Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ισοζύγιο πληρωμών Ευρωζώνης

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Επιδεινώθηκε το ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο

Το ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο φθάνοντας τα 11,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Τον Οκτώβριο η Ευρωζώνη είχε εμφανίσει έλλειμμα 9,6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας συνολικά του μπλοκ των 16 χωρών-μελών.Το 2010 η Ευρωζώνη εμφάνισε έλλειμμα όλους τους μήνες εκτός από τον Ιανουάριο όπου είχε 1,6 δισ. πλεόνασμα.

Μέσα στην Ευρωζώνη χώρες σαν τη Γερμανία συνεχίζουν να εμφανίζουν πλεονάσματα χάρις στις ισχυρές εξαγωγές τους, ενώ άλλες έχουν δομικά εξωτερικά ελλείμματα. Μία ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως οι εποχιακά διορθωμένες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 136,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από 133,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 140,4 δισ. ευρώ.

Στο χρηματοπιστωτικό σκέλος, η ΕΚΤ ανέφερε μία μη προσαρμοσμένη καθαρή εισροή 38 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, καθώς περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία συγκριτικά με όσα τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό από εταιρείες και ιδρύματα της Ευρωζώνης.

Σε 12μηνη σωρευτική βάση, το εποχιακά διορθωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, ανήλθε προσωρινά σε 44,4 δισ. ευρώ ή γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ17, καλύτερο ωστόσο από το έλλειμμα των 62,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου".