Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το γιουάν στις Η.Π.Α.

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του κ. Δημήτρη Χρυσικόπουλου στην "CityPress":

"Κινεζική τράπεζα στις ΗΠΑ

Η κινεζική κρατική τράπεζα ICBC, πρώτη στον κόσμο σε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση, υπέγραψε συμφωνία για την είσοδό της στην αγορά λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο στην αμερικανική θυγατρική της Bank of East Asia, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Συμφωνία 100 εκατ. δολαρίων

Η συμφωνία, η οποία απομένει να εγκριθεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές, θα επιτρέψει στη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) να γίνει η πρώτη ελεγχόμενη από την κινεζική κυβέρνηση τράπεζα που εξαγοράζει ένα δίκτυο καταστημάτων στον τομέα των λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τονίζει η οικονομική εφημερίδα. Το ύψος της εξαγοράς, που υπογράφηκε την Παρασκευή στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ, δεν έχει δημοσιευθεί.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές της εφημερίδας, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια. Η Bank of East Asia Ltd διατηρεί 13 υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.

Και στην Ευρώπη

Η εξαγορά θα επιτρέψει στους πελάτες της ICBC να αγοράσουν και να πωλήσουν γιουάν, όπως μέχρι σήμερα μπορεί να κάνει μόνο η Τράπεζα της Κίνας, η μόνη που διαθέτει σχετική άδεια λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Κίνα επιδιώκει να διεθνοποιήσει τη χρήση του νομίσματός της, του οποίου η ισοτιμία -που καθορίζει καθημερινά η κεντρική της τράπεζα- είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν του αμερικανικού δολαρίου. Ήδη η ICBC έχει υποκαταστήματά της στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, και μέσα στον Ιανουάριο θα εγκαινιάσει συνολικά πέντε νέα καταστήματά της στην Ευρώπη".