Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τί έχουν τα έρμα...

Οπωε διαβάζουμε στην ανάλυση της Markit για την Ελληνική μεταποίηση:

" PMI: Υποχώρηση της ελληνικής μεταποίησης τον Ιανουάριο

Στις 42,8 μονάδες υποχώρησε ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για την Ελλάδα τον Ιανουάριο από τις 43,1 μονάδες του Δεκεμβρίου καταγράφοντας χαμηλό επτά μηνών, καθώς η συρρίκνωση της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων προμηθειών επιταχύνθηκε.

Η απόδοση των νέων παραγγελιών, παρότι και η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας. Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν καταγράφοντας υψηλό τριάντα μηνών και ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις χρεώσεις των μεταποιητικών προϊόντων.

Επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε δεκαεπτά μήνες, οι εισερχόμενες νέες εργασίες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Παρότι ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε ελαφρώς σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, παρέμεινε ωστόσο ταχύς. Η βραδύτερη μείωση του συνόλου των νέων εργασιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της εξασθενημένης μείωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Μέλη του πάνελ ανέφεραν τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τη χαμηλή ζήτηση της αγοράς και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων των πελατών τους ως τους κύριους παράγοντες περιορισμού των νέων παραγγελιών.

Με τα επίπεδα φόρτου εργασίας να εξακολουθούν να μειώνονται, τον Ιανουάριο οι Έλληνες κατασκευαστές χρησιμοποίησαν τους διαθέσιμους πόρους τους για τη διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών με σημαντικό ρυθμό. Δυστυχώς, η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την ταχύτερη υποχώρηση της παραγωγής. Τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν με απότομο ρυθμό τον Ιανουάριο.

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν το προσωπικό, τις αγορές και τα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, με σκοπό να διαχειριστούν το κόστος εν μέσω δυσμενών επιχειρησιακών συνθηκών. Μέσω απολύσεων και κατανομής, οι εταιρείες μείωσαν τους εργαζομένους τους με σημαντικό ρυθμό. Εν τω μεταξύ, η αγοραστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με έντονο ρυθμό, έχοντας ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών. Τα επίπεδα των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν επίσης με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Καθώς η ζήτηση για πρώτες ύλες και ημι-κατεργασμένα προϊόντα μειώθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, η απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών στα εργοστάσια του μεταποιητικού τομέα μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης ήταν σχεδόν μηδαμινός.

Το κόστος εισροών αυξήθηκε απότομα το Δεκέμβριο, και με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριάντα μηνών. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την αύξηση του κόστους εισροών με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, παράλληλα με την αύξηση του ΦΠΑ.

Η άνοδος του κόστους εισροών οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές στην αναστολή της μείωσης των χρεώσεών τους για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2008, παρά τις συνθήκες ασθενούς ζήτησης στην αγορά. Οι χρεώσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου".



Αυτά στην Ελλάδα. Στον υπόλοιπο κόσμο, όπως διαβάζουμε σε Reuters και Bloomberg:


" Εκτίναξη της μεταποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Reuters, Bloomberg

Θετική είναι η εικόνα από την ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης στην Ευρώπη, ο οποίος ενισχύθηκε ταχύτερα από τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο. Οι ρυθμοί που ανέπτυξε ήταν οι πιο γρήγοροι των τελευταίων εννέα μηνών, χάρη στην παραγωγή της Γερμανίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίστοιχα, η μεταποίηση αναπτύχθηκε με τάχιστους ρυθμούς, οι οποίοι ήταν και οι υψηλότεροι της τελευταίας επταετίας, με τις νέες παραγγελίες να εκτινάσσονται. Aντιθέτως, στην Κίνα η επιβολή μέτρων για την αποτροπή της υπερθέρμανσης άρχισε να έχει αντίκτυπο με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην αύξηση της μεταποίησης. Ωστόσο, οι παραγγελίες των εργοστασίων της εξακολουθούν να επεκτείνονται.

Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης του Ιδρύματος Markit Economics δείχνει άνοδο του δείκτη στις 57,3 μονάδες τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με 57,1 τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2010 και υπερβαίνει την αρχική εκτίμηση των 56,9 μονάδων. Στη Γερμανία, ο κλάδος μεταποίησης παρουσίασε μικρότερη επιβράδυνση από την αναμενόμενη στις 60,5 μονάδες συγκριτικά με τις 60,7 του Δεκεμβρίου και τις 60,2 μονάδες των προβλέψεων. Εξαίρεση από τη θετική εικόνα αποτελεί η Ελλάδα, ενώ η αύξηση της μεταποίησης στη Βρετανία αποδείχθηκε η πιο γρήγορη από το 1992. Πάντως, το κόστος πρώτων υλών για τις εταιρείες της Ευρώπης έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ και σύμφωνα με το ιδιωτικό ίδρυμα Institute for Supply Managers, ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα της μεταποίησης τον Ιανουάριο ανήλθε στις 60,8 μονάδες εν συγκρίσει με 58,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης ακολουθεί ανοδική πορεία τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες αδιαλείπτως, ενώ η επίδοση του Ιανουαρίου ήταν και η υψηλότερη από τον Μάιο του 2004. Σε επίπεδα ναδίρ είχε υποχωρήσει η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2008, στις 33,3 μονάδες. Eυνοϊκά για τον κλάδο λειτουργεί η τόνωση των πωλήσεων αμερικανικών προϊόντων στις αγορές.

Στην Κίνα ο δείκτης του κλάδου καταγράφει επιβράδυνση στις 52,9 μονάδες, όταν οι αναλυτές του Bloomberg είχαν προβλέψει 53,5 μονάδες, και τον Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί στις 53,9 μονάδες. Η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες οδηγεί σε αύξηση τιμών και στα προϊόντα. Η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεση αύξηση επιτοκίων μετά τις διακοπές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, οι οποίες λήγουν στις 8 Φεβρουαρίου. Oι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα μέτρα συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων. Τον Ιανουάριο οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 1%, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα εξαμήνου.

Τέλος, στην Ινδία η μεταποίηση επεκτάθηκε στις 56,8 μονάδες τον Ιανουάριο, εν συγκρίσει με τις 56,7 μονάδες του Δεκεμβρίου".