Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Επιτόκια Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Διαβάζοντας προσεκτικά το παρακάτω άρθρο της "Ναυτεμπορικής" μας δίδεται η ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την λειτουργία των επιτοκίων σε μια οικονομία και κυρίως ποιοί είναι ορισμένοι από τους προσδιοριστικούς παράγοντες μεταβολής του ύψους των επιτοκίων μιας Κεντρικής Τράπεζας.

"Αμετάβλητο θα αφήσει το επιτόκιο η ΕΚΤ

Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% φαίνεται ότι θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα ακόμη το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ, καθώς κρίνει ότι οι ασθενείς ρυθμοί ανάκαμψης δεν επιτρέπουν προς το παρόν μία αύξησή του.

Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι παρά τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας στις αγορές, τα στηρίγματα στην οικονομία θα πρέπει να διατηρηθούν. «Η κατάργηση ορισμένων μη συμβατικών μέτρων δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως βούληση να εγκαταλείψουμε την πολιτική στήριξης της οικονομίας» τόνισε σε συνέντευξή του ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης, Αθανάσιος Ορφανίδης.
«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μία νομισματική πολιτική που εξυπηρετεί την οικονομία, εν μέσω εκτιμήσεων για πολύ χαμηλό πληθωρισμό καθώς και άνισης και ασθενούς ανάκαμψης» πρόσθεσε. Όπως εξήγησε ο κ. Ορφανίδης η εξέλιξη της οικονομίας και οι συνδεόμενοι κίνδυνοι στη σταθερότητα των τιμών είναι το «κλειδί» για το ύψος των επιτοκίων. «Οι δηλώσεις του κ. Ορφανίδη επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας, ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια. Ακούγεται πολύ ανήσυχος για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού» σχολίασε στο Bloomberg κορυφαίος οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland. Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σημείωσε ότι οι ρυθμοί της οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα δημόσια οικονομικά. «Εάν τα νοικοκυριά δεν έχουν εμπιστοσύνη, δεν δαπανούν. Εάν οι επιχειρήσεις δεν έχουν εμπιστοσύνη, δεν επενδύουν» είπε χαρακτηριστικά. Η ΕΚΤ αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% φέτος και 1,2% το 2011 στην Ευρωζώνη. Εκτιμά δε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,3% με 1,4%.

Δύσκολη η ανάκαμψη.

Αργή και «με εμπόδια» θα είναι ανάκαμψη των οικονομιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σύμφωνα με την HSBC. Σε έκθεσή του ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας, Κουμπιλάι Οζτούρκ, τονίζει ότι η εσωτερική ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες της περιοχής, γεγονός που αντισταθμίζει τα οφέλη από τη σταδιακή ανάκαμψη των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία παρέμειναν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ στην Τσεχία και τη Βουλγαρία η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε απροσδόκητα".