" Η απελευθέρωση του εμπορίου αναβάλλεται
Αν και αναπόφευκτα περιορίσθηκε σε δεύτερο πλάνο, το διεθνές εμπόριο ανέκυψε στο Νταβός με αναμενόμενη αιχμή τις διενέξεις ανάμεσα στον βιομηχανικό και τον αναπτυσσόμενο κόσμο γύρω από τις μεθόδους με τις οποίες επιχειρείται ένθεν και ένθεν η περιφρούρηση των συμφερόντων εθνικών βιομηχανιών.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει, άλλωστε, οξυνθεί, καθώς οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στο διεθνές εμπόριο επιβάρυναν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Την πρωτοβουλία να θίξει το θέμα ανέλαβε πρώτος ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιούνγκμπακ, αναφερόμενος στη δυναμική επανεμφάνιση του προστατευτισμού που μοιραία ανέκαμψε, καθώς η οικονομική κρίση ενίσχυσε την επιθυμία των χωρών να περιχαρακώσουν τις οικονομίες τους με δασμούς και να αποτρέψουν την άλωση των βιομηχανιών τους από την εισροή φθηνών εισαγωγών. Και μολονότι ζήτησε επαγρύπνηση κατά του προστατευτισμού, ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ανισότητες και «τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης που έχουν καλλιεργήσει αρνητικά αισθήματα προς την περαιτέρω οικονομική ενοποίηση του κόσμου». Δεσμεύθηκε, ωστόσο, να θέσει σε προτεραιότητα τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, εν ολίγοις για την ολοκλήρωση του γύρου της Ντόχα, στη σύνοδο του G20 που θα φιλοξενήσει ο ίδιος τον Νοέμβριο στη Σεούλ.
Το κλίμα
Οι τοποθετήσεις όσων αναφέρθηκαν στο θέμα, πάντως, καταδεικνύουν πως η κατάσταση δεν ευνοεί ιδιαιτέρως τη σύναψη συμφωνίας.
Από πλευράς των αναπτυσσόμενων χωρών, ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου επισήμανε πως η οικονομική κρίση έχει εντείνει την επιφυλακτικότητα των δυτικών χωρών προς την απελευθέρωση του εμπορίου. Στην ένταση που σοβεί ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες αναφέρθηκε, άλλωστε, και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, τονίζοντας πως η έκκληση των ηγετών του G20 για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα στο 2010 «δεν έχει ακόμη μεταφρασθεί σε σοβαρή δέσμευση».