Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η αναποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης και το τέλος του Διαφωτισμού

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Barclays Capital: Εθισμένοι στα «τοξικά» οι θεσμικοί

Η ανάκτηση πειστικότερων ρυθμών ανάπτυξης από την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα από τις χώρες της Δύσης σε συνδυασμό με την απουσία κάποιας διακρατικής πρωτοβουλίας ελέγχου των «υπερβολών» στις διεθνείς αγορές, ωθεί την διεθνή επενδυτική κοινότητα να αρχίσει και πάλι το παιχνίδι με τη φωτιά. Οπως δείχνει έρευνα της Barclays Capital, τον Ιανουάριο κατεγράφη άλμα των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν σε επενδυτικά προϊόντα τα οποία συνδέονται με την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και χαμηλής εξασφάλισης. Με τα επενδυτικά δηλαδή προϊόντα που η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «τοξικά».

Εκτενές ρεπορτάζ του Bloomberg αναλύει πώς οι επενδυτές (όχι βεβαίως οι ιδιώτες αλλά οι επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα hedge funds και εν γένει οι λεγόμενοι «θεσμικοί») αναθαρρούν και τολμούν όλο και πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις κεφαλαίων, σαν κι αυτές που δημιούργησαν τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ και προκάλεσαν μιαν άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση που μετεξελίχθηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά από αυτήν της δεκαετίας του 1930. Σαν να μη συνέβη τίποτε δηλαδή την αποφράδα 15η Σεπτεμβρίου 2008 - πρόκειται βεβαίως για την ημέρα που χρεοκόπησε η Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας Barclays Capital, οι επενδύσεις σε ομόλογα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τον Ιανουάριο, ενώ ακολούθησαν οι επενδύσεις σε ομόλογα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια που δεν καλύπτονται από κυβερνητικές εγγυήσεις. Πρόκειται δηλαδή για επενδυτικά προϊόντα που στηρίζονται στα πιο επισφαλή δάνεια, γι' αυτό και παρέχουν σε όσους τα προτιμούν τις υψηλότερες αποδόσεις".


Επί του ιδίου ζητήματος το άρθρο της "Καθημερινής":

" Καθυστερεί η τραπεζική χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων στη Βρετανία

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας να επιτύχει συμφωνία με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας πάνω στο ποσόν που θα δανείσουν στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Το σχέδιο, με την κωδική ονομασία Project Merlin, έπρεπε να έχει ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τράπεζες επρόκειτο να δανείσουν 200 δισ. στερλίνες στις μικρές επιχειρήσεις το 2011. Τα αφεντικά των τραπεζών υποστηρίζουν ότι ο ορισμός ελάχιστων δανείων για μη βιώσιμες επιχειρήσεις, παραβιάζει τους κανόνες, καθώς αντιβαίνει στα συμφέροντα των μετόχων. Την ίδια ώρα, τα τραπεζικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή ορισμένων από τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων (ICB) θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομίας των Εργατικών Εντ Μπολς λέει: «Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την οικονομία μας, οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η τακτική αυτή είναι τυπικών των Συντηρητικών, που αρνούνται να επιβάλουν αυστηρούς κανόνες στο τραπεζικό σύστημα».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έχουν χρονίσει, λόγω διαφωνιών γύρω από τα μπόνους που σχεδιάζουν να προσφέρουν φέτος οι τράπεζες στα στελέχη τους, αλλά και σχετικά με τους στόχους δανειοδότησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μην πιέσει υπερβολικά τους τραπεζίτες γύρω από την καταβολή των μπόνους, εφόσον αυτοί δεχθούν να επισπεύσουν τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής ICB σερ Τζον Βίκερς χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την αποτυχία των τραπεζών να διαχειρισθούν κατάλληλα τους επενδυτικούς κινδύνους. Ο σερ Τζον, που υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, υπονόησε ότι οι τράπεζες θα χρειασθεί να δεσμεύσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια, σε ταμείο έκτακτης ανάγκης, κίνηση που θα περιορίσει τα κεφάλαια προς δανεισμό".


Η εξήγηση αυτών των επιλογών δίδεται από την παρακάτω είδηση:

"Wall Street: Περισσότερα χρήματα από ποτέ κερδίζουν τραπεζικά στελέχη

Μέσα σε λιγότερα από τρία έτη, αφότου ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός τομέας ήλθε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, «τα τραπεζικά στελέχη, που σχετίζονται με τη Wall Street (Γουόλ Στριτ), κερδίζουν περισσότερα χρήματα, παρά ποτέ...», γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Πρόκειται γιά τα στελέχη 25 μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ, που όλα μαζί ανέφεραν εισοδήματα 135 δισ. δολάρια για όλο το 2010, από 112 δισ. δολάρια το '09 - άνοδος εσόδων 6%, ως προς το '09» - γράφει η εφημερίδα. Δηλαδή, προσθέτει η ίδια εφημερίδα, «το ένα τρίτο των τραπεζικών εσόδων 'επιστρέφουν' στους εργαζόμενούς τους, με το μεσαίο τραπεζικό στέλεχος να δηλώνει πέρυσι ετήσια έσοδα 141 χιλιάδων δολαρίων (+3% ως προς το '09)».