Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ομόλογα Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Στα 50 δισ. ευρώ κλείνει το βιβλίο προσφορών στην πρώτη έκδοση ομολόγων του EFSF

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη πώληση ομολόγων του στις αγορές, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας. Πρόκειται για διάθεση 5ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τo βιβλίο προσφορών φέρεται να έκλεισε στα 48 δισ. ευρώ, εν μέσω έντονης ζήτησης από τους επενδυτές.

Διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν νωρίτερα στο Reuters ότι οι προσφορές ανήλθαν στα 50 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να είναι περίπου 2,85% έναντι 2,34% που είναι η απόδοση για τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα και 2,79% για τα αυστριακά ομόλογα.

Η υψηλή ζήτηση συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έφθασε το πρωί στα 1,3688 δολάρια.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΧΣ έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς έξι από τις χώρες της Ευρωζώνης που προσφέρουν τις εγγυήσεις για τα ομόλογα - η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο - έχουν επίσης την ανώτατη διαβάθμιση.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΤΧΣ, οι εγγυήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ, αλλά το Ταμείο δεν μπορεί να αντλήσει ισόποσα δάνεια, αλλά μόνο 250 δισ. ευρώ με την υψηλότερη βαθμολογία".