Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δομικός πληθωρισμός και δομικές αδυναμίες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 2,4%.

Εχει ενδιαφέρον η αναλυτική μελέτη ολόκληρης της ανακοίνωσης (για να την δείτε κάνετε click εδώ) , καθώς σε αυτήν θα βρούμε πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία, τα οποία θα ήθελα να αναπτύξουμε και εντός του Τμήματος.

Απλά, να σημειώσουμε ότι εμφανίζεται και πάλι το (διαχρονικό πλέον) φαινόμενο του δομικού πληθωρισμού (δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των ενεργειακών αγαθών και των τροφίμων). Επίσης, θα ήθελα να δώσετε βαρύτητα στο γεγονός του ceteris paribus. Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου σαφώς και θα ήταν υψηλότερος εάν δεν υπήρχε (και συνεχίζεται) η περίοδος εκπτώσεων.

Το φαινόμενο θα αποτελούσε οικονομικό παράδοξο: σε περίοδο ύφεσης, με μειωμένη την καταναλωτική πίστη, με μείωση του εισοδήματος, με μειωμένη την ποσότητα χρήματος, με μειωμένη την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, με αύξηση των δεικτών ασφυξίας, με αυστηρότερους όρους παροχής δανείων από τις τράπεζες, να αυξάνονται οι τιμές;

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα ακόμη παράδοξο, από αυτά που μας αρέσει στην Οικονομική να αναφέρουμε. Πρόκειται για σαφώς ευεξήγητο φαινόμενο. Οχι μόνο ευεξήγητο, αλλά και απολύτως αναμενόμενο. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου θα πρέπει να αναλυθούν από εσάς. Γραπτή εργασία, λοιπόν!

"Να αναλυθούν οι αιτίες διατήρησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εν γένει του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Ποιές είναι οι συνέπειες του φαινομένου στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας, ποιοί οι κίνδυνοι και με ποιά μέτρα θεωρείτε ότι δύναται να καταπολεμηθεί το φαινόμενο¨.