Διαβάζουμε στην Καθημερινή τα δύο παρακάτω άρθρα:
" Ο ακριβότερος δανεισμός από την ένταξη στην Ευρωζώνη
Το Δημόσιο δανείστηκε 8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,2% – Ρεκόρ προσφορών
Με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ πλήρωσε χθες η Ελλάδα την ανάσα που της έδωσαν οι αγορές, υπερκαλύπτοντας την κοινοπρακτική έκδοση 5ετών ομολόγων. Οι προσφορές ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 25 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο δανείστηκε 8 δισ. αλλά το επιτόκιο, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον, διαμορφώθηκε σε 6,2%, δηλαδή κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης στους 5ετείς τίτλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ομόλογο, η Ελλάδα θα καταβάλλει για τόκους 296 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο απ' ό,τι η Γερμανία για το ίδιο ποσό και 2,48 δισ. ευρώ στην 5ετία, και 176 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ιρλανδία και 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του τίτλου.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνει το κόστος άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επιστρέφουν σταδιακά τα φθηνά κεφάλαια που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα"
"Ακριβή ανάσα 8 δισ. ευρώ
Eκδοση πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 6,2%
Αυξάνεται το κόστος τραπεζικού δανεισμού
Με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ πλήρωσε χθες η Ελλάδα την ανάσα που της έδωσαν οι αγορές υπερκαλύπτοντας την κοινοπρακτική έκδοση 5ετών ομολόγων. Οι προσφορές ανήλθαν σε 25 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο δανείστηκε 8 δισ. αλλά το επιτόκιο, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον, διαμορφώθηκε σε 6,2%, δηλαδή κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης στους 5ετείς τίτλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ομόλογο η Ελλάδα θα καταβάλλει για τόκους 296 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο από ό,τι η Γερμανία για το ίδιο ποσό -2,48 δισ. ευρώ στην 5ετία- και 176 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ιρλανδία και 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του τίτλου. Η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνει το κόστος άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά τα φθηνά κεφάλαια που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, ένα μέρος της αύξησης του κόστους δανεισμού μετακυλίεται στα επιτόκια δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά".
Ο αρθρογράφος της "Ελευθεροτυπίας" είναι πιο...περιγραφικός στον τίτλο του άρθρου του:
"Μάθανε πως δανειζόμαστε με 6,2% κι έτρεξαν με 25 δισ. ευρώ"
Και συνεχίζει:
"Το εγχείρημα βέβαια, όπως ήταν αναμενομένο, κόστισε αρκετά, μια που το Δημόσιο για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των δανειστών μας που προσέφεραν το πρωτοφανές ποσό των 25 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να πληρώσει το θηριώδες επιτόκιο 6,2%.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων του χωρίς να αισθάνεται την καυτή ανάσα των αγορών σε κάθε βήμα του.
Από τα 25 δισ. ευρώ που προσέφεραν μέσα σε 3 ώρες οι επενδυτές -το βιβλίο με τις προσφορές άνοιξε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί και έκλεισε στις 4.00 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτά τα 8 δισ. ευρώ. Από τις προσφορές που έκανε αποδεκτές, το επιτόκιο (κουπόνι) των πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 6,2%.
Με «καπέλο» 3,9%
Η χώρα δηλαδή πλήρωσε «καπέλο» (περιθώριο) 3,9% σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο 2,3%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του ομολόγου για προληπτικούς λόγους τέθηκε αρχικώς σε ιδιαίτερα υψηλό επιίπεδο, για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Το «επιτόκιο κράχτης», όπως απεδείχθη, λειτούργησε, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το τεράστιο αυτό ποσό που θα έφθανε να καλύψει το 50% των δανειακών αναγκών για φέτος. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Δημόσιο θα μπορούσε ενδεχομένως να δανειστεί λιγότερα από 8 δισ. ευρώ σε χαμηλότερο επιτόκιο, όμως απ' ό,τι φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών πρωτίστως ενδιαφερόταν να υπερκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές το αρχικώς επιδιωκόμενο ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Αν αμφιβάλλουν, δεν δανείζουν
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και με «τοκογλυφικούς» όρους, η Ελλάδα ξέφυγε από τη «διακεκαυμένη ζώνη» των υπό πτώχευση κρατών. Οι διεθνείς αγορές και οι δανειστές μας δεν θα προσφέρονταν να χορηγήσουν 25 δισ. ευρώ -ακόμη και με διψήφιο επιτόκιο- αν γνώριζαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη του πρώτου κρίσιμου τεστ στον δανεισμό, επισημαίνει ότι «το αποτέλεμα καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010. Παράλληλα όμως, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που καλείται να καταβάλει η χώρα μας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών".
Θα ήθελα να εξετάσετε κι ένα ακόμη άρθρο ("Η Αυγή", 26/1/2010):
"Πρωτοφανής τοκογλυφία σε βάρος της Ελλάδας
Πρωτοφανείς διαστάσεις, τουλάχιστον για την εποχή ευρώ, λαμβάνει η τραπεζική κερδοσκοπία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δανείζεται με αστρονομικά επιτόκια (6,22% για πενταετή διάρκεια). Ενώ τον τελευταίο καιρό όλοι στην αγορά μιλούσαν για προβληματική ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, "ξαφνικά", οι τράπεζες, ξένες και εγχώριες, "βρήκαν" και προσέφεραν περί τα 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος (πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας) για να αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα που εξέδωσε το τελευταίο.
Προφανώς, το τοκογλυφικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο βιβλίο προσφορών (6,22% ή mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης, με την οριστική τιμολόγησή του πάντως να αναμένεται για σήμερα) βοήθησε τους τραπεζίτες να "βρουν" ρευστό, αν και θεωρείται από παρατηρητές της αγοράς πως κάποιες από αυτές τις προσφορές ήταν εικονικές. Δηλαδή ότι υποβλήθηκαν "εκ του ασφαλούς" δεδομένου ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνονταν όλες δεκτές (αν συνέβαινε το αντίθετο, αυτό θα δυσκόλευε τον περαιτέρω δανεισμό με ακόμη επαχθέστερους όρους, αφού το κράτος θα έδειχνε πως "καίγεται" για κεφάλαια και με επιτόκιο "όσο όσο"). Η κερδοσκοπία αυτή των τραπεζών φαίνεται πάντως να ικανοποίησε τους επενδυτές του χρηματιστηρίου (άλλωστε, προκύπτει όφελος για τις τράπεζες) και ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,81%.
Εν μέσω αυτού κλίματος, τα spreads έπεσαν για τα δεκαετή ομόλογα από τα επίπεδα των 318 μονάδων της Παρασκευής (αν και κινήθηκαν εκ νέου πάνω από τις 300 μονάδες), ενώ σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και για τις υπόλοιπες διάρκειες. Ειδικά δε στα ομόλογα τριετούς διάρκειας κινήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά, στις 375 μονάδες, κάτι που από τους επαΐοντες ερμηνεύεται ως εκτίμηση της αγοράς πως η επόμενη έκδοση θα αφορά ομόλογα τριετούς διάρκειας.
Αναλυτικότερα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι προσφορές (25 δισ. ευρώ) στη χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση των 5ετούς διάρκειας ομολόγων που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας 8 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 300 ξένοι θεσμικοί συμμετείχαν, καλύπτοντας το 80% της έκδοσης, ενώ οι Έλληνες κάλυψαν περί το 20% της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε από την αύξηση των επιτοκίων περί τα 750 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το αμέσως προηγούμενο (κοινοπρακτικό και αυτό) ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας (με ημερομηνία έκδοσης 07/04/2009) είχε επιτόκιο 4,988% και τότε είχαν προσφερθεί περί τα 10,5 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες-ανάδοχοι έλαβαν προμήθεια από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία ή συνολικά 6 έως 8 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας να υπάρξει διασπορά και να καλυφθεί η έκδοση από όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, ώστε να ηρεμήσει το κλίμα περί χρεοκοπίας, αφού η συγκυρία για την Ελλάδα είναι τον τελευταίο καρό πολύ κακή, καθώς σε ξένα ΜΜΕ αναφέρεται σχεδόν καθημερινά ότι η χώρα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Η έκδοση θεωρήθηκε από Έλληνες και ξένους οικονομικούς παρατηρητές κρίσιμη, διότι πραγματοποιήθηκε σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς λόγω και των αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, το spread είχε εκτιναχθεί έως τις 318 μονάδες βάσης ενώ τα CDS (Credit Default Swaps: ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις βραχυπρόθεσμες περιόδους) είχαν εκτιναχθεί έως τις 450 μονάδες βάσης στο έτος, στις 315 μονάδες στην 5ετία και έως τις 300 μονάδες βάσης στη 10ετία. Άλλωστε, η παρουσία 6 αναδόχων καταδεικνύει και την κρισιμότητα της έκδοσης και από αυτούς, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs απευθύνθηκαν ακόμη και σε pension funds του εξωτερικού (συνταξιοδοτικά ταμεία), και σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται οι ίδιοι αυτοί οίκοι. Σημειώνεται ακόμη, ότι ξένες τράπεζες, όπως οι HSBC, Shroders και BNP, συνέστησαν αγορές των 5ετών ομολόγων καθώς τα θεώρησαν μεγάλη ευκαιρία.
Για την έκδοση ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι οι Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG (η τράπεζα που εξομοίωνε πρόσφατα την Ελλάδα με την Αργεντινή πριν την πτώχευση) Eurobank EFG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και National Bank of Greece.
Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται με "A2" από τη Moodys και με "BBB+" από τις Standard & Poors και Fitch.
Από την πλευρά της, η Moody’s Investors Service σχολίασε τη σημασία του "καλού" αποτελέσματος της έκδοσης του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών στο Reuters. Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η χθεσινή έκδοση δεν μεταβάλλει τις προοπτικές αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, στελέχη της Moodys τόνισαν ότι η πώληση του 5ετούς ομολόγου καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι με βεβαιότητα σε θέση να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της το 2010 και ότι είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμόσει η χώρα το δημοσιονομικό πρόγραμμα σταθερότητας".