Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Δεύτερη χρονιά πτώσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2010
Στα επίπεδα του 2005 επέστρεψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2010, ύστερα από δύο χρόνια συνεχούς πτώσης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης πέρυσι, ήταν σημαντικά μικρότερος σε σχέση με το 2009, όπως επίσης ότι προκύπτουν σαφή σημάδια ανάκαμψης από την κατανάλωση ρεύματος των μεγάλων βιομηχανιών.
Αντίθετα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) για το 2010, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση ρεύματος την περασμένη χρονιά υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το 2009 και διαμορφώθηκε σε 52.329 γιγαβατώρες.
Αντίστοιχα, το 2009 η ζήτηση είχε σημειώσει υποχώρηση κατά 5,56% σε σχέση με το 2008. Έτσι, η ζήτηση το 2010 επέστρεψε στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από 6 χρόνια (η κατανάλωση ρεύματος το 2005 ήταν 52.552 γιγαβατώρες).
Η ζήτηση από τους πελάτες υψηλής τάσης (μεγάλες βιομηχανίες) αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 5,86%, ενώ οι υπόλοιποι (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, κλπ.) περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 1,43%".
Επίσης, όπως διαβάζουμε:
"Απλήρωτοι 400.000 λογαριασμοί το φέσι στη ΔΕΗ
Περίπου 400.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι απλήρωτοι, καθώς εκτός από τα κλειστά σπίτια και καταστήματα για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο νοικοκυριά να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Το φαινόμενο έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις και απασχολεί τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο συνήθης αριθμός διακοπών ηλεκτροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς δεν ξεπερνούσε τις 100.000 τον χρόνο, όταν μάλιστα 70.000-80.000 πελάτες ζητούσαν ύστερα από κάποιους μήνες την επανασύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Το 2009 ο αριθμός αυτός- των διακοπών- ανέβηκε στις 150.000,
αλλά και οι επανασυνδέσεις κινήθηκαν γύρω στις 120.000, με αποτέλεσμα ο αριθμός καταστημάτων και κλειστών κατοικιών όπου κόπηκε το ρεύμα να είναι περίπου σταθερός με τα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εφέτος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ σε λογαριασμούς χαμηλής τάσης και μέσης τάσης που αφορά νοικοκυριά και καταστήματα ξεπέρασαν το 6% του συνόλου των 6,5 εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ. Δηλαδή 400.000 λογαριασμοί νοικοκυριών και καταστημάτων έμειναν απλήρωτοι για δύο συνεχή τρίμηνα. Ετσι η ΔΕΗ αναγκάστηκε να κόψει το ρεύμα σε 245.808 νοικοκυριά και καταστήματα, καθώς χρωστούσαν συνολικά 274 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ υπολογίζουν μάλιστα ότι εφέτος οι επανασυνδέσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 160.000, γεγονός που σημαίνει ότι 90.000 ρολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα μείνουν με κατεβασμένους τους διακόπτες.
Είναι η πρώτη χρονιά που η ΔΕΗ εκτιμά ότι δεν πληρώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος νοικοκυριά και σε ορισμένες περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος ή οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία προβαίνει στις αναγκαίες προβλέψεις σύμφωνα με τις αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις περιπτώσεις στις οποίες η εισπραξιμότητα κρίνεται επισφαλής. Η αύξηση των προβλέψεων το 2010 σε σχέση με το 2009 αναφορικά με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών της χαμηλής τάσης και μέσης τάσης ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ".
Επί του ζητήματος της αγοράς ενέργειας, διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το 40% της ενέργειας της ΔΕΗ θα παραχωρείται σε τρίτους
Η παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν είναι αδιάλακτη στο ζήτημα του παραχωρημένου ποσοστού, είτε με αυτό προέρχεται από ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιρειών, είτε με την ανταλλαγή μονάδων, είτε με την πώλησή τους.
Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρονται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση - η οποία λήγει στις 11 Φεβρουαρίου2011. Η διαβούλευση αποτελεί πρωτοβουλία του Επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους άλλων κοινοτικών εταιρειών, για την ανταλλαγή ενέργειας με τη ΔΕΗ".
Μια μικρή παρατήρηση: φαίνεται ότι, μετά την μακροοικονομική θεωρία, θα ριφθούν στην πυρά και βιβλία μικροοικονομικής.