Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Κίνας συνέχεια...

Συνέχεια και πάλι περί της νομισματικής επέκτασης στην Κίνα και την αύξηση των τιμών. Οπως έχουμε αναφέρει, κατά μια θεωρία, με την οποία έχουμε ασχοληθεί εκτενώς, (του Milton Friedman και της σχολής των μονεταριστών) o πληθωρισμός "αποτελεί πάντα νομισματικό φαινόμενο" (*). Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι τόσο απλό, ούτε μπορεί να τεθεί τόσο μονοδιάστατα. Ολο και συχνότερα αναγνωρίζουμε την σημαντική επίδραση των προσδοκιών στην διαμόρφωση του πληθωρισμού, καθώς και την επίδραση που έχουν στον πληθωρισμό (αλλά και το εισόδημα) οι διακυμάνσεις στις εισροές-εκροές κεφαλαίων.

Διαβάζουμε, λοιπόν, επί του θέματος:

" Εκτίναξη της πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα

Στα 201 δισ. δολάρια εκτιμώνται τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες τον Ιανουάριο

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνεται ο δανεισμός στην Κίνα, διαμορφούμενος μόνο τον Ιανουάριο σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των τριών προηγούμενων μηνών συνολικά. Με τα πιστωτικά ιδρύματα να προεξοφλούν κυβερνητικά μέτρα περιορισμού για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι ο νέος τραπεζικός δανεισμός έφθασε το 1,38 τρισ. γουάν (201 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα. Επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ την ίδια ώρα άλλα στοιχεία αναμένεται να καταδείξουν το μεγαλύτερο άλμα των τιμών καταναλωτή από το 2008 και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών - της τάξης του 28%, έναντι εισαγωγών αυξημένων πιθανόν κατά 85%, κάτι που διαμορφώνει το εμπορικό πλεόνασμα στα 20 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία προφανώς θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για επικείμενη -μέσα στους ερχόμενους μήνες- έναρξη ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, καθώς και για χαλάρωση του ελέγχου επί του γουάν. Οι τιμές καταναλωτή εικάζεται ότι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συναπτό μήνα. Αντίστοιχα, οι τιμές παραγωγού εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ η αύξηση του δείκτη Μ2 προσφοράς χρήματος πιθανόν επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα, στο 25,9%.

Βάσει των τάσεων που διαμορφώνονται, οι πιέσεις επί των τιμών κλιμακώνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας που προορίζεται φέτος να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Η κορυφαία παραγωγός αλουμινίου της χώρας, Aluminum Corp. οf China (Chinalco), αύξησε στις αρχές Ιανουαρίου τις τιμές για τρίτη φορά σε διάστημα πενταμήνου. Και η Beijing Yanjing Brewery Co αύξησε στα μέσα του μήνα τις τιμές για ορισμένες από τις μπίρες της περίπου κατά 10%, επικαλούμενη το αυξημένο κόστος καυσίμων και ρυζιού. Αναλυτές παραδέχονται ότι «οι φόβοι για τον πληθωρισμό αρχίζουν να διαβρώνουν την αναπτυξιακή ευφορία της Κίνας». Καλούν την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται επίσης να πυροδοτήσει αντίστοιχες κινήσεις ευρύτερα. Αναλυτές τονίζουν ότι «οι Κεντρικές Τράπεζες παρακολουθούν τις κινήσεις πολιτικής της Κίνας: μια επιθετικότερη στάση, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις επιτοκίων και ανατίμηση του γουάν, θα διευκολύνει παρόμοια μέτρα στην υπόλοιπη περιφέρεια".

Το θέμα αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι από τα τεκμαινόμενα στην Κίνα θα εξαρτηθούν μια σειρά εξελίξεων όλων των υπολοίπων οικονομιών (ειδικότερα, βεβαίως, των ανεπτυγμένων και εξαγωγικών οικονομιών, αλά και όλων των οικονομιών εν γένει).


(*) " Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon. —Milton Friedman , A Monetary History of the United States 1867-1960"