Στο Τμήμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς στα σφάλματα και τις πλάνες που οφείλουμε να αποφεύγουμε, προκειμένου να δομήσουμε έναν λόγο τεκμηριωμένο και να έχουμε την δυνατότητα της εις βάθος ανάλυσης.
Ενα από τα σφάλματα στα οποία είχαμε αναφερθεί είναι το σφάλμα της μη-αναγωγής σε κοινή μονάδα των συγκρινόμενων στοιχείων. Κοινώς, όταν συγκρίνουμε δεδομένα, αυτά θα πρέπει να μετρούν το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο, με κοινή μονάδα.
Στις 5 Φεβρουαρίου, στις ΗΠΑ είχαμε δύο ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά εργασίας (και οι δύο ανακοινώσεις ήταν επίσημες). Σύμφωνα με την μία ανακοίνωση, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώνεται. Σύμφωνα με την άλλη ανακοίνωση, η εργασία (θέσεις εργασίας και αριθμός εργαζομένων) επίσης μειώνεται. Ουπς...
Τί έχει συμβεί; Απλά, η μία μελέτη βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία των νοικοκυριών, ενώ η άλλη μελέτη σε στατιστικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Εάν λάβουμε υπ' όψιν ότι η κάθε μελέτη (όπως και οποιαδήποτε μελέτη παγκοσμίως) έχει εγγενή στατιστικά περιθώρια λάθους, ότι ακολουθούν διαφορετικό τρόπο περιοδικής διευθέτησης (seasonal adjustment), ότι δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα στοιχεία, κ.ο.κ., τότε αντιλαμβανόμαστε για ποιόν λόγο προκύπτει αυτή η .....εικόνα.