"«Το ευρώ θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα»
Η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γκέοργκ Νίσλαϊν, στέλεχος του συντηρητικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να πιέσει για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα θα εξυπηρετείτο καλύτερα με τη δραχμή και το ευρώ θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα», ανέφερε ο Νίσλαϊν και ζήτησε να υπάρξει μια «ειλικρινής δημόσια συζήτηση» για την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, επέκρινε την έκθεση της τρόικας για την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν άξιζε το χαρτί που γράφτηκε».
«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει από μόνη της - δεν θα τους πετάξουμε εμείς έξω. Όμως το χάσμα της παραγωγικότητας είναι τόσο μεγάλο που η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να σταθεί στα πόδια της χωρίς να υποτιμήσει το νόμισμά της», πρόσθεσε ο γερμανός πολιτικός.
Επισήμανε, δε, ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτάσεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. «Χρειαζόμαστε μια διαδικασία χρεοκοπίας για τις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος. Πέρυσι, είχαν υποσχεθεί ότι αναμφίβολα θα υπάρξει, αλλά έκτοτε δεν ακούσαμε τίποτα σχετικό», είπε".
Στον αντίποδα, οι δηλώσεις του κ. Ρίχαρντ φον Βαϊτσζέκερ (Richard von Weizsäcker), πρώην προέδρου της Γερμανίας. Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Ρίχαρντ φον Βαϊτσζέκερ: «Από πού αντλούμε το δικαίωμα να χλευάζουμε τους 'Ελληνες;»
Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας καλεί τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η ελληνική κρίση είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης
Η εφημερίδα Bild φιλοξενεί σήμερα άρθρο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Richard von Weizsäcker, στο οποίο ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καλεί τους Γερμανούς να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης και ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και για τη δική τους ευημερία.
«Κάποιοι στη Γερμανία χλεύασαν την Ελλάδα για αυτή την εξέλιξη. Όμως, από πού αντλούμε αυτό το δικαίωμα; Είμαστε εμείς σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση καλύτερα από τους Έλληνες;», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας και σημειώνει ότι πολλοί σήμερα κάνουν λόγο για εύκολες λύσεις, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη.
«Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να αποχωριστούν από την Ελλάδα. Εάν η Κοινότητα δείξει αδυναμία, θα αποσυντεθεί από τους κερδοσκόπους. Πολλές χώρες παραπαίουν. …Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το αγνοήσουμε; Η ευημερία μας εξαρτάται από την Ευρώπη. Εδώ πουλάμε εμείς τα 2/3 των εξαγωγών μας. Όποιος θέτει τον εαυτό του πάνω από τους Έλληνες, γελάει με τον δικό του κίνδυνο».
Και ο Richard von Weizsäcker καταλήγει:
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν. Η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία μόλις πριν από λίγο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης το έχει κατανοήσει. Το άλλο κόμμα κρατάει ακόμα τα μάτια του κλειστά.
Επίσης, πρόσφατα διαβάσαμε τις προτάσεις του Δημάρχου του Λονδίνου να μην δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον βοήθεια και να αποβληθεί η Ελλάδα από το ευρώ.
Σχετικό με το θέμα είναι το άρθρο του κ. Ούκγο Ντίξον (Hugo Dixon) στο Reuters:
" Η Βρετανία δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας» για την Ελλάδα
Η Βρετανία δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας» της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Κάποιοι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, λατρεύουν την ιδέα να αποβληθεί το «μπλεγμένο» κράτος του Νότου από την ευρωζώνη. Καλά θα κάνουν, όμως, να προσέχουν τι εύχονται. Μια χρεοκοπία με αλυσιδωτές αντιδράσεις, η οποία θα οδηγούσε σε διάλυση της ευρωζώνης, θα αποτελούσε σοβαρή απειλή και για τις βρετανικές τράπεζες με αποτέλεσμα την κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας - τον μεγαλύτερο, δηλαδή, εμπορικό εταίρο της Βρετανίας.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ευρωσκεπτικιστές βλέπουν με χαιρεκακία τα βάσανα που περνά η ευρωζώνη. Οι ίδιοι προειδοποιούσαν ότι η νομισματική ένωση θα έχει ολέθριο τέλος. Αν και αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμη, είναι γεγονός ότι το όλο εγχείρημα ήταν πρόωρο και ότι, ειδικά η Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος τότε που έγινε.
Το να προσπαθήσουμε, όμως, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω θα μας δημιουργούσε πολλά προβλήματα - ιδίως στην παρούσα φάση. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης χωρίς να καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα. Οι απλοί πολίτες θα σπεύσουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους για να προλάβουν την επιστροφή στη δραχμή. Κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε μόνο σε επιδείνωση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία, αλλά θα είχε και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί διατυμπανίζουν ότι η Ελλάδα αναλογεί σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στο 2,4% του ΑΕΠ της. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους είναι πόσο ραγδαία θα εξαπλωθεί η κρίση μετά από μια χαοτική χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμη επαρκή μέτρα προστασίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για τη Βρετανία, ένας πιθανός τρόπος μετάδοσης της κρίσης θα ήταν μέσω του τραπεζικού συστήματος. Εάν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, λογικά θα καταλάβει πανικός και τις τράπεζες της Ιρλανδίας. Και εάν αυτό παρασύρει ακόμη βαθύτερα στο τέλμα την ιρλανδική οικονομία, οι βρετανικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέα κρίση, καθώς η συνολική τους έκθεση στην Ιρλανδία αγγίζει τα 135 δισ. δολάρια. Η RBS, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν νέες ενέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Η Βρετανία θα έπρεπε να χαίρεται που η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας έναν από τους σκοπέλους που πρέπει να παρακάμψει για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης προκειμένου να αποτρέψει την άμεση χρεοκοπία της. Ίσως έρθει κάποια στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορέσει να κόψει με ασφάλεια τις γέφυρες με την Ελλάδα. Όχι, όμως, τώρα".
Στο θέμα αυτό, θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, σημειώστε το "όχι, όμως, τώρα" στην κατακλείδα του άρθρου.