" Απομακρύνεται ο εφιάλτης του «κουρέματος»
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την ταχύτερη ομαλοποίηση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην εγχώρια οικονομία εκφράζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα χρέους.
Οπως σημειώνουν, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της Eυρωζώνης έχουν λάβει την πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρέους που ταλανίζει τη συνοχή της Ε.Ε., με την ανάπτυξη δράσεων που θα απαντούν αποτελεσματικά στις ανησυχίες των αγορών. H ενίσχυση του ευρώ αλλά και η σημαντική αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την ισχυρή άνοδο των τιμών των μετοχών, αντανακλά την πεποίθηση ότι τουλάχιστον τα χειρότερα -που εν πολλοίς ισοδυναμούν με την οικονομική καταστροφή της χώρας- απομακρύνονται από τον ορίζοντα. Το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τις τράπεζες αποτελεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» (haircut) των ελληνικών ομολόγων λόγω της πολύ μεγάλης έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος. Μια τέτοια βίαιη κίνηση θα εξανέμιζε την κεφαλαιακή βάση των περισσότερων τραπεζών, οδηγώντας πολλές από αυτές στην ύστατη λύση της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η προσφυγή στο ταμείο για τις περισσότερες τράπεζες θα αποτελούσε κίνηση χωρίς επιστροφή, οδηγώντας εντέλει στον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος και μάλιστα για «ένα κομμάτι ψωμί».
Η εφιαλτική αυτή προοπτική απομακρύνεται -κατά τα φαινόμενα- οριστικά από τον ορίζοντα, καθώς η Ε.Ε., υπό την οικονομική ηγεμονία της Γερμανίας, φαίνεται αποφασισμένη να δώσει μια ενιαία λύση. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, η λύση δεν σημαίνει ότι η περιπέτεια τελείωσε και ότι θα επιστρέψουμε στην εποχή της αμέριμνης, δανειακής, ανάπτυξης. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να δούμε την εξειδίκευση του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται στο τέλος Μαρτίου. Μόνο τότε θα αποσαφηνιστεί η κατάσταση και θα αποκατασταθεί η ορατότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εν αναμονή της λύσης, στο πλαίσιο του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, να εφησυχάσουμε», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών. Αντίθετα, σημειώνουν, θα απαιτηθεί εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Οπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα διασφαλίσει τη συνοχή της Ευρωζώνης, ωστόσο θα επιβάλει εξαιρετική πειθαρχία και προσαρμογή στα πιο ατίθασα μέλη της Ενωσης. Σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατα βήματα -που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητα- για την εξυγίανση του Δημοσίου, ωστόσο είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να κινηθεί δυναμικότερα και στο σκέλος της ανάπτυξης. Υπογραμμίζουν ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει ούτε μία αποκρατικοποίηση, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και δεν έχει γίνει καμία επένδυση. Βέβαια με το φάσμα της χρεοκοπίας να πλανάται πάνω από τη χώρα, η υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ωστόσο η αναμενόμενη ευρωπαϊκή λύση, αν συνδυαστεί με την εντατικοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ομαλοποίηση των συνθηκών επιτρέποντας τη σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στις αγορές χρήματος. Η μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ και η ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν άμεση επίδραση στην οικονομία αμβλύνοντας την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης".