"Τουρκία και Ισραήλ ξορκίζουν τους κερδοσκόπους
ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ
ΔΥΟ ακόμη κράτη, η Τουρκία και το Ισραήλ, έλαβαν τις τελευταίες ημέρες μέτρα κατά της λεγόμενης ανατιμητικής κερδοσκοπίας. Επιχειρούν, δηλαδή, όπως κάνει εδώ και δύο χρόνια η Βραζιλία, να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές από το να αγοράζουν τα ομόλογά τους.
Φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε ισχυροποίηση των νομισμάτων, κάτι που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και θα ενισχύσει τις τάσεις «φούσκας» στο χρηματιστήριο και την αγορά ακινήτων τους.
Τα επιτόκια
Η Τουρκία, σε αντίθεση μάλιστα με τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, που αυξάνουν τα επιτόκιά τους φοβούμενες τον πληθωρισμό, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της από το 6,5% στο 6,25%, προκειμένου να πριμοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα προέβη σε αύξηση των απαιτούμενων διαθεσίμων για τους λογαριασμούς σε τουρκική λίρα ενός μηνός κατά 2%, στο 10%. Αύξησε δηλαδή το κατώτατο όριο αποθεματικών που πρέπει να έχει μια εμπορική τράπεζα έναντι των καταθέσεων του πελάτη της. Για τους τρίμηνους λογαριασμούς τα απαιτούμενα διαθέσιμα αυξήθηκαν επίσης από 7% σε 9%, ενώ για τις καταθέσεις από ένα εξάμηνο έως ένα έτος τα απαιτούμενα διαθέσιμα παρέμειναν σταθερά στο 7% και 6% αντίστοιχα.
Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν και στο να περιοριστεί η χορήγηση δανείων (πιστωτική επέκταση). Τα δάνεια που έχουν δώσει οι εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 34% το 2010, με αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος.
Μέτρα για την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών εισροών κεφαλαίου ανακοίνωσε πρόσφατα και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ανέβασε σε 10% το όριο των απαιτούμενων διαθεσίμων για συναλλαγές σε swaps και στην προθεσμιακή αγορά οι οποίες γίνονται από μη κατοίκους της χώρας.
Ισραηλινοί και ξένοι πολίτες πρέπει επίσης να δηλώνουν τις συναλλαγές τους σε swaps και στην προθεσμιακή αγορά για ποσά άνω των 10 εκατ. δολαρίων την ημέρα.
Οι ξένοι
Επίσης, οι ξένοι υπήκοοι που πραγματοποιούν συναλλαγές σε ισραηλινούς βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (γνωστούς ως makam) ή σε κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 10 εκατ. σέκελ σε μία ημέρα πρέπει να δηλώνουν τη συναλλαγή και την κατάσταση του χαρτοφυλακίου τους που διαθέτει τέτοιου είδους ενεργητικό.
Τον Δεκέμβριο μόνο οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν συναλλαγές swaps αξίας 76 δισ. δολαρίων σε σχέση με 19 δισ. δολάρια που έκαναν ισραηλινοί υπήκοοι και 59 δισ. δολάρια του Νοεμβρίου. Το ισραηλινό νόμισμα, το σέκελ, έχει φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια έναντι του δολαρίου, στα 3,5 σέκελ ανά δολάριο, με την τράπεζα του Ισραήλ να παρεμβαίνει πολλές φορές, αγοράζοντας 2,3 δισ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα στα 70,9 δισ. δολάρια.
Πέρα από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του «ισχυρού» σέκελ στις εξαγωγές, στο Ισραήλ εγκυμονείται ο κίνδυνος της φούσκας των ακινήτων".