Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Εκθεση ΟΗΕ: Οικονομική Ευρώπη «δύο ταχυτήτων»

«Διμέτωπη ύφεση» απειλεί την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με μία επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα μπορούσε να αναστατώσει την παγκόσμια ανάκαμψη το 2011.

Η έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο «Κατάσταση και Προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2011» , προειδοποιεί πως οι προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές παρά την ελαφρά ανάκαμψη κατά 1,7% το περασμένο έτος. Επίσης ο ΟΗΕ τονίζει πως αυτήν τη στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να καταγράψει μία επιβράδυνση του ΑΕΠ της στο 1,5% εντός του τρέχοντος έτους, προτού σημειωθεί άνοδος στο 1,9% το 2012.

Κρίση ελλειμμάτων

Χειμαζόμενη από τα μέτρα λιτότητας στους προϋπολογισμούς πολλών κρατών, η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από πολλές ανισότητες, με το ένα άκρο τη Γερμανία «η οποία εμφανίζει μία ανάπτυξη 3,4%» της οικονομίας της και στο άλλο άκρο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού. Οι χώρες αυτές, που έχουν βυθισθεί στην κρίση των ελλειμμάτων, «θα αποτελματωθούν σε βαθιά ύφεση, ή στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσουν μία ελάχιστη ανάπτυξη», προβλέπει η έκθεση.

Υψηλή ανεργία

Όλες οι χώρες, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, απειλούνται από την επίμονη διατήρηση της ανεργίας, η οποία ενδέχεται να επιβαρύνει την οικιακή κατανάλωση, και από την νομισματική αστάθεια που οφείλεται σε μία έλλειψη πολιτικού συντονισμού. Μολαταύτα, τα μέτρα λιτότητας που «έχουν προβλεφθεί, ή πρόκειται να εφαρμοσθούν» θα αναδείξουν «κινδύνους για μία οικονομική πτώση», που θα οδηγούσε την περιοχή σε νέα ύφεση.

Σύμφωνα με το σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η χειρότερη εξέλιξη, κατά την οποία «μία διμέτωπη ύφεση στην Ευρώπη το 2011 και μία τελμάτωση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ύφεση. Κάτι τέτοιο θα μείωνε επίσης σε αισθητό βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών κατά τουλάχιστον 1%», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, αυτές θα παραμείνουν οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται από τον ΟΗΕ στο 3,1% για το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται μία ανάκαμψη στο 3,5% για το 2012.

Επονται κίνδυνοι

«Η κατάσταση σε γενικές γραμμές φαίνεται καλή, όμως στον ορίζονται αναφαίνονται μεγάλοι κίνδυνοι», τόνισε ο Χάινερ Φλάσμπεκ, ένας από τους διευθυντές της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει μέγας κίνδυνος να ξανακυλήσουμε σε μία περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης διότι τρεις σημαντικές περιοχές - η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία - δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως όλες τις δυσκολίες»