"Στα 31,2 δισ. το ύψος του Μεσοπρόθεσμου
Στα 31,2 δισ. φτάνουν τα μέτρα που υπόσχεται προς την τρόικα, αλλά και προς τους εταίρους, για την περίοδο 2011 - 2015, το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, «επιμένει» ότι το σύνολο των παρεμβάσεων δεν ξεπερνά τα 28,3 δισ. ευρώ.
Η «μαγική εικόνα» των μέτρων οφείλεται στα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, με τα οποία συντάχθηκε το Μεσοπρόθεσμο. Στο σύνολο του κειμένου αναφέρεται ως χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων η περίοδος 2011 - 2015. Για κάποιο περίεργο λόγο, όμως, στις σελίδες του Μεσοπρόθεσμου ομολογείται ότι στις παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα ύψους 2,89 δισ. ευρώ που θα ληφθούν το τελευταίο έτος του προγράμματος.
Στα «ψιλά γράμματα» του κειμένου περιγράφεται ως σύνολο παρεμβάσεων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2015, τα 36,18 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,9 δισ. αφορούν μόνο το 2015. Από το ποσό αυτό αφαιρούνται 6,2 δισ. ευρώ από την εξοικονόμηση τόκων που αναμένεται από τη μείωση του χρέους, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, και τη δημιουργία πλεονασμάτων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Το ποσό που προκύπτει φτάνει περίπου τα 30 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και το αποθεματικό μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που υπάρχει στο πρόγραμμα για πιθανή κάλυψη αποκλίσεων σε συγκεκριμένα μέτρα, με αποτέλεσμα ο «λογαριασμός» να φτάνει αισίως τα 31,2 δισ. ευρώ.
Από τα μέτρα αυτά της «μαγικής εικόνας» του Μεσοπρόθεσμου, ποσοστό περίπου μεγαλύτερο από το 40%, δηλαδή 13,3 δισ., θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσα σε 18 μήνες, δηλαδή από τώρα μέχρι και το τέλος του 2012, ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο «ομαλό» στην υλοποίησή του τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το περίφημο θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η υπέρβαση του ποσού των εσόδων σε σχέση με το απόλυτο ποσό των δαπανών που αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, θα ξεκινήσει από το 2014.
Ανεβαίνει το χρέος
Στο μεταξύ, το ύψος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με δεδομένα την υλοποίηση στο ακέραιο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και τη σταδιακή απόδοση των πρόσθετων μέτρων ύψους 31,2 δισ., από το 155,5% που θα φτάσει φέτος, θα αυξηθεί στο 159,8% το 2012, για να μειωθεί στο 157,7% το 2013 και στο 150,1% το 2014 και στο 139,5% το 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη μείωση του χρέους για το τελευταίο έτος του προγράμματος θα είναι αποτέλεσμα αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 15 δισ. ευρώ και προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στο 6,7% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα ξεκινήσει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, την επίσημη διαπραγμάτευση για τη «λύση - πακέτο».
Στα 94,6 δισ. ευρώ οι τόκοι στην πενταετία
Σε απολύτως αριθμητικούς όρους, ακόμη και αν οι εταίροι συναινέσουν απολύτως σε ένα νέο ακόμη τεράστιο δάνειο, ύψους περίπου 100 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των τόκων θα πρέπει το Δημόσιο να το πληρώσει έως το 2015.
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, οι συνολικές πληρωμές τόκων μαζί με τις παρεμβάσεις και τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν για την πενταετία τα 94,6 δισ., δηλαδή περίπου το διπλάσιο από την κινητή και ακίνητη περιουσία που θα εκποιηθεί.
Από την άλλη μεριά, μόνο με το πρόγραμμα των 31,2 δισ. το ποσό των τόκων που θα πρέπει να πληρώσουμε θα είναι 97,8 δισ. ευρώ".