλων των ομολόγων που κατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας. Το δεύτερο είναι η λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία προβλέπει τη δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών, πως θα διατηρήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα για το επόμενα 2-3 χρόνια, ανανεώνοντας τα ομόλογα που λήγουν.

Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης θεωρεί τη γερμανική πρόταση ηθικά δίκαιη και πιο αποτελεσματική, γιατί περιλαμβάνει δέσμευση για το σύνολο των ομολόγων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η ΕΚΤ στην εν λόγω πρόταση, διότι πιστεύει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως εξαναγκασμός των επενδυτών και να χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» (χρεοκοπία της χώρας).

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε, σύμφωνα με την ΕΚΤ, να προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη, παρασύροντας και τους άλλους αδύναμους κρίκους (Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Ωστόσο, παρά την αντίδραση της ΕΚΤ, το Βερολίνο δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για μια πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου.

Διπλός γερμανικός στόχος

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης σε μια ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ομολόγων, έχει ένα διπλό στόχο. Αφενός μεν θα περιορίσει τη συνεισφορά της Γερμανίας στη νέα στήριξη και αφετέρου θα διατηρήσει την έκθεση των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος για τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο επιθυμεί, σε περίπτωση που το 2013 ή το 2014 κριθεί αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση με απομείωση του χρέους («κούρεμα»), να συμμετάσχουν σ' αυτήν πρωτίστως οι ιδιώτες που επωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα ψηλά ελληνικά επιτόκια, ώστε να μην κληθούν πάλι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να πληρώσουν αυτοί το τίμημα.

Ηδη, τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται μια μαζική αποχώρηση των ιδιωτών επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα, την οποία η Γερμανία επιδιώκει να «φρενάρει».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ντε Γιάνγκερ, ταυτιζόμενος με τη γερμανική θέση, τάχθηκε, χθες, υπέρ μιας σημαντικής επιμήκυνσης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα, το έθεσε και ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ολλανδία.

Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε με έμφαση ότι αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ , γιατί οι επιλογές αυτές, όπως είπε, θα οδηγούσαν σε ντόμινο, με νέα θύματα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Γίρκι Κατάνεν, που επίσης υποστηρίζει τη γερμανική πρόταση, έθεσε χθες θέμα παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα, που θα διασφαλίζει τη χώρα του πως θα πάρει πίσω τα χρήματα της πρόσθετης βοήθειας.

Υπέρ της γερμανικής πρότασης τάχθηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κέρδη στους τραπεζίτες και τις ζημιές στους φορολογούμενους, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί ώστε να μην εκληφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών ως χρεοκοπία.

Kατά της γερμανικής πρότασης τάχθηκε χθες ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ. Στη διάρκεια ακρόασής του στην Ευρωβουλή, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης αμφισβήτησε ότι η γερμανική πρόταση είναι εθελοντική για τους ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόταση περιέχει στοιχεία εξαναγκασμού.

Αποδέσμευση της 5ης δόσης 12 δισ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν την προσεχή Κυριακή για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα (12 δισ. ευρώ), και να παραπέμψουν για τις 11 Ιουλίου τη λήψη απόφασης σχετικά με τη νέα στήριξη προς τη χώρα μας.

Οπως τόνιζαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα για τη νέα στήριξη, τα οποία είναι δύσκολο να επιλυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (23-24 Ιουνίου).

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια συνολική συμφωνία, τότε οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης δίνοντας παράλληλα στο ΔΝΤ τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι στις 11 Ιουλίου θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η νέα στήριξη".