Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη (2)

Διαβάζουμε στην "Καθημερινή" της 27ης Ιανουαρίου 2010:

"Μείωση μισθών κατά 10% συνιστά η Κομισιόν
Σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

Σε μείωση των μισθών κατά 10% ή αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να προχωρήσουν κράτη όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτές οι χώρες εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, γεγονός που μεσομακροπρόθεσμα συνιστά απειλή για τη συνοχή της".

Αν δεν περιοριστούμε στην ανάγνωση μόνο του τίτλου, θα διαπιστώσουμε ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν κάνει τίποτε άλλο παρά το αυτονόητο: την σύνδεση του μισθού με την αξία του παραγομένου προϊόντος. Γιατί, όμως, συγκρατούμε μόνο την πλευρά της μείωσης των μισθών; Γιατί να μην κατευθύνουμε αυτόματα την σκέψη μας και την δράση μας στην αύξηση της παραγωγικότητας; Εστω ότι αναμένονται στον φετινό διαγωνισμό δυσκολότερα του συνήθους θέματα. Πώς θα το αντιμετωπίζατε; Ο ένας τρόπος είναι η παραίτηση άνευ μάχης. Ο άλλος τρόπος είναι η ενεργοποίηση σε ποιοτικότερο διάβασμα.

Το θέμα δεν είναι τί δικαιολογίες θα βρούμε προκειμένου να αιτιολογήσουμε την ήττα μας (ή την αποχή μας από τον αγώνα). Το θέμα είναι να κάνουμε διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας. Αυτή η προσπάθεια είναι που θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία και θα μας κάνει να νοιώσουμε δυο πόντους ψηλότεροι, ακριβώς επειδή θα γνωρίζουμε ότι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.