.....................................................................................
Το Σχέδιο Νόμου εδώ (.pdf)
Η Αιτιολογική Εκθεση εδώ (.pdf)
Το Ενημερωτικό Σημείωμα εδώ (.pdf)
.....................................................................................
Θεωρώ απολύτως απαραίτητo να προβείτε σε ανάλυση του Μεσοπρόθεσμου. Πρόκειται για το περίφημο Νέο Μνημόνιο. Θεωρώ απαραίτητη την ανάλυση, όχι μόνο διότι άπτεται του επικείμενου διαγωνισμού, αλλά διότι είναι υποχρέωση οιουδήποτε πολίτη αυτής της χώρας να έχει ιδίαν άποψη και να ξέρει τί συμβαίνει και τί πρόκειται να συμβεί.
Παρ' ότι, ως προείπα, θεωρώ απολύτως απαραίτητη την μελέτη του Νομοσχεδίου (και των συνοδών κειμένων), θα προβώ σε μερική ανάλυσή του.
Βήμα-βήμα και πίνακας-πίνακας: Ξεκινούμε από τον πρώτο πίνακα (Μακροοικονομικές Εξελίξεις - πρώτη σελίδα του Σχεδίου Νόμου):
(κάνετε click στον πίνακα για μεγέθυνση)
Ιδιωτική κατανάλωση:
Οπως παρατηρούμε, για το 2011 προβλέπεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,6 δις ευρώ στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές (από 172,7 δις σε 169,1 δις, δηλαδή μείωση 2,08%) και μείωση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης (σε σταθερές τιμές) κατά 4,8%.
Εαν ανατρέξουμε στην προχθεσινή (9/6/2011) ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας (εδώ), θα δούμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η ιδιωτική κατανάλωση (νοικοκυριά και MKIEN: Μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά) κατέγραψε μείωση του όγκου (σε σταθερές, δηλαδή, τιμές) κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 (μείωση κατά 2,76 δις σε τρέχουσες τιμές). Επίσης, θα δούμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση (σε σταθερές τιμές) του α' τριμήνου 2011 αυξήθηκε κατά περίπου 1,10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε κατά 0,5%).
Εάν κάνουμε μια απλή αναγωγή, θα δούμε ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου, τότε ο μέσος όρος μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (νοικοκυριά και ΜΚΙΕΝ) σε σταθερές τιμές για τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα θα πρέπει να είναι 3,8%. Ομως, για να ισούται το β' τρίμηνο του 2011 (το οποίο λήγει σε λίγες ημέρες) με τον μέσο όρο, τότε θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (σε σταθερές τιμές) κατά 51% σε σχέση με το α' τρίμηνο!!!
Πάμε στην επόμενη γραμμή.
Συνολικές επενδύσεις.
Εδώ γίνεται το έλα να δεις.
Σύμφωνα με την προχθεσινή ανακοίνωση της Ελ.Στατ. Αρχής (που παρέθεσα προηγουμένως), στον πίνακα 3, εάν κάνουμε τις προσθέσεις βλέπουμε ότι, βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων, σε τρέχουσες τιμές ,για το 2009 ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Κεφαλαίου ανερχόταν σε 40,158 δις ευρώ και για το 2010 σε 33,84 δις ευρώ, ήτοι μείωση κατά 15,7% (στα παραπάνω στοιχεία δεν υπολογίζουμε την μεταβολή αποθεμάτων, διότι μας ενδιαφέρει μόνο το σκέλος της επένδυσης). Σε σταθερές τιμές και με εποχικά διαμορφωμένα στοιχεία, ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Κεφαλαίου για το 2009 ανήλθε στα 34,05 δις ευρώ και για το 2010 στα 28,425 δις ευρώ (μείωση 16,5%).
Στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ για το 2010 ο όγκος των επενδύσεων εμφανίζει μείωση κατά 16,5% (ορθώς) με ύψος επενδύσεων 33,9 δις ευρώ (και πάλι ορθώς), οι επενδύσεις, όμως, του 2009 εμφανίζονται να είναι 32,2 δις ευρώ (σε τρέχουσες τιμές). Αρα, έχουμε διαφορά περίπου 8 δις ευρώ (40,158 αναφέρει η Στατιστική και 32,2 δις αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο). Προσοχή: αυτά αφορούν στο 2009. Αρα, έχει παρέλθει ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ύψος του Ακαθάριστου Σχηματισμού Κεφαλαίου, χωρίς στατιστικά λάθη. 8 δις ευρώ λάθος (έτσι , για να θυμόμαστε: 2 τρις 276 δις δραχμές). Το ότι ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου για το 2009 ξεπερνά τα 40 δις ευρώ καταγράφεται και στον συγκεντρωτικό πίνακα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (εδώ, αρχείο .xls, "ανοίγει" με Excel).
(Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι, για το 2009 ο υπολογισμός της επένδυσης έγινε με την αφαίρεση της μεταβολής αποθεμάτων -όμως, δεν γίνεται την μια χρονια να τα υπολογίζεις και την άλλη όχι-, ακόμη κι έτσι, το ύψος της επένδυσης για το 2009 ανήλθε στα 37,659 δις σε τρέχουσες τιμές. 5,5 δις ευρώ μείον).
Προκειμένου να βρούμε την άκρη, ας δούμε τα στοιχεία της Eurostat (εδώ). Σύμφωνα, λοιπόν, με την Eurostat, οι επενδύσεις για το 2009 ανήλθαν στα 40,159 δις ευρώ.
Αρα, αυτά τα 8 δις ευρώ όντως "μπήκαν" στην οικονομία και δεν υπολογίζονται. Καταλαβαίνετε ότι το ΑΕΠ εμφανίζεται μειωμένο κατά πολλαπλάσια ευρώ (θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω τον πολλαπλασιαστή επενδύσεων). Αρα, ελήφθησαν και λαμβάνονται μέτρα για εισροή κάποιων δις ευρώ που ήδη υπήρχαν. Αρα, "λεφτά υπάρχουν", αρκεί να υπολογίζονται.
Θα μου πείτε, πολλή σημασία έδωσα στο θέμα. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι θέμα τάξης. Δεν γίνεται να παραποιείς τα στοιχεία του 2009 και να τα εμφανίζεις μικρότερα για να φανεί ότι το 2010 τα πήγες καλύτερα. Δεν γίνεται να δίδεις λανθασμένα στοιχεία για το 2009 και να απαιτείς να σε πάρουν στα σοβαρά. Δεν γίνεται να κάνεις λάθος (ή να κάνεις λαθροχειρίες) για τα μεγέθη του 2009 και να θεωρείς ότι θα γίνεις πιστευτός για τις προβλέψεις του 2014 και του 2015. Δεν επιτρέπεται να κάνεις τέτοια λάθη στο πλέον σημαντικό κείμενο, το οποίο θα καθορίσει την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Επίσης, δεν γίνεται σήμερα, μετά από όλη αυτή την ξεφτίλα των greek statistics, που μας κόστισε τόσα δις, που μας κόστισε την αξιοπιστία μας, σήμερα, μετά από όλα αυτά, να ξανακάνεις δημιουργική λογιστική. Δεν γίνεται να παίζεις με τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη. Οπως δεν γίνεται να παίζεις με τα χρήματα των ανθρώπων που επένδυσαν σε νέο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και να παριστάνεις ότι δεν "μπήκαν" στην Οικονομία.
Επίσης: υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις, για το 2011, θα φτάσουν τα 31,5 δις ευρώ, με μείωση του όγκου τους κατά 7,1%. Οντως, τόση είναι η ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς. Εδώ, όμως, υπάρχει θέμα. Πρώτον, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξάνουν. Δεύτερον, τα επιτόκια της Ευρωζώνης έχουν ήδη αυξηθεί και αναμένεται περαιτέρω αύξηση εντός του 2011. Τρίτον, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε νέες επενδύσεις εν μέσω τέτοιου κλίματος ανασφάλειας, φορολογικής πολιτικής, μείωσης της κατανάλωσης και τρομοκράτησης. Τέταρτον, το ευρώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα ισοτομίας με το Δολάριο Η.Π.Α. Αρα, μάλλον θα πάμε για λιγότερες επενδύσεις. Μάλλον αυτά λαμβάνει υπόψη της η Eurostat (στο link που παρέθεσα) και προβλέπει ότι οι επενδύσεις της Ελλάδας για το 2011 θα ανέλθουν στα 28,3 δις ευρώ. Τεράστια απόκλιση από την πρόβλεψη των 31,5 δις του Μεσοπρόθεσμου. Τα ίδια ισχύουν και για τις προβλέψεις του 2012. Τεράστιες αποκλίσεις. Και εάν οι προβλέψεις της Eurostat αποδειχθούν ορθότερες των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών, τότε θα χρειασθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό που δημιουργούν οι αστοχίες. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, συνηγορούν στις επιφυλάξεις αυτές. Στο α' τρίμηνο του 2011, ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (σε σταθερές τιμές) εμφανίζει μείωση κατά 19,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 (και μείωση 21,5% σε τρέχουσες τιμές). Πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο που προβλέπει για το 2011 το Μεσοπρόθεσμο.
Πάμε παρακάτω:
Δημόσια Κατανάλωση.
Τα μεγέθη που παρουσιάζονται, έχουν μικρές αποκλίσεις από τα αντίστοιχα μεγέθη της Eurostat (εδώ) και της Ελ. Στατ. Αρχής, οι οποίες μπορούν να αιτιολογηθούν (στρογγυλοποιήσεις, εποχικές αναθεωρήσεις, κτλ). Προβλέπεται μείωση της Δημόσιας κατανάλωσης στα επόμενα έτη, αλλά με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια.
Παρακάτω:
Εξαγωγές.
Κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία. Προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών, τόσο σε ύψος (ευρώ) όσο και σε όγκο.
Εισαγωγές.
Κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία. Προβλέπεται μείωση του όγκου και του ύψους τους εως το 2012 και στην συνέχεια αύξησή τους.
Πάμε τώρα να κάνουμε την σούμα.
Γνωρίζουμε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ισούται με:
Κατανάλωση + Επένδυση + Κυβερνητικές Δαπάνες + Εξαγωγές - Εισαγωγές. Πρόκειται για την θεμελιώδη μακροοικονομική, εθνικολογιστική ταυτότητα.
Ωραία; Ωραία.
Πάμε τώρα να δούμε τα μεγέθη αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο:
20ο9 (σε δισ. ευρώ):
Ιδιωτική Κατανάλωση: | 172,6 |
Συνολικές Επενδύσεις: | 32,2 |
Δημόσια Κατανάλωση: | 49,7 |
Εξαγωγές: | 44,3 |
Εισαγωγές: | 69.5 |
ΑΕΠ: | 235,0 |
Ας πάμε να κάνουμε τις πράξεις για να βρούμε το ΑΕΠ του 2009:
172.6 + 32.2 +49.7 + 44.3 - 69.5 = 229,3
???????????
Βλέπουμε τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου για το ΑΕΠ του 2010:
2010 (σε δισ. ευρώ):
Ιδιωτική Κατανάλωση: | 172,7 |
Συνολικές Επενδύσεις: | 33,9 |
Δημόσια Κατανάλωση: | 41,9 |
Εξαγωγές: | 48,2 |
Εισαγωγές: | 67,7 |
ΑΕΠ: | 230,2 |
Πάμε να κάνουμε τις πράξεις:
172,7 + 33,9 + 41,9 + 48,2 - 67,7 = 229,00
?????????
Ας δούμε τα αντίστοιχα για το 2011:
2011 (σε δισ. ευρώ):
Ιδιωτική Κατανάλωση: | 169.1 |
Συνολικές Επενδύσεις: | 31.5 |
Δημόσια Κατανάλωση: | 37.7 |
Εξαγωγές: | 52.4 |
Εισαγωγές: | 67.1 |
ΑΕΠ: | 225.4 |
Κάνοντας τις πράξεις, βρίσκουμε ΑΕΠ 223,6.
????????
Ιδια εικόνα αναντιστοιχίας και για τα επόμενα έτη.
Είμαι βέβαιος ότι θα δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις. Το πιθανότερο είναι να ακούσουμε για εθνικολογιστικές προσαρμογές, ή για το ότι ορισμένα στοιχεία δεν αναφέρονται, π.χ. ότι στις συνολικές επενδύσεις δεν έχει γίνει υπολογισμός για τις μεταβολές αποθεμάτων (αλλά και πάλι δεν "βγαίνουν" οι αριθμοί), ή κάτι άλλο. Βεβαίως, επειδή αδυνατώ να πιστέψω ότι το Υπουργείο κάνει λάθος υπολογισμούς, θεωρώ ότι εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι, ότι κάνω κάπου λάθος.
Ας προσπεράσω τους υπολογισμούς του ΑΕΠ.
Πάμε παρακάτω. Επόμενος πίνακας.
Τιμές.
Προβλέπεται ότι το μέσο επίπεδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για το 2011 θα είναι 2,9% και τα επόμενα έτη θα σταθεροποιηθεί περί το 1%.
Επίσης, προβλέπεται ότι η (μέση) ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ θα είναι 1,40 και το πετρέλαιο θα φτάσει τα 112,8 (έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε εξαμηνιαία πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου έως δεκαδικού!!!!!!) δολάρια το βαρέλι για το 2011, στα 112 δολ. το 2012 και σταθεροποίηση στα 100 δολ. για τα επόμενα έτη.
Επόμενος πίνακας.
Αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η απασχόληση για το 2009 αποτελούσε το 42,2% του πληθυσμού και οι άνεργοι το 9% του εργατικού δυναμικού. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2010 είναι 41,2% και 11,5%.
Βεβαίως, εάν δούμε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (εδώ, αρχείο .xls, "ανοίγει" με Excel), αλλά και τα στοιχεία της Eurostat (εδώ), θα βρούμε ότι οι 471 χιλιάδες άνεργοι του 2009 αποτελούσαν το 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και οι 628 χιλιάδες 700 άνεργοι αποτελούσαν το 12,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αλλο, όμως, να λες 11,5% ανεργία και άλλο 12,5%. Σίγουρα κι εδώ κάποια εξήγηση θα υπάρχει, κάπου θα έχω κάνει λάθος, κάτι δεν θα έχω λάβει υπόψη μου, κάτι θα υπάρχει στους υπολογισμούς της εθνικολογιστικής βάσης.
Επίσης, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει για το 2011 766.800 ανέργους. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα που είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ), οι άνεργοι, το πρώτο τρίμηνο του 2011 έφτασαν τους 811.340 ανθρώπους. 44 χιλιάδες 540 περισσότεροι άνεργοι από τον προβλεπόμενο μέσο όρο του 2011. Και σε λίγες ημέρες τελειώνει το β' τρίμηνο του 2011.
(Θέλω να τονίσω, για πολλοστή φορά, ότι όλοι οι οικονομικοί αριθμοί επηρεάζουν -εν πολλοίς, καθορίζουν- την ζωή των ανθρώπων. Ομως, η ανεργία δεν είναι ένα νούμερο. Είναι άνθρωποι. Μηδέν κόμμα πέντε απόκλιση σε ένα ποσοστό μπορεί να φαίνεται τίποτα. Μην δεχθείς ότι έτσι είναι. Δεν είναι ένα "στατιστικά ανεκτό λάθος" οι άνθρωποι. Ενας άνθρωπος είναι ένας κόσμος. Ενας άνθρωπος έχει μάνα, πατέρα, σπίτι, αξιοπρέπεια, σχέση, φίλους, παιδιά, ικανότητες, ανθρώπους που τον χαιρετάν' στον δρόμο, αδέλφια, ανήψια που τους αγοράζει λαμπάδα το Πάσχα και που τα Χριστούγεννα ντύνεται Αγιοβασίλης. Χωρίς έναν άνθρωπο, ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Κι όταν παραπετάμε, για στατιστικούς λόγους, έναν άνθρωπο, τότε ένας κόσμος χάνεται).
Πάμε παρακάτω.
Τα μεγέθη της αμοιβής εξαρτημένης εργασίας και του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος είναι όπως ακριβώς καταγράφονται και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (συγκεντρωτικός πίνακας, εδώ, αρχείο .xls, "ανοίγει" με Excel). (clap hands)
Παρακάτω.
Νομισματικός Τομέας.
Ξεπερνώ το ότι στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ως βραχυπρόθεσμο επιτόκιο για το 2009 ήταν 1,2 (προφανώς, τοις εκατό) και 0.8% για το 2010. Εστιάζω στην απουσία πρόβλεψης για το τρέχων έτος και τα επόμενα έτη.
Το νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ. Δανειζόμαστε σε ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας δανείζει και δανείζεται σε ευρώ. Βάσει του Μνημονιου που υπογράψαμε, το επιτόκιο που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα στα δάνεια που λαμβάνει από την Τρόικα μέσα στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δις ευρώ είναι το Euribor (στην συμφωνία της πλέον πρόσφατης έκτακτης συνόδου κορυφής, καθορίστηκε ότι το επιτόκιο για την πρώτη τριετία θα είναι 3% πλέον euribor και για τα επόμενα έτη 4% πλέον euribor). Το euribor έχει ως βάση το επιτόκιο του ευρώ. Οταν αυξάνεται το επιτόκιο της ΕΚΤ, αυξάνει και το euribor. Κι όταν αυξάνει το euribor, τότε θα πληρώσουμε περισσότερα σε τοκοχρεωλύσια (με το θέμα έχουμε ασχοληθεί εδώ). Και το νέο δάνειο που θα λάβουμε (τα 100 τόσα δις - γι' αυτό δεν γίνεται το Μεσοπρόθεσμο;) θα έχει ως επιτόκιο αναφοράς το Euribor. Τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουμε είναι σε ευρώ. Τα επιτόκια στα Εντοκα Γραμμάτια Δημοσίου (ΕΓΕΔ) που εκδίδουμε και θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε, διαμορφώνονται από το ύψος επιτοκίων του ευρώ. Τα επιτόκια των ομολόγων που θα εκδώσουμε όταν "βγούμε στις αγορές" (αυτός δεν είναι ο Τσεχωφικός στόχος; "Στις αγορές!") θα διαμορφωθούν από το ύψος επιτοκίων του ευρώ. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι μια -έστω και μικρή- μεταβολή του επιτοκίου ευρώ, θα επιφέρει σημαντικότατη μεταβολή και στα τοκοχρεωλύσια. Επίσης, ξέρουμε ότι μια μεταβολή του ευρώ θα μεταβάλλει το ύψος της ιδιωτικής επένδυσης και της καταναλωτικής πίστης. Και εμείς, στο κείμενο που καθορίζει την πορεία της Ελλάδας για την επόμενη πενταετία, δεν κάνουμε πρόβλεψη. Ενώ προβλέπουμε την τιμή του πετρελαίου το 2015 (και μάλιστα, με ακρίβεια δεκαδικού για το 2011!!!), δεν προβαίνουμε σε πρόβλεψη των επιτοκίων του ευρώ. Οταν προβαίνουμε σε προβλέψεις, έχουμε και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου (π.χ., hedging). Οταν δεν ππροβλέπουμε, ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε τί θα μας κοστίσει ένα γεγονός, π.χ., δεν γνωρίζουμε πόσο θα μας κοστίσει μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,5% ή κατά 1%. Είναι σα να μην κάνουμε διαχείριση κινδύνου. Κι όλα αυτά, την στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιη η περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ εντός του 2011.
Πάμε παρακάτω.
Διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ 10ετούς ομολόγου Ελληνικού Δημοσίου και Γερμανικού Δημοσίου.
Καμμία πρόβλεψη για το 2011. Ούτε για το 2012. Ούτε για τα μεθεπόμενα έτη. Θα μου πεις, τί μας νοιάζει το spread; Αφού δεν είμαστε στις αγορές κι αφού μας καλύπτει το δάνειο της Τρόϊκας, σωστά; Λάθος. Τα ομόλογά μας διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά. Τα Ο.Ε.Δ. δίδονται ως εγγύηση στην Ε.Κ.Τ. από τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Η εκάστοτε τιμή των Ο.Ε.Δ. στην δευτερογενή, διαμορφώνει την απόδοσή τους. Και η εκάστοτε διαμορφούμενη απόδοση στην δευτερογενή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του επιτοκίου των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν (αυτός δεν είναι ο στόχος; Να ξαναβγούμε στις αγορές). Η απόδοση των Ο.Ε.Δ. (άρα και το spread) αποτελεί την εικόνα που έχουν οι αγορές για την Ελληνική οικονομία εν γένει. Δεν μας ενδιαφέρει να προβούμε σε πρόβλεψη; Η απόδοση των Ο.Ε.Δ. καθορίζει την τιμή των CDS. Ούτε αυτό μας ενδιαφέρει; Μήπως δεν έχουμε την δυνατότητα πρόβλεψης της εξέλιξης των απόδόσεων; Την έχουμε. Εχουμε, ως επιστήμη, τόσες μεθόδους πρόβλεψης και έχουμε, ως επιστήμονες και επαγγελματίες, την αρτιότητα και την κατάρτιση. Αρα, δεν πάσχουμε στο γνωστικό αντικείμενο. Αλλού πάσχουμε. Το προσπερνώ.
Πάμε παρακάτω.
Πιστωτική επέκταση.
Καμμία πρόβλεψη.
Συγγνώμη, η διαμόρφωση των πιστώσεων δεν είναι αυτή που καθορίζει -σε μεγάλο βαθμό- τί θα συμβεί στην οικονομία; Και αντίστροφα, οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το εκάστοτε ύψος των πιστώσεων; Εφ' όσον στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπουμε πώς θα εξελιχθούν οι επενδύσεις από το 2011 εως το 2015 (άρα, είναι εύκολο να ευρεθεί η μεταβολή των πιστώσεων στις ιδωτικές επιχειρήσεις), εφ' όσον προβλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η ιδιωτική κατανάλωση (άρα, είναι εύκολη η εύρεση της μεταβολής στην καταναλωτική πίστη), τότε γιατί δεν έχουμε πρόβλεψη της πιστωτικής επέκτασης;
Πώς γίνεται να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι τόσος, τόσες οι επενδύσεις, τόση η κατανάλωση, κ.ο.κ., εάν δεν προβλέπουμε την μεταβολή της ποσότητας του χρήματος και την μεταβολή των πιστώσεων; Πώς γίνεται να κάνουμε πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, την ανεργία, το ΑΕΠ, όταν δεν έχουμε πρόβλεψη για το Μ3,Μ4; (Σημειώστε ότι στον πίνακα Μακροοικονομικών Εξελίξεων του Μεσοπρόθεσμου δεν περιλαμβάνεται καν το αντίστοιχο μέγεθος της νομισματικής επέκτασης). Και πώς γίνεται να μην έχουμε πρόβλεψη (εφαρμογή οικονομετρίας...) της πιστωτικής και νομισματικής επέκτασης, την στιγμή που έχουμε προβλέψει την μεταβολή της κατανάλωσης, της επένδυσης και όλων των συμπαρομαρτούντων;
Γίνεται να έχουμε πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών χωρίς να έχουμε πρόβλεψη νομισματικών μεγεθών; Βεβαίως και γίνεται.
Το αφήνουμε κι αυτό. Πάμε παρακάτω.
Εξωτερικός τομέας.
Καμμία πρόβλεψη για την εξέλιξη του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. Καμμία πρόβλεψη για την διεθνή καθαρή επενδυτική σχέση. Οι προβλέψεις παρατίθενται σε άλλους πίνακες, στις επόμενες σελίδες του Σχεδίου Νόμου.
(Για την Ιστορία, παραθέτω (αρχεία .xls), τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Για το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος εδώ. Για την Διεθνή Καθαρή Επενδυτική Θέση εδώ. Για την συνολική εικόνα του χρέους τον Μάρτιο του 2011, εδώ).
Οι προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέους παρατίθενται σε άλλους πίνακες, στις επόμενες σελίδες του Σχεδίου Νόμου.
Ισως επειδή ντρεπόμαστε να το αναφέρουμε από την πρώτη σελίδα.
Ο Ντίκενς, όμως, έλεγε ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τα δάκρυά μας.
......................................................................................................
Υ.Γ.: Ολες οι παραπάνω σημειώσεις αφορούν στην πρώτη σελίδα (πρώτος πίνακας) του Σχεδίου Νόμου - Κεφάλαιο Α', πίνακας Ι, "Μακροοικονομικές Εξελίξεις". Εχουμε και συνέχεια .