Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Περιβαλλοντική διατηρησιμότητα

Οπως διαβάζουμε στα "Νέα":

"Ο Τάµεσης αναγεννήθηκε!

Ενυδρίδες και σολοµοί επέστρεψαν στην καρδιά του Λονδίνου, καθώς ο Τάµεσης αποκτά και πάλι ζωή. Η πολιτική απορρύπανσης των εσωτερικών υδάτων της Βρετανίας που άρχισε πριν από δύο δεκαετίες παρουσιάζει σήµερα εντυπωσιακά αποτελέσµατα.

Πρώτα έκανε τηνεµφάνισή του ο σολοµός έπειτα από συνεχή απουσία δεκαετιών. Αργότερα επέστρεψε η ενυδρίδα ενώ εθεάθησαν ξανά γλώσσες και µικρές φώκιες. Ακόµη και οι ιππόκαµποι έβαλαν τέλος σε µιαεξορία διαρκείας ενός ολόκληρου αιώνα και επέστρεψαν στα νερά του Λονδίνου που είχαν γίνει αφιλόξενα από τα τοξικά λύµατα.

Ο Τάµεσης, ο ποταµός που είχε κηρυχθεί «βιολογικά νεκρός» πριν από µόλις 50 χρόνια, άρχισε ξανά ναζει, πιο καθαρός παρά ποτέ από την εποχή πριν από τη Βιοµηχανική Επανάσταση. Η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος,της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα εσωτερικά ύδατα της Βρετανίας, είναι πολύ ενθαρρυντική – και όχι µόνο όσον αφορά τον Τάµεση. Σύµφωνα µε στοιχεία της που δηµοσίευσε η «Ιντιπέντεντ»,και άλλοι ποταµοί της χώρας που έµοιαζαν προηγουµένως µε ανοιχτούς βόθρους έγιναν και πάλι τόποι όπου ξαναγεννιέται η ζωή. Αυτή η ανάστασητης χλωρίδας και της πανίδας κατά µήκος των ποταµών είναι ο καρπός µόχθου για τη βελτίωσητης ποιότητας των υδάτων και αποτέλεσε σταθερό σηµείο οικολογικής στρατηγικήςαπό τη Θάτσερ µέχρι σήµερα.Σίγουρα συνέβαλε σηµαντικά το κλείσιµο χαλυβουργιών και ανθρακωρυχείων.Οµως το γεγονός αυτό δεν εξηγεί από µόνο του το βρετανικό θαύµα. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος επένδυσε µαζικά σε συστήµατααπορρύπανσης. Αρχισε να επεξεργάζεται όλα τα χρησιµοποιηµένα ύδατα του Λονδίνου και εισήγαγε αυστηρότερη νοµοθεσία εναντίον των ρυπαντών.

125 είδη!
Φέτος ο Τάµεσης, ο οποίος ήδη φιλοξενεί 125 είδη ψαριών, κέρδισε το Βραβείο Thiess River, µια διεθνή αναγνώριση προγραµµάτων καθαρισµού ποταµών. «Εξακολουθούν να υπάρχουν µεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ωστόσο ο Ιαν Μπάρκερ, υπεύθυνος υδάτων στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος. «Η Υπηρεσία σχεδιάζει τηναναζωογόνηση υδάτινων οδών συνολικού µήκους 15.000 χιλιοµέτρων έως το 2015».