"Προβληματίζουν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της Κίνας
Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 10,7% - γεγονός που αποκαλύπτει ότι κινδυνεύει και πάλι με υπερθέρμανση, υψηλό πληθωρισμό και φούσκες στις αγορές ενεργητικού. Και όταν η δύναμη που ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης απειλείται, τότε είναι σε κίνδυνο ολόκληρο το διεθνές σύστημα.
Η παγκόσμια οικονομία δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επηρεάστηκε κάθε περιοχή, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης του εμπορίου. Οι κορυφαίοι εξαγωγείς είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν πτώση κατά 20% έως 30% το 2009. Το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα συρρικνώθηκε 2,2%. Η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της βαθιάς ύφεσης στην οποία διολίσθησαν οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται από 3% (ΗΠΑ) έως και 5% με 6% (Ιαπωνία, Γερμανία).
Με την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες να «ασθενούν» οι εξαγωγές της Ασίας κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση την προηγούμενη χρονιά. Οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από 20% στις αρχές του 2009 και ουσιαστικά άρχισαν να ανακάμπτουν το Δεκέμβριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Analytica, που δημοσιεύει το Forbes.com τα έσοδα από εξαγωγές υποχώρησαν την προηγούμενη χρονιά κατά 16%.
Η Κίνα αποδείχθηκε παρ' όλα αυτά ανθεκτική. Το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε κατά περίπου 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2008, κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και κατά 9,1% το τρίτο τρίμηνο. Πλέον εμφανίζει και πάλι διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, γεγονός που φαίνεται να ικανοποιεί τις αγορές.
Οι αναλυτές της Oxford Analytica ωστόσο τονίζουν ότι οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της Κίνας θα έπρεπε μάλλον να προβληματίζουν, παρά να ικανοποιούν. Τα 585 δισ. δολάρια, που διοχέτευσε στην οικονομία η κινεζική κυβέρνηση δεν μεταφράστηκαν μόνο σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά και σε αύξηση των χορηγήσεων δανείων κατά 30% το 2009. Η περίσσια ρευστότητα εισέρρευσε στις αγορές μετοχών και ακινήτων, με τις τιμές των στοιχείων αυτών να εκτινάσσονται σε επίπεδα, που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη δεδομένα.
Υπάρχει ωστόσο κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους υπερθέρμανσης και φούσκας. Μία ουσιαστική ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, η οποία θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα τα έκτακτα μέτρα. Η Κίνα λοιπόν δεν στηρίζει μόνο αλλά και στηρίζεται στην παγκόσμια ανάκαμψη".
Για το ίδιο θέμα, διαβάζουμε:
" Φρένο στον τραπεζικό δανεισμό επιχειρεί η Κίνα
Reuters, Associated Press
Φόβους για ακόμα πιο επιθετικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπούν ο πληθωριστικός κίνδυνος και οι φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα πυροδότησε χθες η εντολή του Πεκίνου προς τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Η κίνηση έπεται δημοσιεύματος που αποκαλύπτει ότι προηγούμενες προσπάθειες για τη μείωση του δανεισμού στέφθηκαν με αποτυχία. Η δε εντολή ισχύει από χθες, σύμφωνα με πηγές, και αφορά αρκετές, όχι όμως όλες τις μεγάλες τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας 21st Century Business Herald, οι κινεζικές τράπεζες έδωσαν νέα δάνεια ύψους 1,45 τρισ. γουάν (212 δισ. δολαρίων) τις πρώτες 19 ημέρες του έτους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 19% του στόχου της Λαϊκής Τράπεζας για ολόκληρο το έτος. Γίνεται σαφές ότι το Πεκίνο δυσκολεύεται να επιβραδύνει τη ραγδαία αύξηση των πιστώσεων, η οποία απειλεί να επιφέρει υπερθέρμανση της οικονομίας. Στις 12 Ιανουαρίου -και με την οικονομία να έχει καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10,7%, το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους- αύξησε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το μόνο που επετεύχθη ήταν να σπεύσουν κάποια ιδρύματα να παράσχουν δάνεια με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, πριν από τις 18 του μήνα, όταν θα άρχιζε να εφαρμόζεται το μέτρο. Και ενώ υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τους τραπεζίτες για τους κινδύνους του υπερδανεισμού, μέρος των δανείων φέρεται να χρησιμοποιείται για κερδοσκοπικές κινήσεις σε ακίνητα και μετοχές.
Σύμφωνα με οικονομολόγο της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, πέντε μεγάλες τράπεζες άφησαν να εννοηθεί ότι έλαβαν οδηγίες από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να επιβραδύνουν τον νέο δανεισμό, όχι όμως και να τον «παγώσουν», όπως διέρρευσε στον Τύπο. Ο ίδιος οικονομολόγος προβλέπει αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και αναμένει νέα μέτρα επιβράδυνσης του νέου δανεισμού τους ερχόμενους μήνες. Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι το Πεκίνο «θα επιβάλει πάγωμα της πιστωτικής επέκτασης φέτος, αν μη τι άλλο γιατί διαθέτει άλλα, πιο αποτελεσματικά εργαλεία αντιμετώπισης του κινδύνου υπερθέρμανσης: την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης νέων έργων υποδομής».
Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Πρακτορείο Reuters, η CITIC Bank, έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, και η υπ’ αριθμόν 1, Industrial and Commercial Bank of China, έλαβαν οδηγίες να αυξήσουν το ύψος των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους μετά τον υπερβολικό δανεισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Bank of China ανέστειλε τον νέο δανεισμό στη Σαγκάη, με εξαίρεση την παροχή πιστώσεων σε πελάτες που έχουν εξοφλήσει προηγούμενα δάνεια. Το εκεί κατάστημα της China Construction Bank έλαβε εντολή να ελέγχει με μεγαλύτερη προσοχή τις αιτήσεις για προσωπικά και στεγαστικά δάνεια και να αναστείλει τον νέο δανεισμό μετά την κάλυψη μιας συγκεκριμένης μηνιαίας ποσόστωσης.
Τα μέτρα του Πεκίνου για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων θεωρούνται εν δυνάμει απειλή για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη ανά τον κόσμο. Οι τράπεζες, πάντως, που έλαβαν εντολή να περιορίσουν τον νέο δανεισμό συγκαταλέγονται σε εκείνες των οποίων τα κεφαλαιακά αποθέματα συρρικνώθηκαν δραστικά πέρυσι, με τη ραγδαία πιστωτική επέκταση".
Αν θυμάστε, πρόσφατα είχαμε δει και το μέτρο της αύξησης των υποχρεωτικών ρευστών διαθεσίμων, το οποίο είχε λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να περιοριστεί η πόσότητα του χρήματος.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εάν για μια οικονομία της αγοράς τα θέματα του πληθωρισμού και της ποσότητας του χρήματος αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για μια οικονομία των εντολών αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια.