" Ο πληθωρισμός της Κίνας μειώνει το έλλειμμα σε ΗΠΑ
Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνει την πανίσχυρη εξαγωγική μηχανή της Κίνας, καθώς οι αγοραστές από δυτικές πολυεθνικές αντιδρούν στις αυξημένες τιμές και περιορίζουν τις παραγγελίες τους. Αυξήσεις 20%-50% σε προϊόντα όπως τα δερμάτινα παπούτσια και τα μπλουζάκια πόλο στέλνουν τους Δυτικούς σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών. Αλλά από το Βιετνάμ ώς την Ινδία, ελάχιστες αναπτυσσόμενες χώρες με φθηνά εργατικά χέρια φθάνουν την Κίνα σε μεταποιητική ικανότητα. Και καμιά τους δεν προσφέρει καταφύγιο από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών διεθνώς.
Ηδη, η επιβράδυνση των αμερικανικών παραγγελιών έχει αναγκάσει κάποιες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να ακυρώσουν το ένα τέταρτο των δρομολογίων τους, την άνοιξη, από το Χονγκ Κονγκ και άλλα κινεζικά λιμάνια προς τις ΗΠΑ. Αν συνεχισθεί, η τάση θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι εντάσεις, καθώς θα αρχίσει να περιορίζεται το τεράστιο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.
Από ένα φάσμα βιομηχανιών, εταιρείες μεταποίησης και διανομής θεωρούν ότι πιθανό αποτέλεσμα της επιβράδυνσης των εξαγωγών είναι η αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές τους ερχόμενους μήνες, και πιθανόν για λίγο ελλείψεις κάποιων προϊόντων. Η Κίνα εξάγει στις ΗΠΑ αγαθά αξίας άνω των 4 δολαρίων για κάθε 1 δολάριο που εισάγει από αυτές, δημιουργώντας ένα εμπορικό πλεόνασμα περίπου 275 δισ. δολαρίων. Οι αυξημένες τιμές θα εμφανισθούν κυρίως σε προϊόντα όπως τα φθηνά είδη ρουχισμού, όπου τα εργατικά χέρια και οι πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής, και όχι τόσο στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά όπως τα iPad, όπου η κινεζική συναρμολόγηση είναι μόλις ένα μικρό μέρος του κόστους.
Βέβαια, η επιβράδυνση στον όγκο των εισαγωγών ίσως αποδειχθεί προσωρινή αν οι Αμερικανοί καταναλωτές αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές και οι δυτικές επιχειρήσεις καταλήξουν να ανανεώσουν συμβόλαια σε πολύ υψηλότερο κόστος. Στο μεταξύ, αν η μέση τιμή του κάθε εισαγόμενου προϊόντος αυξηθεί ταχύτερα απ’ όσο μειώνεται ο όγκος των εξαγωγών, το πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται προσωρινά".
Οποια και να είναι η τελική επίδραση στο εμπόριο, ο κινεζικός πληθωρισμός ίσως μειώσει τις πιέσεις της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο για το νόμισμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα αφήνει τελευταίως να εννοηθεί ότι το πρόβλημα του γουάν θα επιλυθεί σταδιακά μόνο του, αν οι κινεζικές τιμές αυξηθούν τόσο πολύ ώστε τα αμερικανικά αγαθά να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Ο κινεζικός πληθωρισμός ανέρχεται στο 5% σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, οι οποίοι όμως κρίνονται από οικονομολόγους «απαρχαιωμένοι». Ο πραγματικός δείκτης, σύμφωνα με τους τελευταίους, μπορεί να είναι και διπλάσιος.