"Χρέος ιδιωτικού τομέα
Η Ελλάδα μπορεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, όμως ο ιδιωτικός τομέας της έχει το χαμηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, τα δάνεια στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις έφτασαν στο απόγειό τους το περασμένο καλοκαίρι, αγγίζοντας το 115% του ΑΕΠ.
Στην Ισπανία, η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα κορυφώθηκε στο 228% του ΑΕΠ τον Ιούνιο του 2010. Στην Πορτογαλία, η κορύφωση παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 και ανήλθε στο 235% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιρλανδία είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2009 ακουμπώντας το 329% του ΑΕΠ.
Από μια απλή σύγκριση προκύπτει ότι η απομόχλευση (μείωση του δανεισμού) του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιφέρειας αν ακολουθήσει την ίδια πτωτική τροχιά με εκείνη παλαιότερων κρίσεων. Για τι ποσό μιλάμε; Κάπου 83 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας έναντι 125 δισ. στην Πορτογαλία, 163 δισ. στην Ιρλανδία και 750 δισ. ευρώ στην Ισπανία.
Ολα αυτά είναι προφανώς ασκήσεις επί χάρτου. Ομως, δείχνουν ότι η μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί λιγότερο επίπονη σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες. Δείχνουν επίσης σε πόσο καλύτερη κατάσταση θα ήταν η Ελλάδα αν είχε μπει κάποια τάξη στα δημόσια οικονομικά εγκαίρως και δεν είχε αυτοδυσφημιστεί η χώρα διεθνώς".
"Ελλάδα και Αίγυπτος
Στο χαμηλότερο σημείο από την 28η Οκτωβρίου βρέθηκε χθες το ασφάλιστρο που πληρώνουν όσοι θέλουν να ασφαλιστούν έναντι μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών της Ελλάδας. Οσοι ήθελαν να αγοράσουν πιστωτικό παράγωγο (CDS) έπρεπε να πληρώσουν 777 χιλ. ευρώ για ένα χρόνο ώστε να πάρουν 10 εκατ. ευρώ αν η χώρα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Το ποσό που θα έπρεπε να διαθέσουν όσοι ήθελαν να αγοράσουν τα αντίστοιχα παράγωγα στο αιγυπτιακό χρέος ήταν 353 χιλ. ευρώ. Το χαμηλό δημόσιο χρέος της Αιγύπτου εξηγεί τη διαφορά".
Θεωρώ ότι δεν εξηγείται η διαφορά μόνο από την διαφορά του δημόσιου χρέους ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Ειδικά, μάλιστα, όταν έχουμε τόσο μικρή διαφορά στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Οπως διαβάζουμε:
"Αίγυπτος: Υποβάθμιση και από Fitch
Μετά τους οίκους αξιολόγησης Moody's και Standard and Poor's, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου από BΒ+ σε BB, μετά τη «σημαντική ενίσχυση» του κύματος διαμαρτυρίας στη χώρα.
Ο βαθμός αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους της Αιγύπτου έχει τεθεί υπό αρνητική επιτήρηση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμιστεί εκ νέου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
"Αυτή η υποβάθμιση αντανακλά τη σημαντική ενίσχυση της εξέγερσης, την ώρα που ξεκινά αυτό που μοιάζει να είναι μία ρευστή πολιτική μετάβαση προς μία νέα κυβέρνηση, αλλά και τις αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Φοξ στέλεχος του οίκου Fitch σε ανακοίνωσή του".