Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Νέα έκδοση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Δημοπρασία εντόκων: Καλύφθηκε 5 φορές

Με μεγάλη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε η σημερινή (18/1/2011) δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με τις 16 Νοεμβρίου, στο 4,10%.

Το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε στην άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ αλλά μετά την ισχυρή αυτή κάλυψη άντλησε 650 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,489 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,98 φορές.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν συμμετείχαν κατά 80% οι ξένοι επενδυτές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, στις 12 μ.μ.".

Θα ήθελα να σημειώσω ότι
τον Οκτώβριο 2010 το επιτόκιο των τριμήνων Ε.Γ.Ε.Δ. ήταν στο 3,75%. Επίσης, να θυμήσουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει λήξεις (από παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων) ύψους 4,48 δισ. ευρώ. Δεδομένου του ύψους των ανληθέντων κεφαλαίων από την προηγούμενη έκδοση και την σημερινή έκδοση, αντιλαμβανόμεθα ότι το Δημόσιο θα χρειασθεί να εκταμιεύσει από τα ταμειακά ρευστά διαθέσιμα.