" Αναποτελεσματικό το πρόγραμμα διάσωσης των ΗΠΑ
Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο.
Αναποτελεσματικό αποδεικνύεται το πρόγραμμα TARP (Troubled Asset Relief Program), το οποίο έθεσε σε εφαρμογή η αμερικανική κυβέρνηση το 2008 για να σώσει τις τράπεζες της χώρας από τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους, όπως τα τοξικά ομόλογα που βασίστηκαν σε στεγαστικά δάνεια χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής κ. Νιλ Μπαρόφσκι, το πρόγραμμα, που μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 700 δισ. δολαρίων, απέτυχε στους δύο βασικούς του στόχους, δηλαδή την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και την αναχαίτιση της αύξησης των κατασχέσεων ακινήτων.
Ο κ. Μπαρόφσκι αμφισβήτησε, αν είναι δυνατό να επιτευχθούν στο μέλλον οι στόχοι αυτοί με το υφιστάμενο πρόγραμμα TARP. Η λογική της αμερικανικής Κυβέρνησης ήταν ότι με την κεφαλαιακή ενίσχυση εκατοντάδων τραπεζών, θα αυξανόταν ο τραπεζικός δανεισμός. Αντιθέτως, όμως, ο δανεισμός μειώθηκε, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι το TARP θα στοιχίσει τελικά 159 δισ. δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Μικρή είναι μέχρι τώρα η αποτελεσματικότητα και όσον αφορά το πιο πρόσφατο πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα για τη μετατροπή των όρων των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, ώστε να μην κατασχέσουν οι τράπεζες τα σπίτια τους (Home Affordable Modification Program). Αν και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει διαθέσει 35,5 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα αυτό, μόνο 66.500 ιδιοκτήτες ακινήτων τροποποίησαν οριστικά τους όρους των δανείων τους ενώ στη φάση της τρίμηνης δοκιμαστικής διαδικασία βρίσκονται άλλοι 787.200 ιδιοκτήτες.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κατασχέσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2009, οι αιτήσεις για κατασχέσεις έφθασαν στο ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το 2008".