Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αντίθετα με όσα ακούμε, παράγουμε...

Οπως διαβάζουμε στο άρθρο της κ. Νεφέλης Τζανετάκου στην "Ελευθεροτυπία":

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΥΣΑ, ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις επιδοτήσεις και στην κατανάλωση, σε ένα μοντέλο δηλαδή το οποίο σε περίοδο κρίσης καταρρέει πολύ εύκολα, με συνέπεια να «παράγει» μόνο ελλείμματα και χρέη, υποστηρίζουν πολλοί.

Ωστόσο υπάρχει αντίλογος στην άποψη ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν παράγει τίποτα», ειδικά αυτήν την περίοδο «ύφεσης» της εθνικής οικονομίας.

Η φύση έχει «προικίσει» το υπέδαφος της Ελλάδας με σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται σε μεγάλο πλήθος ορυκτών και μεταλλευμάτων, με βιομηχανικό ενδιαφέρον και ποικιλία εφαρμογών.

Μπορεί η Ελλάδα να μη διαθέτει μέταλλα που απευθύνονται σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως το τιτάνιο, ο λευκόχρυσος, το λίθιο, το ρήνιο, το ταντάλιο και οι σπάνιες γαίες (νεοδύμιο, δυσπρόσιο), εντούτοις έχει επάρκεια σε αδρανή δομικά υλικά και παράλληλα είναι σημαντική παραγωγός βασικών μετάλλων αλλά και βιομηχανικών ορυκτών.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Gale (με στοιχεία του 2008), η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση βωξίτη, μαγνησίου, νικελίου, ψευδαργύρου και χρωμίτη, ενώ κατατάσσεται δεύτερη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην παραγωγή σμηκτικών αργίλων.

Το ελληνικό μάρμαρο, δε, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά λόγω της μεγάλης ποικιλίας των πετρωμάτων που απαντώνται στην ελληνική επικράτεια.

Η Ελλάδα, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη και δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης (ελαφρόπετρας) και μπεντονίτη.

Και γεωργικές πρωτιές

* Παράλληλα, η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως αναφορικά με την παραγωγή πρόβειου γάλακτος και στην τρίτη θέση αναφορικά με την παραγωγή ελιών, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων καταγράφουν πτωτικές τάσεις.

Επίσης, είναι η τρίτη παραγωγός κρόκου σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο ελληνικός εξορυκτικός-μεταλλουργικός κλάδος αποτελεί σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, που τροφοδοτεί με τα απαραίτητα υλικά-πρώτες ύλες μια σειρά από σημαντικούς κλάδους, όπως η παραγωγή ενέργειας, η τσιμεντοβιομηχανία, οι κατασκευές και η βιομηχανία αλουμινίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση στην «Ε» του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Σωκράτη Μπαλτζή.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κων. Παπαβασιλείου, σημειώνει από την πλευρά του ότι «ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας είναι σημαντικός για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας. Δυστυχώς όμως το ποσοστό αξιοποίησής του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μεταλλικά ορυκτά, είναι πολύ χαμηλό».

Η ελληνική μεταλλευτική, μεταλλουργική και εξορυκτική βιομηχανία, ωστόσο, με την παγκόσμια οικονομία να εμφανίζεται ευμετάβλητη όσο ποτέ άλλοτε, διατηρεί τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, περίπου το 70% των πωλήσεων του κλάδου προέρχεται από εξαγωγές, με βασικά προϊόντα όπως ο μπεντονίτης, ο περλίτης, η καυστική και δίπυρος μαγνησία, η αλουμίνα, το αλουμίνιο, ο βωξίτης, το νικέλιο, η κίσσηρις και τα μάρμαρα να κρατούν ηγετικές θέσεις στη διεθνή αγορά.

3% έως 5% του ΑΕΠ

Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (συμμετοχή 3-5% στο ΑΕΠ, αν συμπεριληφθεί και ο συσχετιζόμενος μεταποιητικός τομέας, ο οποίος τροφοδοτεί με τη βασική υποδομή σε πρώτες ύλες μια σειρά άλλων επίσης σημαντικών κλάδων, όπως η παραγωγή ενέργειας, η τσιμεντοβιομηχανία, η οικοδομική/κατασκευαστική βιομηχανία, η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουμινίου, νικελίου) και η βιομηχανία ανοξείδωτου χάλυβα. *

Υλικά, απαραίτητα σε αεροπλάνα και τανκς

* Ο βωξίτης είναι πέτρωμα, δηλαδή συνδυασμός ορυκτών, και αποτελεί το κυριότερο μετάλλευμα αργιλίου. Απαντάται στην κεντρική Ελλάδα, στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και της Γκιώνας, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στη Σκόπελο.

Οικονομικά είναι εκμεταλλεύσιμος για την παραγωγή αλουμίνας, χρησιμοποιείται όμως παράλληλα στην κατασκευή πυρίμαχων υλικών και τσιμέντου ταχείας πήξεως, λειαντικών υλών και χημικών, αλουμινόχαρτου και συσκευασιών αναψυκτικών, αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών και μεταλλικών κατασκευών.

* Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης, ένα ορυκτό παρόμοιο με τον ασβεστόλιθο αλλά πολύ σπανιότερο, απαντάται κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Εύβοια, στη Χαλκιδική, στη Λέσβο, στη Μαγνησία, στις Σέρρες και στα Γρεβενά.

* Το μαγνήσιο έχει πολλαπλές χρήσεις, στην αεροπλοΐα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη διαστημική τεχνολογία και τους σιδηρόδρομους.

* Το νικέλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ειδικών ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα για την επαύξηση της σκληρότητας και της ανθεκτικότητάς του. Από αυτό παρασκευάζονται πυροσωλήνες (πυροβόλων όπλων) και θωρακίσεις αρμάτων μάχης.

Στην Ελλάδα απαντάται στην περιοχή της Λάρυμνας, όπου από το 1953 βρίσκονται εγκαταστάσεις παρασκευής σιδηρονικελίου, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση και του σιδηρούχου μεταλλεύματος, μέσα στο οποίο απαντάται και το νικέλιο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στο υπέδαφός της απαντώνται σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη.

* Ο χρωμίτης είναι ορυκτό οξείδιο του σιδήρου και του χρωμίου, του οποίου αποτελεί το κυριότερο μετάλλευμα. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα εντοπίζονται στο νομό Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

* Ο ψευδάργυρος συνήθως χρησιμοποιείται ως αντιδιαβρωτικός παράγοντας και αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής μπαταριών.

Ενα κράμα που χρησιμοποιείται ευρέως και περιέχει ψευδάργυρο είναι ο ορείχαλκος, ο οποίος καθίσταται χρήσιμος στον εξοπλισμό επικοινωνίας, το υλικό μέρος του υπολογιστή (hardware), τα μουσικά όργανα και τις βαλβίδες νερού.

Το μεγάλο εύρος των χρήσεων των σμηκτικών αργίλων προέρχεται από τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες.

Οι κύριες εφαρμογές περιλαμβάνουν την παρασκευή ρευστοκονιάματος για τη συγκόλληση ρωγμών και ασυνεχειών πετρωμάτων και εδαφών, τη δημιουργία αδιαπέρατου και ελαστικού σκυροδέματος, ενώ άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, τα χρώματα και τα κεραμικά.

Απαντάται κυρίως στη Μήλο και στην Κίμωλο.

Ενα μεγάλο μέρος που εξορύσσεται στην Ελλάδα εξάγεται στο εξωτερικό σε ημικατεργασμένη ή ακατέργαστη μορφή και επανεισάγεται με τη μορφή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας".