Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":
"EKT: Eπέτρεψε στην Ιρλανδία να «πλαστογραφήσει» 51 δισ. ευρώ!
Ελευθερία Κούρταλη
Kι όμως. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ουσιαστικά πλαστογράφησε 51 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν έχει καμία σχέση με έκδοση κρατικών ομολόγων, ούτε αποτελεί δάνειο από την ΕΚΤ ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Το ποσό αυτό ήρθε από το πουθενά και, σύμφωνα με τον ξένο τύπο, αποτελεί πλαστογραφία, με όλη την έννοια της λέξεως.
Η ιστορία έχει ως εξής... Η εφημερίδα Irish Independent έμαθε χθες αργά το βράδυ, πως η κεντρική τάπεζα της Ιρλανδίας χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα εκτάκτου δανεισμού ύψους 51 δισ. ευρώ, τυπώνοντας η ίδια τα χρήματα αυτά! Αυτό μάλιστα το ποσό, τοποθετείται στον ισολογισμό της τράπεζας ώς «άλλα κεφάλαια».
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τυπώνει η ίδια χρήματα και τα δανείζει στις τράπεζές της, και δεν δανείζεται ρευστότητα από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές της. Η ΕΚΤ δήλωσε επίσης πως η τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κεφάλαια, εάν κριθεί απαραίτητο, αρκεί να ειδοποιηθεί η ΕΚΤ.
«Αλλα κεφάλαια»... Ποιά άλλα κεφάλαια; Είναι «Ok» δηλαδή να τυπώνει κάποια χώρα χρήμα, «αρκεί να το γνωρίζει η ΕΚΤ»; Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν αποτελεί ευθεία παραβίαση όλων των κανόνων και των Συμφωνιών της ΕΕ; Σε ότι αφορά τον όρο «άλλα κεφάλαια», αυτό δεν υφίσταται. Το τύπωμα του ποσού αυτού δεν έχει να κάνει με ομόλογα. Οπως τονίζει ο ιρλανδικός τύπος, είναι ξεκάθαρο πως η τράπεζα της Ιρλανδία τύπωσε 51 δισ. ευρώ από το πουθενά και τα μοίρασε στις τράπεζές της. Γι αυτό ο δανεισμός της από την ΕΚΤ μειώθηκε τον Δεκέμβριο…
Και εάν λοιπόν όλα αυτά είναι «νόμιμα» και «αποδεκτά», τότε προς τί η όλη συζήτηση και ο πονοκέφαλος περί επέκτασης του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοδήτησης, πέραν των 440 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορογαλία, το Βέλγιο, μπορούν όλες να τυπώσουν χρήμα και το πρόβλημα λύθηκε. Αφού λοιπόν νομικά είναι σωστό, αφού η ΕΚΤ είναι σύμφωνη, γιατί να μην μπορεί η κάθε μία χώρα να τυπώνει τ α ευρώ της για να πληρώσει το χρέος της;
Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως, από τη στιγμή που έγινε αυτό το τεράστιο… λάθος, από πλευράς ΕΚΤ, γιατί η Γερμανία δεν έχει γυρίσει να πει κάτι;
Τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του τέλους του Δεκεμβρίου που μόλις δημοσιεύτηκαν, δείχνουν πως η Anglo Irish Bank και άλλες ιρλανδικές τράπεζες, δανείστηκαν 51 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της ιρλανδίας, μέσω ενός «σκοτεινού» και περίεργου προγράμματος το οποίο τοπεθετείται στον ισολογισμό στην κατηγορία «άλλα κεφάλαι» Αυτά, έρχονται να προστεθούν στα 132 δισ. ευρώ που δανείστηκαν ήδη από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το συγκεκριμένο νέο απότελεί τεράστιο σκάνδαλο. Οπως τονίζει ο κ. Tim Congdon του International Monetary Research, αυτή η ιστορία είναι μία ιστορία τρόμου που αποδεικνύει την άθλια κατάσταση του ιρλανδικού τραπεζικού συστάματος. Οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν δανειστεί συνολικά 183 δισ. ευρώ, ή το 110% του ιρλανδικού ΑΕΠ. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι τραγική και οι καταθέσεις τους σε λίγο θα είναι ανύπαρκτες. Ολο αυτό θα καταλήξει, όπως τονίζει ο αναλυτής, να προστεθεί στο εθνικό χρέος της χώρας".